Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 9 feb 2011 - Anul XVI, nr. 32 (4630)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Terapii alternative

Cum tratăm stările depresive (VI)

 

Fiecare schimbare de anotimp poate determina o formă mai mult sau mai puţin vizibilă de depresie, denumită generic “depresie sezonieră”.

Oricine poate resimţi într-o oarecare măsură începutul toamnei, de exemplu, însă depresia sezonieră afectează mai ales persoanele sensibile. Acestea trăiesc o stare de disconfort fizic şi psihic asociată cu schimbarea de anotimp, de obicei toamna şi iarna. Un indiciu al apariţiei unor posibile semne ale depresiei sezoniere, în aceasta perioadă, sunt vremea friguroasă şi neplăcută pe care trebuie să o îndurăm acum şi zilele întunecate. Pe timpul iernii, foarte rar vedem razele soarelui iar zilele sunt mult mai scurte şi mohorâte.

Studiile efectuate de-a lungul timpului au evidenţiat o legătură strânsă între expunerea limitată la lumina soarelui şi stările proaste, depresive. Cercetătorii nu au descoperit cu exactitate de ce expunerea redusă la lumina soarelui ne afectează starea de spirit, dar se crede că ar avea o legătură directă cu nivelul serotoninei din organism.

O altă teorie ia în calcul influenţa pe care lumina solară o are asupra ceasului biologic. Variaţiile de lumină transmit un semnal organismului, reglând starea de spirit, somnul şi eliberarea diferitelor tipuri de hormoni în organism. Când cantitatea de lumină este redusă, ceasul biologic este "încetinit" şi apar probleme atât la nivel psihic cât şi fizic.

Principalele manifestări ale depresiei sezoniere sunt: tristeţe, pierderea încrederii în sine, lipsa stimei de sine, lipsa bucuriei legate de activităţi care înainte produceau plăcere, neajutorare, sentimentul singurătăţii, sentimente de vinovăţie, anxietate, agitaţie, dificultăţi de concentrare, relaţionare deficitară, oboseală cronică, lipsa poftei de mâncare, disfuncţii sexuale, etc.

Femeile sunt mult mai predispuse decât bărbaţii să sufere din cauza depresiei sezoniere, peste 60% dintre persoanele afectate fiind femei. Unele femei pot fi deosebit de sensibile faţă de sindromul premenstrual şi pot suferi din această cauză de episoade severe de depresie. Vinovate pentru aceste stări neplăcute sunt schimbările hormonale care apar în mod normal în jurul perioadei de ovulaţie şi înaintea menstruaţiei, toate acestea combinate cu vremea mohorâtă şi zilele întunecate. 

Prin urmare, nu neglijaţi depresia. Deşi mulţi dintre noi sunt obişnuiţi să treacă cu vederea stările psihice negative care apar frecvent, depresia odată instalată şi ignorată poate avea consecinţe severe pe termen lung. Plimbările în aer liber, chiar şi într-o zi foarte înnourată, te pot ajuta să diminuezi simptomele depresiei. Însă, exerciţiile terapeutice specializate, efectuate la unison în cadrul unui grup de lucru, de 2, 3 ori pe săptămână, sunt deosebit de importante, nu pot fi înlocuite de nici un alt remediu. Exerciţiile terapeutice specializate determină eliberarea serotoninei în organism, deblocând anumite zone ale corpului unde sunt stocate stări negative, tensiuni zilnice (generate de singurătate, divorţ, afecţiuni, probleme de comunicare, traume, etc.).

Pentru a beneficia cât mai mult şi de lumină dar şi de exerciţiile fizice, programaţi săptămânal activităţi în aer liber şi alternaţi-le cu cele terapeutice efectuate la sală (nu ne referim aici la exerciţiile gen: fitness, aerobic).

Acestea, combinate cu o alimentaţie bogată în fructe proaspete şi legume, utile pentru a asigura necesarul de vitamine şi minerale, vor oferi energia necesară pentru a face faţă depresiei.

Toate informaţiile prezentate în acest articol trebuie utilizate sub directa îndrumare a unui specialist.

 

Psih.  Mihai MOISOIU                            

PSIHOLOG – PSIHOLOGIE CLINICĂ

TERAPEUT - TERAPII ALTERNATIVE             

Tel: 0753937223                                           

E-mail: training.reality@gmail.com

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cum tratăm stările depresive (VI).
 Vizualizări articol: 504 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Cum tratăm stările depresive (VI)5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei