Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 27 nov 2023 - Anul XXVIII, nr. 279 (8503)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Veste bună privind evoluția pestei porcine africane: al doilea caz de mistreț care a trecut prin boală

Luni, 27 Noiembrie 2023 (15:53:21)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava continuă să monitorizeze atent evoluția virusului pestei porcine africane, iar toți porcii mistreți vânați pe fondurile de vânătoare din județ sunt testați privind virusul.

Unul din cei trei mistreți vânați zilele trecute pe Fondul de Vânătoare 66 Baia a ieșit negativ la determinarea virusului în organism, dar pozitiv la anticorpi.

La fel s-a întâmplat și în iulie, pe fondul de vânătoare Dolhasca, cu un mistreț care trecuse prin boală și era imunizat.

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al DSVSA Suceava, a subliniat că aceste două cazuri din ultimele luni cu porci mistreți care au trecut prin boală și s-au imunizat aduc semnale pozitive. „Avem date deja destul de concrete că populația de porc mistreț a început să treacă prin boală, să supraviețuiască virusului. Este un lucru pozitiv că apar în populația de mistreți aceste cazuri de imunizare”, a subliniat doctorul Voloșeniuc.

Conform studiilor făcute până acum la nivel mondial, pesta porcină africană este mortală 100% la porcul domestic și undeva la 90% la porcul mistreț.

Din fericire, la porcul domestic, în județul Suceava nu s-a mai înregistrat nici un caz de pestă porcină africană de mai bine de un an de zile.

Între timp, în lume, există mai multe vaccinuri contra pestei porcine africane la care se lucrează intens. În Vietnam, de exemplu, un astfel de vaccin se testează deja în fermele de porci.

Pesta porcină africană a făcut și încă face ravagii economice, inclusiv în județe din România. La porcul domestic, decesul survine la șapte zile de la primele simptome și nu poate fi evitat.

Primul simptom important al pestei porcine africane este că porcul nu mai are poftă de mâncare și nici de băut apă. Prima reacție a crescătorului trebuie să fie contactarea medicului veterinar.  

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Veste bună privind evoluția pestei porcine africane: al doilea caz de mistreț care a trecut prin boală.
 Vizualizări articol: 740 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Veste bună privind evoluția pestei porcine africane: al doilea caz de mistreț care a trecut prin boală0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei