Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 ian 2008 - Anul XIII, nr. 4 (3685)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

România a cerut CE o derogare de trei ani la asomarea animalelor perioada Crăciunului şi a Paştelui

Luni, 7 Ianuarie 2008 (13:50:45)

România a solicitat Comisiei Europene o derogare pentru sacrificarea animalelor din gospodării fără asomare, înainte de Crăciun şi Paşte, pe o perioadă de trei ani, în schimbul căreia autorităţile de la Bucureşti vor elabora un program de educare a populaţiei în legătră cu normele din domeniu.
  "Comisia Europeană a fost de acord ca animalele să poată fi sacrificate tradiţional, doar pe o perioadă de trei ani. În acest sens am cerut ca, măcar 4-7 zile înainte de Crăciun şi Paşti, ţăranii să fie lăsaţi sã îşi sacrifice animalele (fără a utiliza procedeul de asomare, care prevede anestezierea animalelor înainte de sacrificarea acestora - n.r.), a declarat agenţiei MEDIAFAX preşedintele Colegiului Medicilior Veterinari, Liviu Harbuz.

Reprezentanţii României au purtat discuţii în cursul lunii decembrie cu oficialii Comisiei Europeane pentru obţinerea unei derogări la sacrificarea animalelor înainte de sărbătorile de Crăciun şi Paşte. CE a acceptat să discute pe tema derogării după ce România va elabora un program de educare a populaţiei în legătură cu normele europene legate de bunăstarea animalului.

După prezentarea programului la Bruxelles, Guvernul va emite o hotărâre care să legifereze derogarea de la sacrificarea animalelor înainte de sărbători, pe care reprezentanţii Comisiei Europene s-au angajat să nu o atace în instanţă, potrivit lui Harbuz.

Hotãrârea ar urma sã intre în vigoare înaintea sărbătorilor de Paşte, a adăugat el

"România este un caz unic în Europa. La noi sunt 1,8 milioane de proprietari cu 4,5 milioane de porci, în vreme ce în Olanda sunt 600.000 de ferme care cresc zece milioane de porci. Fermierii care au doar 50 de euro pensie nu îşi vor permite să cumpere un asomator care costă 200 de euro", a spus Radu Roatiş, preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Preşedintele ANSVSA a precizat că asomarea nu este responsabilitatea medicilor veterinar, ci a proprietarilor animalelor sacrificate, dar consiliile locale ar putea găsi variante, pe modelul măcelarilor autorizaţi, ca anumite persoane să se ocupe de această activitate.

Pe de altă parte, potrivit lui Harbuz, reprezentanţii CE au fost de dispuşi să negocieze numai după ce reprezentanţii României au spus că vor face demersuri pentru modificare directivei europene în domeniu, pentru care sunt necesare un milion de semnături.

"Le-am spus că noi vom veni cu două milioane de semnături, prentru că este vorba de patru milioane de cetăţeni europeni implicaţi. După ce le-am spus acest lucru, au fost deschişi la negocieri", a afirmat Harbuz.

Deşi obligatorie încă de la începutul acest an, asomarea reprezintă o problemă în perioada sărbătorilor, când sunt sacrificate numeroase animale, multe dintre ele în gospodării.

ANSVSA a anunţat că în perioada Crăciunului metoda de asomare convenită este împuşcarea cu pistolul cu glonţ captiv. Asomarea nu este gratuită pentru ţărani, aceştia plătind până la trei euro pentru fiecare porc, tariful reprezentând prestarea de servicii din partea veterinarului.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului România a cerut CE o derogare de trei ani la asomarea animalelor perioada Crăciunului şi a Paştelui.
 Vizualizări articol: 557 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
România a cerut CE o derogare de trei ani la asomarea animalelor perioada Crăciunului şi a Paştelui5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Omletă rustică 4 porţii - 25 minute 300g cartofi cu coaja roşie8 ouă100ml ulei de măsline4 linguri făinăsare, piper Curăţaţi cartofii de coajă, spălaţi-i, ştergeţi-i şi tăiaţi-i în rondele cu grosimea de 3 - 4mm. Treceţi-i de câteva ori... Citeşte