Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 12 ian 2024 - Anul XXIX, nr. 8 (8537)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6285 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Elevii suceveni, invitați să cunoască lumea podoabelor și a veșmintelor din perioada medievală, la Muzeul de Istorie

Vineri, 12 Ianuarie 2024 (13:34:40)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Elevii suceveni sunt invitați să cunoască lumea fascinantă a modei din perioada medievală, participând la proiectul de educație muzeală/oră de muzeu „Podoabe și veșminte în Moldova medievală”, ce se va desfășura la Muzeul de Istorie Suceava. Proiectul de educație muzeală se va derula pe parcursul anului școlar 2024.

De la specialiștii muzeului, elevii vor afla poveștile modelor din Evul Mediu și vor putea admira veșminte și bijuterii medievale restaurate în Bucovina.

Participanții au ocazia să descopere piese vestimentare și podoabe specifice perioadei medievale: rochii, cămăși, marame, bonete, pantofi, brâie, anterie colorate, dar și ace de păr și de voal, inele și cercei, reprezentând importante izvoare istorice care au stat la baza studiilor despre evoluția vestimentației în Moldova.

Piesele vestimentare și podoabele, o parte dintre ele expuse în Muzeul de Istorie, au fost descoperite de-a lungul timpului, în urma cercetărilor arheologice sistematice, în morminte de la Biserica „Sf. Ioan Botezătorul” din Siret, Biserica Mirăuți din Suceava, Mănăstirea Probota, Biserica „Sfântul Nicolae“ Bălinești și se încadrează în două mari categorii: veșminte, dar și obiecte ce țin de ritualul funerar. Veșmintele și podoabele prezentate sunt încadrate cronologic în perioada secolelor XV-XVII.

„Îi vom surprinde pe cei interesați cu frumusețea și unicitatea pieselor vestimentare care fac parte din colecția de textile arheologice a Muzeului Național al Bucovinei, cu detalii asupra modului în care au fost lucrate și materialele prețioase folosite la realizarea lor: brocard, mătase, mătase decorată cu fir de argint aurit, dantelă din fir de argint aurit, catifea de mătase broșată cu aur, dar și tehnicile de coasere și brodare specifice perioadei medievale. De asemenea, participanții se vor bucura de frumusețea podoabelor medievale, din colecția de numismatică a Muzeului Național al Bucovinei, fiindu-le prezentate materialele utilizate la realizarea lor: aur, argint, cu pietre semiprețioase și metodele de realizare, specifice perioadei medievale – turnare <à cire perdue>, cizelare, gravare, trefilare, granulație, ciocănire, sudare, aurire, filigran, decupare”, au transmis reprezentanții Muzeului Național al Bucovinei.

Cadrele didactice pot să sune la numărul de telefon 0230 216 439, interior 116, sau la cel al muzeografului responsabil de programul de educație muzeală: 0747 415 751, unde vor primi informații despre proiect, modalitatea de înscriere, data programată. Participarea se face în baza biletului de vizitare a Muzeului de Istorie Suceava.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Elevii suceveni, invitați să cunoască lumea podoabelor și a veșmintelor din perioada medievală, la Muzeul de Istorie.
 Vizualizări articol: 426 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Elevii suceveni, invitați să cunoască lumea podoabelor și a veșmintelor din perioada medievală, la Muzeul de Istorie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei