România va transmite Comisiei Europene, până în luna februarie a anului 2008, modificările aduse legislaţiei privind taxa auto, dar Guvernul apreciază că nu există o bază legală pentru returnarea banilor încasaţi până în prezent, a declarat, joi, ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian.
"Cei care au plătit taxa auto au plătit-o în baza unei legislaţii existente. Nicio instanţă nu a stabilit că măsura nu a fost în spiritul reglementărilor UE. Guvernul nu are bază legală să dea sumele înapoi. Eventuala returnare a sumelor plătite până acum se va face numai în baza unui temei legal", a spus Vosganian.
Comisarul european pentru taxe Laszlo Kovacs a declarat, săptămâna trecută, că şi în cazul în care procedurile de infrigement se opresc înainte să se ajungă la Curtea Eeuropeană de Justiţie, autorităţile române ar trebui să dea garanţii că vor da banii înapoi, în caz contrar procedurile urmând să fie continuate.
Ministrul Finanţelor a reafirmat că Guvernul va modifica taxa de primă înmatriculare, prin ordonanţă de urgenţă pentru corelarea nivelului acesteia cu valoarea de piaţă a maşinii, urmând să fie introdusă o procedură de contestare pentru persoanele care se consideră nedreptăţite.
Comisia Europeană a trecut la a doua etapă a procedurii de infringement împotriva României în cazul taxei de primă înmatriculare, autorităţile având la dispoziţie două luni pentru a se conforma solicitărilor Executivului, care va înainta, în caz contrar, o plângere la Curtea Europeană de Justiţie.
Executivul european a argumentat decizia prin faptul că reglementările în vigoare sunt discriminatorii în cazul autoturismelor second-hand importate din alte state ale blocului comunitar, se arată într-un comunicat al Comisiei Europene (CE).