Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 15 nov 2014 - Anul XIX, nr. 267 (5776)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Situaţie

1.800 de suceveni, depistaţi anual cu diabet

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Nu mai puţin de 1.800 de suceveni sunt diagnosticaţi în fiecare an cu diabet, arată o statistică prezentată de medicul de specialitate dr. Gabriela Creţeanu, în care se precizează că la această oră numărul persoanelor din judeţ care suferă de această maladie a ajuns la 33.400. Acelaşi raport arată că, anual, în singura secţie de diabet din judeţ, care funcţionează la Spitalul Suceava, sunt internaţi 1.300 de pacienţi. Tot pe parcursul unui an, în ambulatoriul de specialitate deschis la Spitalul Suceava sunt consultaţi 24.500 de bolnavi. Un număr similar de pacienţi sunt consultaţi anual şi în celelalte cabinete de profil din judeţ.

La Suceava, secția de Diabet dispune de 30 de paturi. Aici lucrează trei medici primari, 12 asistenți medicali, toţi absolvenţi de cursuri de educaţie pentru pacientul cu diabet, şi un psiholog. Secţia dispune de un cabinet de educație zilnică, individuală sau în grup, şi un program de educație audio cu sonorizare în saloane. Programul de educaţie a demarat în urmă 27 de ani, odată cu înfiinţarea la fosta policlinică Areni a primului cabinet de diabet din judeţ şi a unui compartiment cu zece paturi în secţia Medicală a Spitalului Suceava şi are rezultate concrete: numărul de urgențe metabolice s-a redus în judeţ, în tot acest timp, cu aproape cu 60%.

 

Cabinete de diabet în Suceava, Câmpulung, Rădăuţi şi Humor

Tot la Suceava, cabinetul de ambulatoriu deschis la spital dispune de doi medici, trei asistenţi medicali şi un cabinet de educație audio, mai arată dr. Grabiela Creţeanu. În anul 2012, aici s-a format și cabinetul de excelență pentru îngrijirea piciorului la persoanele cu diabet. În timp, echipa s-a completat cu medic neurolog, chirurg vascular intervenţionist radiolog, ortoped şi psiholog. La acest cabinet se fac intervenții de mică chirurgie sau tratamente endovasculare, care oferă pacienților cu diabet şansa de a-și salva piciorul de la amputație. În restul judeţului, pacienţii cu diabet beneficiază de cabinete de profil la Câmpulung Moldovenesc (înfiinţat în 2006), unde există un diabetolog care deservește și populația din Vatra Dornei, la Gura Humorului, unde din acest an lucrează doi medici, şi la Rădăuţi, unde în cabinetul de ambulatoriu cu zece paturi (înfiinţat în 1990) sunt angajaţi doi medici.

 

Hemoglobina glicozilată, o analiză efectuată gratuit pacienţilor cu diabet

Data de ieri, 14 noiembrie, a marcat Ziua Mondială de Luptă Împotriva Diabetului. Cu acest prilej, pe tot parcursul săptămânii au fost organizate acţiuni pentru o mai bună informare a persoanelor cu diabet, acţiuni care au avut şi rolul de a implica şi a informa publicul larg despre această boală şi implicaţiile ei. Anul acesta, tema Zilei Mondiale de Luptă Împotriva Diabetului s-a referit la micul dejun sănătos, care are un rol important în prevenirea diabetului, dar nu numai. Data de 14 noiembrie a fost marcată şi printr-o acţiune derulată la Spitalul Suceava, unde pacienţii cu diabet programaţi în această săptămână la consultaţie în cabinetul de specialitate au avut posibilitatea de a efectua o analiză specială, hemoglobina glicozilată, care înseamnă mai multe decât determinarea unei simple glicemii. Potrivit doctorului Gabriela Creţeanu, şefa Centrului de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice Suceava, testele gratuite, în număr de 500, au fost asigurate de compania daneză Novosibirsk. „Hemoglobina glicozilată este o analiză care evidenţiază echilibrul diabetului, fiind net superioară valorii glicemice. Glicemia ne spune cum este echilibrul metabolic într-un anumit moment, hemoglobina glicozilată este o analiză care ne spune cât de bine a fost echilibrat diabetul în ultimele trei luni” a declarat dr. Gabriela Creţeanu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 1.800 de suceveni, depistaţi anual cu diabet.
 Vizualizări articol: 2261 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
1.800 de suceveni, depistaţi anual cu diabet0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei