Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 nov 2023 - Anul XXVIII, nr. 261 (8485)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Probleme cu plata salariilor în spitale, dacă protestul de la Casa Asigurărilor de Sănătate nu se încheie până pe 14 noiembrie

Luni, 6 Noiembrie 2023 (15:18:50)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Majoritatea spitalelor din județul Suceava vor avea probleme cu plata salariilor, dacă protestul angajaților Casei de Asigurări de Sănătate nu se încheie până în data de 14 noiembrie a.c., când ar trebui să se facă plăţile pentru serviciile medicale din spitale şi farmacii. Dacă CAS nu virează banii către spitale pe 14 noiembrie, pe 15 noiembrie angajații din spitalele care nu au în cont o rezervă suficientă nu-și vor primi salariile la timp.

Liderul de sindicat din cadrul CAS Suceava, Andrei Nesteriuc, a declarat, luni, că pe durata protestului angajații procesează doar documentele trimise prin poștă și e-mail de către asigurați - persoane fizice. Acesta a spus că spitalele și farmaciile au început să trimită la CAS raportări, dar pe acest palier activitatea este blocată. „Sperăm ca protestul să se încheie până pe 15, dar depinde de cum răspund guvernanții noștri la negocieri. Dacă va continua și după 15 noiembrie, noi suntem pregătiți ca atunci când se încheie să facem plățile imediat”, a declarat liderul sindical.

Spitalele care vor fi cele mai afectate sunt cele din Vatra Dornei, Câmpulung Moldovenesc, Gura Humorului și Siret.

Managerul Valentin Stan a declarat că Spitalul Municipal Vatra Dornei nu numai că nu are în cont echivalentul salariilor pe o lună, dar CAS nu a plătit integral nici sumele aferente contractului pentru luna septembrie, și astfel unitatea medicală a rămas cu datorii la bugetul de stat. „Luna trecută salariile le-am achitat integral, dar am rămas cu datorii la bugetul de stat. În ultimii 10 ani au mai fost întârzieri de 2-3 zile, dar acum sumele de contract nu ne-au fost virate integral până la această dată”, a spus managerul spitalului.

Spitalul Orășenesc din Gura Humorului este într-o situație asemănătoare, în sensul că dacă CAS nu virează banii pentru serviciile medicale care au fost prestate, nu vor fi bani pentru plata la timp a salariilor angajaților, potrivit managerului Cornel Vieru.

La Spitalul Orășenesc Siret, managerul Sorin Haraseniuc a fost tranșant: „Nu avem bani de salarii, dacă CAS nu virează banii. Este o problemă”. Același răspuns l-am primit și de la managerul Spitalului Municipal Câmpulung Moldovenesc, dr. Adrian Cosinschi: „Nu mai avem nici o rezervă. Dacă CAS nu ne dă banii, nu avem cum plăti salariile”.

La Fălticeni, managerul Alexandru Morariu a declarat că Spitalul Municipal are în cont o rezervă de 3,55 de milioane de lei, iar pentru achitarea integrală a salariilor sunt necesari 4,45 de milioane de lei. „Ne lipsesc 900.000 de lei pentru plata completă a salariilor. Dacă nu se încheie protestul și nu primim banii, o să împart proporțional suma pe care o avem”, a afirmat dr. Morariu.

Singurul manager de spital care a afirmat că are în cont întreaga sumă pentru salarii este dr. Flaviu Sima, de la Spitalul Municipal Rădăuți. „Nu avem nici o problemă, avem rezervă pentru astfel de situații. Chiar dacă nu ni se virează banii de la CAS, salariile se vor plăti integral”, a spus dr. Sima.

Managerul Spitalului Clinic de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, cea mai mare unitate spitalicească din județ, dr. Alexandru Calancea, nu a putut fi contactat telefonic până la ora publicării acestei știri și nu a răspuns nici la întrebările noastre trimise pe WhatsApp. 

Reamintim că activitatea cu publicul, primirea documentelor de la asigurații medical, de la firme și de la furnizorii de servicii este suspendată pe durata protestului angajaților de la Casa de Asigurări de Sănătate Suceava, care a început joi, 2 noiembrie a.c., și care este prognozat a dura toată luna noiembrie. În această perioadă, pentru a fi procesate toate documentele trebuie trimise la CAS doar prin poștă sau e-mail, dar sunt prelucrate doar documentele trimise de asigurați – persoane fizice. Este vorba despre documente de care asigurații medical au nevoie pentru programări la consultații, tratamente, intervenții chirurgicale, la comisii de evaluare, înregistrarea concediilor medicale, carduri de sănătate etc.  

 

·        Angajații CAS cer majorarea salariilor

Protestul angajaților din asigurările medicale de stat este organizat la nivel național și cuprinde Casa Națională de Asigurări de Sănătate și casele județene, Casa de Asigurări de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești. Salariații cer majorarea salariilor, pe motiv că veniturile lor nu ar mai fi crescut din 2018. Oamenii spun că din cauza veniturilor mici angajaţii migrează către alte instituţii, iar cei rămaşi au un volum tot mai mare de muncă. „Nu am cerut rectificări bugetare! Resursele financiare necesare salariilor noastre sunt insignifiante și se regăsesc deja în bugetul CNAS datorită economiilor făcute la fondul de salarii pe parcursul acestui an. Atragem încă o dată atenția că, în ultimii 4 ani, prin plecări voluntare, această instituție a pierdut peste 25% din totalul salariaților din motive de politică salarială. Avem nevoie de o soluție juridică pentru a putea plăti salarii corecte lucrătorilor din CNAS, CASMB, CAS județene și OPSNAJ”, se arată într-un comunicat de presă remis de Blocul Național Sindical și Federația Sindicatelor Caselor de Asigurări de Sănătate.

Într-o declarație publică, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a afirmat că bugetul Casei Naționale a Asigurărilor de Sănătate este cel mai mare din România, însă  doar 5 milioane de oameni plătesc asigurările de sănătate, în timp ce de servicii medicale beneficiază 19 milioane de persoane.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Probleme cu plata salariilor în spitale, dacă protestul de la Casa Asigurărilor de Sănătate nu se încheie până pe 14 noiembrie.
 Vizualizări articol: 1233 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Probleme cu plata salariilor în spitale, dacă protestul de la Casa Asigurărilor de Sănătate nu se încheie până pe 14 noiembrie0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei