Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 apr 2011 - Anul XVI, nr. 99 (4697)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Crizele cardiace sunt mai periculoase atunci când se produc dimineaţa

Un infarct care se produce în cursul dimineţii riscă să fie mai grav decât unul produs în cursul serii, potrivit unui studiu publicat pe site-ul revistei Heart Journal ce face parte din grupul British Medical Journal, informează AFP.

Se ştie de mult timp că ritmul circadian influenţează mai multe procese cardiovasculare, precum presiunea sangvină, ritmul cardiac şi incidenţa atacurilor de cord, care au tendinţa de a se produce mai frecvent în momentul în care oamenii se trezesc.

Cercetătorii din Madrid, coordonaţi de medicul Borja Ibanez de la Centrul naţional pentru cercetări cardiovasculare (CNIC), au încercat să determine legătura dintre momentul producerii atacului cardiac şi pagubele pe care acesta le provoacă, mai ales asupra ţesuturilor devenite inerte în urma unei întreruperi prelungite a alimentării cu sânge.

Pentru a măsura acest impact, savanţii spanioli au monitorizat concentraţia unei anumite enzime din sângele celor 811 pacienţi internaţi într-o secţie de terapie coronariană din spitalul San Carlos din Madrid, între 2003 şi 2009.

Pacienţii care aveau cea mai mare cantitate de ţesut cardiac distrus au fost aceia care au suferit un infarct între ora 06.00 şi ora 12.00, iar concentraţiile lor din enzima vizată au fost cu 21% mai mari în comparaţie cu cele ale pacienţilor care au suferit un infarct în intervalul 18.00 - 24.00.

Dintre cei 811 pacienţi, 269 au suferit atacuri de cord în intervalul 06.00 - 12.00, 240, în intervalul 12.00 - 18.00, 161, în intervalul 18.00 - 24.00, şi 141, în intervalul 24.00 - 06.00.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Crizele cardiace sunt mai periculoase atunci când se produc dimineaţa.
 Vizualizări articol: 793 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Crizele cardiace sunt mai periculoase atunci când se produc dimineaţa5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei