Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 14 ian 2008 - Anul XIII, nr. 10 (3691)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Ministerul Agriculturii a prelungit termenul limită pentru controlul culturilor de cereale

Luni, 14 Ianuarie 2008 (17:03:49)


Ministerul Agriculturii a prelungit termenul limită până la care Agenţia de Plăţi pentru Intervenţie în Agricultură (APIA) trebuie să finalizeze controlul culturilor de cereale pentru care fermierii au primit bonuri valorice, de la 1 martie, cât era stabilit iniţial, la 15 mai 2008.
  Măsura a fost aprobată, în 10 ianuarie, printr-un Ordin al ministrului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Dacian Cioloş.

"Iniţial noi am cerut ministerului prelungirea termenului controalelor până la 30 aprilie, însă cei din minister au venit cu o propunere şi mai convenabilă pentru noi, mărind perioada de control până la 15 mai", a declarat, agenţiei MEDIAFAX, Viorel Matei, preşedintele Federaţiei Asociaţiilor din Agricultură.

Controalele APIA, care vizează printre altele inventarierea culturilor şi procesele verbale de însămânţare încheiate cu fermierii, au început pe data de 8 ianuarie 2008, potrivit lui Matei. Iniţial, reprezentanţii teritoriali ai agenţiei trebuia să finalizeze controlul suprafeţelor până la 1 martie 2008.

"Modificarea termenului de control era necesară pentru că în cazurile în care fermierul nu a putut însămânţa grâu, orz sau alte culturi în perioada ianuarie-martie, să poată semăna grâu şi orzoaică de primăvară, astfel ca cei de la APIA să realizeze controlul culturii în plină răsărire", a explicat Matei.

De asemenea, el a adăugat că modificarea termenului va da posibilitatea fermierului să semene întreaga suprafaţă de culturi pentru care a primit subvenţii.

Anul trecut, agricultorii au primit finanţări pentru culturile de toamnă, constând în bonuri valorice pentru cumpărarea de combustibil (motorină sau biodiesel) necesar lucrărilor agricole, dar şi a altor produse, precum seminţele, pesticidele sau îngrăşămintele.

Ministerul Agriculturii a acordat o sumă de 500 de lei pe hectar pentru înfiinţarea culturilor de grâu, 400 de lei pe hectar pentru rapiţă şi 450 de lei în cazul altor culturi.

Suma totală alocată subvenţionării motorinei şi/sau biodieselului, seminţelor certificate, pesticidelor şi îngrăşămintelor necesare culturilor din toamnă s-a ridicat la 1,32 miliarde lei.

Potrivit legislaţiei în vigoare, beneficiarii care nu au realizat culturile pe suprafeţele declarate vor restitui sumele aferente bonurilor valorice, reprezentând sprijin financiar nejustificat.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ministerul Agriculturii a prelungit termenul limită pentru controlul culturilor de cereale.
 Vizualizări articol: 589 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Ministerul Agriculturii a prelungit termenul limită pentru controlul culturilor de cereale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Porumb prajit cu ardei gras 6-8 portii 45 minute6-8 ştiuleţi de porumb1 lingură ulei de măsline2 ardei graşi roşii2 ardei graşi galbeni SOSUL:1/2 linguriţă coajă rasă de lămâie2 linguri suc de lămâie3 linguri oţet de mere1 linguriţă boia dulce de ardei1... Citeşte