Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 apr 2011 - Anul XVI, nr. 99 (4697)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Semne alarmante ale apariţiei stresului (II)

Pentru a putea identifica cât mai repede stările de oboseală cronică, stres, iritare psihică, este necesar să putem interpreta cu uşurinţă toate semnalele pe care organismul uman le transmite cu mult înainte de apariţia unor afecţiuni, precum depresia, atacul de panică, etc.

Când sunteţi sub presiune emoţională, transpiraţia nu numai că devine mai abundentă, dar şi mai urât mirositoare. Sistemul nervos simpatic intră în acţiune când organismul este stresat, ceea ce măreşte foarte mult ritmul cardiac, presiunea sângelui şi rata respiraţiei.

Glandele apocrine (responsabile pentru transpiraţia mirositoare, spre deosebire de transpiraţia fără miros a glandelor ecrine) funcţionează şi ele excesiv şi secretă mai multe fluide grase în tubulul glandei. Când sunteţi stresat, peretele tubulului se contractă şi împinge transpiraţia la suprafaţa pielii, iar bacteriile care descompun transpiraţia glandelor apocrine produc mirosul neplăcut.

Unul dintre primele locuri către care alergăm când suntem foarte stresaţi este toaleta. Stresul afectează şi reacţiile biochimice şi trimite în organism un val de hormoni, printre care şi adrenalina. Sistemul digestiv şi cel imunitar se blochează temporar, deoarece aceşti hormoni ai stresului impiedică secretarea acizilor necesari pentru descompunerea alimentelor, în stomac. Poate apărea şi diareea, deoarece în acelaşi timp, aceiaşi hormoni stimulează colonul astfel încât conţinutul său să fie eliberat rapid prin actul de defecaţie.

Ştiaţi că mormăitul şi fluieratul pot fi căile naturale ale organismului de a ieşi dintr-o situaţie stresantă? Poate părea că un obicei inofensiv îşi face apariţia în mod subconştient atunci când sunteţi stresat, dar mormăitul stimulează partea dreaptă a creierului (cea folosită pentru gândire abstractă şi creativă) şi vă poate ajuta să intraţi într-o stare de calm şi detaşare faţă de problemele zilnice. Mormăitul (gânguritul, dacă vreţi) este chiar unul dintre modurile cele mai eficiente de a scăpa de stres pentru copiii mici care se relaxează singuri.

Rosul unghiilor, scobitul în nas, răsucirea şuviţelor de păr sunt obiceiuri frecvente atunci când suntem tensionaţi, stresaţi. Senzaţia de a avea ceva în gură ne aminteşte de senzaţia de calm şi siguranţă din perioada primelor luni de viaţă.

Din exterior, asemenea obiceiuri anxioase pot părea neplăcute pentru cei care le văd, dar pot declanşa senzorii de calmare din sistemul nervos pentru a da o senzaţie imediată de uşurare.

 

Psih. Mihai MOISOIU 

psiholog – psihologie clinică

terapeut - terapii alternative  

tel: 0753937223

e-mail: training.reality@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Semne alarmante ale apariţiei stresului (II).
 Vizualizări articol: 560 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Semne alarmante ale apariţiei stresului (II)5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei