Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 mai 2023 - Anul XXVIII, nr. 107 (8331)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   3 imagini |   ø fişiere video

Fațade cu plante verzi pentru clădirile din centrul Sucevei

Miercuri, 10 Mai 2023 (13:39:02)de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Fațadele clădirilor din zona centrală a municipiului Suceava ar putea fi ornate cu plante verzi, cățărătoare, rezistente inclusiv iarna, la finele lucrărilor de reabilitare termică.

Primarul municipiului Suceava, Ion Lungu, a spus că ideea a fost avansată în cadrul Comisiei de Estetică în Urbanism, recent întrunită, la discuțiile cu privire la reabilitarea prin eficientizare energetică a blocurilor din zona centrală a orașului, proiect care va fi finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR).

”Comisia s-a pronunțat cu privire la cromatica și estetica clădirilor, la o tratare unitară și coerentă a fațadelor ce urmează a fi reabilitate.
Ne dorim foarte mult să realizăm fațade verzi, din plante naturale, chiar dacă municipalitatea va contribui cu sume suplimentare la cheltuielile neeligibile ale proiectului”, a declarat primarul Ion Lungu.

Lucrările de reabilitare a fațadelor, prin eficientizare energetică, vizează 16 blocuri, care inițial nu erau mansardate, fiind prezentate de către arhitecți inclusiv fotografii din anii ‘80, încât s-a luat în discuție inclusiv demolarea mansardelor, pentru a se reveni la aspectul inițial.

“Nu vom face asta, mai ales că unele mansarde sunt și locuite. Dar mai este o propunere foarte interesantă, să decorăm fațadele cu plante naturale, verzi, dar apare o problemă – aceste cheltuieli sunt neeligibile. Dacă lucrările de reabilitare termică, inclusiv refacerea fațadelor, se achită prin PNRR, pentru sistemul de plante, cu protecția fațadei și sistemul de irigare, vom avea de cheltuit de la bugetul local unul sau două milioane de euro. Conform specialiștilor, sunt plante care rezistă și în iernile friguroase, până la -20 de grade Celsius. Consider că trebuie să mergem pe ideea aceasta, pentru a avea un oraș european, verde”, a precizat Ion Lungu, conform căruia pe 17 mai va fi stabilită soluția finală privind felul în care vor arăta blocurile din centrul Sucevei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fațade cu plante verzi pentru clădirile din centrul Sucevei.
 Vizualizări articol: 1167 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Fațade cu plante verzi pentru clădirile din centrul Sucevei0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Ultima ora local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei