Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 7 ian 2008 - Anul XIII, nr. 4 (3685)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9737 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6664 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Crescătorii de vaci primesc şi în acest an o primă de 0,3 lei pe litru pentru laptele de calitate UE

Luni, 7 Ianuarie 2008 (15:33:30)

Crescătorii de vaci vor primi şi în acest an o primă de 0,3 pe litru de lapte confom standardelor Uniunii Europene, livrat fabricilor de procesare, potrivit unui proiect de hotărâre de Guvern elaborat de Ministerul Agriculturii.
  Laptele conform normelor UE îndeplineşte anumite criterii biologice, cum ar fi prezenţa unui număr maxim de germeni.

Firmele şi ţăranii mai pot procesa lapte neconform normelor europene până la 30 iunie 2008, după această dată fiind obligatorie folosirea materiei prime care să corespundă integral cerinţelor UE.

Pe lângă prima pentru laptele de calitate, crescătorii vor beneficia şi de alte subvenţii în 2008, în principal în aceleaşi domenii ca şi anul trecut, potrivit proiectului de hotărâre de Guvern. Actul se află în faza de avizare internă, urmând să fie discutat luni şi marţi cu asociaţiile, sindicatele şi patronatele din domeniu, şi ar putea fi promovat în prima şedinţă de Guvern din acest an.

"Ne grăbim să-l promovăm chiar la prima şedinţă de Guvern pentru că anumite poziţii sunt deja în rulaj, iar prevederea nu este retroactivă. Nu am modificat nivelul sprijinului individual, dar am umblat la sumele totale alocate pentru fiecare măsură, luând în calcul datele de anul trecut şi cele din teritoriu. La măsurile unde nu s-au consumat toţi banii anul trecut, unde cererea nu a fost mare, am scăzut din valoarea totală alocată, iar la altele am crescut", a declarat, luni, agenţiei MEDIAFAX, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii Gheorghe Albu.

La fel ca şi anul trecut, crescătorii vor primi subvenţii pentru activităţile care vizează ameliorarea raselor de animale şi îmbunătăţirea produselor de orgine animală.

Ministerul Agriculturii propune ca subvenţia individuală să rămână la aceeaşi valoare, dar în ceea ce priveşte valoarea totală a fondurilor alocate fiecărei activităţi, aceasta va fi mai redusă faţă de 2007 în principal pentru ameliorarea raselor.

Fondurile sunt însă mai mari pentru majoritatea programelor de îmbunătăţire a produselor de origine animală, unde intră, de exemplu, subvenţionarea fermierilor care au scrofiţe la prima fătare, a puilor broiler şi a familiilor de albine.

Propunerea Ministerului Agriculturii introduce noi categorii de sprijin, cum ar fi subvenţia de 0,05 lei pe ou şi finanţarea evaluării genetice a animalelor, dar elimină altele. Printre acestea se numără subvenţionarea repopulării în stupi.

Pe lângă aceste subvenţii, crescătorii de animale vor mai beneficia în 2008 de plăţile pe cap de animal, care vor fi stabilite printr-un alt act normativ, dar şi alte scheme de ajutor, care vor fi elaborate în colaborare cu asociaţiile profesionale.

"Plăţile pe cap de animal nu sunt la fel de urgente, ele se aplică din martie încolo. De asemenea, discutăm cu asociaţiile de producători pentru a stabili ce alte scheme de ajutor vom aplica în acest an, astfel încât să putem compensa creşterea preţului la furaje şi scăderea preţului de valorificare a animalelor", a mai spus Albu.

Subvenţiile pe cap de animal au fost obiectul unor proteste anul trecut. Sindicatul crescătorilor de vaci a protestat de mai multe ori în faţa Ministerului Agriculturii, cerând majorarea subvenţiilor pentru bovine. Protestele au încetat după ce instituţia a majorat subvenţia pentru fermierii care deţin mai mult de trei bovine şi a promis că va aplica, din 2008, o schemă de ajutor pentru crescătorii cu mai puţin de trei vaci.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Crescătorii de vaci primesc şi în acest an o primă de 0,3 lei pe litru pentru laptele de calitate UE .
 Vizualizări articol: 541 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Crescătorii de vaci primesc şi în acest an o primă de 0,3 lei pe litru pentru laptele de calitate UE0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Citez din articolul de mai sus: trimis de
( 7 ian 2008, 21:04:27
"La fel ca si anul trecut, crescatorii vor primi subventii pentru activitatile care vizeaza ameliorarea raselor de animale si �mbunatatirea produselor de orgine animala." Am si eu o dilema: de cate subventii pentru ameliorare au beneficiat anul trecut crescatorii de animale? LA MUUUUUUUUUUUUU...LTI B.....ANI si mai ameliorati putin lozincile, va rog!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Omletă rustică 4 porţii - 25 minute 300g cartofi cu coaja roşie8 ouă100ml ulei de măsline4 linguri făinăsare, piper Curăţaţi cartofii de coajă, spălaţi-i, ştergeţi-i şi tăiaţi-i în rondele cu grosimea de 3 - 4mm. Treceţi-i de câteva ori... Citeşte