Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 10 mai 2023 - Anul XXVIII, nr. 107 (8331)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

S-a ajuns și aici!

Dosarul unui accident mortal petrecut tocmai în 2014 s-a prescris. Beneficiara – ”Adina, spaima șoselelor”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Autori de fapte de furt, înșelăciune, delapidare, abuz de încredere sau trafic de persoane au scăpat de răspundere penală în ultimele luni prin încetarea proceselor penale în urma intervenirii prescrierii. A venit rândul ca și o tânără care a provocat un accident rutier mortal - o ucidere din culpă - să ajungă în această situație. Este vorba de un caz cu puternică rezonanță mediatică, de care probabil că multă lume își mai aduce aminte. Beneficiara prescrierii este Adina Gabriela Prisacariu, din satul Slobozia Sucevei, comuna Grănicești, cunoscută ca ”Adina, spaima șoselelor”, după o serie de evenimente rutiere în care a fost implicată și care au început chiar cu accidentul mortal pentru care a scăpat de acuzații acum.

 

Un accident produs acum opt ani și jumătate

Pe 1 august 2014, tânăra, abia căsătorită cu un tânăr din Dorohoi, în vârstă de 25 de ani, conducea un Mercedes E-Klasse cu volan pe dreapta, pe DN 29 Suceava-Botoşani. Cei doi fuseseră în vizită la niște rude și mergeau spre casă, dar la ieşirea din comuna Dumbrăveni suceveanca s-a angajat în depăşirea unui microbuz, în zona de acţiune a indicatorului „depăşirea interzisă”, pe un sector de drum cu linie continuă, iar Mercedesul a intrat în coliziune frontală cu un camion care circula regulamentar, din sens opus. În urma impactului deosebit de violent, Dragoş, soţul tinerei, care era pe locul din stânga-faţă, a murit pe loc. În schimb, Adina s-a ales cu câteva leziuni, dar a scăpat cu viaţă.

 

Un dosar în care ani la rând, în faza de judecată, s-a tot încercat o corespondență cu autoritățile din Marea Britanie 

Așadar, de subliniat că un accident petrecut în august 2014 a ajuns la o sentință a primei instanțe – Judecătoria Suceava, abia la începutul acestei săptămâni. Enorm de mult, mai ales pentru un accident rutier, e drept, dosarul judecându-se în condiții speciale.

Adina Gabriela Prisacariu era trimisă în judecată în acest dosar tocmai din anul 2017, dar procesul s-a tot amânat pentru că inculpata nu a răspuns la nici o citație.  Asta pentru că de ani buni de zile este fugită din țară. Au urmat termene întinse pe luni și apoi pe ani de zile în care judecătorii suceveni au tot solicitat, prin Biroul Sirene, informații de la autoritățile din Marea Britanie cu privire la statutul sucevencei. Comunicarea cu autoritățile britanice a fost în mare parte o pierdere de timp, iar în cele din urmă s-a ajuns la constatarea prescrierii faptei.

 

Multe întrebări, puține răspunsuri de la autoritățile britanice 

Conform unei corespondențe de pe parcursul procesului a Judecătoriei Suceava cu Biroul Sirene, suceveanca ar fi fost încarcerată în Marea Britanie. Judecătorii au cerut detalii suplimentare, la care nu au primit însă răspunsuri clare. Autoritățile române au încercat să o extrădeze în mai multe rânduri, însă autoritățile britanice au refuzat la un moment dat, invocând convențiile legate de condițiile de detenție proaste din România.

Tot pe parcursul procesului, autoritățile judiciare britanice au comunicat la un moment dat că Adina nu mai este închisă, ci că s-ar afla într-un soi de arest la domiciliu. Nici acest aspect nu a fost lămurit în corespondența oficială. 

 

Daune stabilite de judecători pentru urmașii tânărului decedat

Dacă pe partea penală procesul a încetat prin prescriere, latura civilă a dosarului a fost judecată.

Judecătoria Suceava a acordat urmașilor tânărului decedat în accidentul din 2014 daune materiale de 61.000 de lei, plus daune morale de câte 30.000 de euro pentru doi urmași, respectiv 20.000 de euro pentru un al treilea urmaș.

Cum Judecătoria Suceava a fost prima instanță care a judecat acest dosar de ucidere din culpă, sentința nu este definitivă și poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile de la comunicare. Cel puțin în privința prescrierii faptei penale, însă, lucrurile sunt destul de clare.

 

Condamnată la 5 ani și 2 luni de închisoare

Adina Gabriela Prisacariu are și o condamnare definitivă destul de consistentă, dar care nu a putut fi pusă în aplicare de autoritățile judiciare române, în sensul încarcerării într-un penitenciar românesc.  

Poate cel mai grav aspect în cazul acestei tinere este că, după accidentul mortal provocat în august 2014, aceasta a continuat să conducă cu permisul suspendat. Printre altele, tânăra nu a oprit la semnalul poliţiștilor de la Biroul Rutier Suceava, după ce a fost înregistrată de radar cu viteză excesivă, şi s-a răsturnat cu o altă maşină în şanţ.

Ea a fost trimisă în judecată pentru conducere fără permis, atât de procurorii de la Suceava, cât și de cei de la Dorohoi.

 Fapta care i-a adus sucevencei cea mai mare parte din pedeapsă este legată de contrabandă.

La începutul anului 2016, poliţiştii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate, sub coordonarea procurorilor DIICOT – Biroul Teritorial Vrancea, au prins în flagrant două persoane din municipiul Focşani, în timp ce încercau să vândă ţigări de contrabandă pe raza localităţii de domiciliu.

După prinderea celor două persoane în flagrant, poliţiştii au făcut 12 percheziţii pe raza judeţelor Suceava şi Vrancea, pentru probarea activităţii infracţionale a persoanelor bănuite de contrabandă cu ţigări.

În urma cercetărilor făcute, poliţiştii au stabilit faptul că membrii grupului infracţional organizat ar fi introdus ţigările în ţară, le-ar fi depozitat în judeţul Suceava, iar ulterior le-ar fi transportat şi vândut pe raza municipiului Focşani.

Adina Gabriela Prisacariu a fost judecată ca lider al grupului infracțional.

Pedeapsa rezultantă stabilită pentru Adina Gabriel Prisacariu în dosarul de contrabandă, plus cele legate de infracțiunile de conducere fără permis, a fost de 5 ani și 2 luni de închisoare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Dosarul unui accident mortal petrecut tocmai în 2014 s-a prescris. Beneficiara – ”Adina, spaima șoselelor”.
 Vizualizări articol: 2728 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.0 din 2 voturi
Dosarul unui accident mortal petrecut tocmai în 2014 s-a prescris. Beneficiara – ”Adina, spaima șoselelor”1.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei