Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 6 nov 2023 - Anul XXVIII, nr. 261 (8485)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Mircea Radu IACOBAN

Mircea Radu IACOBAN


Să vezi şi să nu crezi!

Fake news!?

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Circulă intens informația (mai mult ca sigur fake news) că premierul Ciolacu s-ar fi dus la Tel Aviv și pentru a discuta o propunere israeliană potrivit căreia, la o adică, două-trei milioane de evrei ar urma să fie găzduiți, dacă nu și înzestrați cu cetățenie, în România. Nu discut chestiunea în sine întrucât îmi place să cred că nu-i cu putință să se ajungă vreodată într-o astfel de dramatică situație limită, și apoi pentru că îmi închipui cât de dificilă ar fi atât aprobarea, cât și respingerea unei astfel de propuneri. Îmi îngădui doar să așez în pagină o istorioară din veacul XV, când evreii sefarzi erau crunt persecutați în Spania, pe atunci una dintre marile puteri ale lumii. Prin Decretul de la Alhambra (1482) Spania a decis expulzarea evreilor sefarzi. I-a primit cu brațele deschise în Turcia sultanul Baiazid, motivând astfel: „Prostia occidentului să fie chilipirul meu.” În scurt timp, sefarzii s-au insinuat în diplomația turcă, în administrație (au izbutit prima codificare a legislației turce), în cultură (ei au adus acolo tiparul, în 1492) și, fapt esențial, în zona finanțelor: după numai doi ani, bugetul țării gazdă, aflat în cronică suferință, a fost revigorat. În 2012, ministrul de  justiție al Spaniei,  Galardon, a anunțat că se acordă pașaport și cetățenie oricărui descendent al evreilor sefarzi dispus  să se stabilească în peninsula iberică. Adevărat, după 500 de ani, cam târzior... Musulmanii  consideră decizia spaniolilor ca fiind nedreaptă, întrucât (citez din „Master FP Romania”) „și strămoși ai lor au fost alungați din Spania în timpul inchiziției, însă nimeni nu-i invită înapoi.” Adevărat. Oare de ce?

                                                   *

Joi, 26 octombrie, a murit Putin! Anunțul l-a făcut Valerii Solovei – a nu se confunda cu nerușinatul Soloviov, trompeta Kremlinului la postul rusienesc de televiziune). Amândouă numele de familie se trag din același „solovei”, care în rusă înseamnă privighetoare, numai că unul ciripește din văzduh vești dorite și așteptate, celălalt doar croncănește de-a dreptul scârbos și aberant. Solovei este considerat la Moscova om  de știință; a fost, între altele, profesor la Institutul rus de relații internaționale. Are faimă de clar văzător politic, câteva dintre predicțiile sale s-au confirmat – iar mai mult de jumătate, ba. Ultima: „Putin nu va trăi până la sfârșitul toamnei!” A tot promis-o insistent din 2017 încoace, repetând-o de opt ori la date diferite. De șapte ori spunea că se va întâmpla, a opta oară, în sfârșit, Solovei a dat vestea cea mare: gata Putin a murit de cancer! Alții vorbesc despre un atac de cord, și, spre a se împlini fișa bolnavului (închipuit?) de la Kremlin, se invocă un accident vascular cerebral, cancer tiroidian, lepră (?!), boala Parkinson, insuficiență cardiacă, ba chiar și Covid. Câtă vreme avem marea bucurie de a-l vedea pe țarul Vladimir apărând din nou, ba ici, ba dincolo, teafăr și nevătămat, rămâne să considerăm întemeiată suspiciunea confundării dorințelor și nădejdilor noastre cu realitatea. Experții japonezi în materie de recunoaștere facială și identificare vocală au recurs la tehnologii ținând de inteligența artificială și au ajuns la concluzia că Putin are cel puțin două sosii. „Țarul” a fost într-adevăr și-n persoană la parada din Piața Roșie (mai 2023), dar după aceea apar mari îndoieli, fiindcă doar 18% dintre trăsăturile feței lui se regăsesc în cazul personajului care a vizitat ruinele din Mariupol și a călătorit cu mașina pe podul din Crimeea. Serviciile de informații ucrainene adaugă: „dacă te uiți cu atenție, observi la cele două personaje <comportamente diferite, maniere diferite, uneori chiar înălțimi diferite.>” Numai că, la Mariupol, televiziunea rusă ni l-a mai arătat pe falsul Putin  dând și instrucțiuni vice-prim ministrului Kușnulin, iar cu alte prilejuri a rostit și scurte discursuri „prezidențiale”! Foarte riscant: oricât de instruită și obedientă ar fi dublura, una-i să joace rolul bunicii răposate postate în fereastră în așteptarea poștașului cu pensia, și alta-i să dea miniștrilor „indicații prețioase” în ditamai țara aflată în război. Așa că nu m-aș mira nici de s-o afla că Putin e mort de cine știe când, nici că dublurile sunt invenție și urmașul lui Petru cel Mare împărățește și azi în tihnă și onor.  Oricum, fake news ori ba, când o fi să fie cu adevărat, doar atât îl rog pe Domnul: să nu-l ierte.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fake news!?.
 Vizualizări articol: FLOOD/SPAM | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Fake news!?5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Cătălin MIHULEAC
Cătălin MIHULEAC
Mircea Radu IACOBAN
Mircea Radu IACOBAN

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei