Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 10 iun 2010 - Anul XV, nr. 134 (4425)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Persoanele scunde se confruntă cu un risc mai mare de declanşare a maladiilor cardiace

Persoanele scunde se confruntă cu un risc de 1,5 ori mai mare de a dezvolta o maladie cardiacă şi de a muri prematur din cauza acesteia, comparativ cu persoanele înalte, potrivit unei analize a mai multor studii efectuate pe un eşantion de trei milioane de indivizi, informează AFP.

Femeile care măsoară în înălţime mai puţin de 1,53 metri şi bărbaţii cu o înălţime sub 1,65 metri prezintă un risc mai mare de a dezvolta maladii cardiovasculare comparativ cu femeile cu o înălţime de peste 1,66 metri şi bărbaţii mai înalţi de 1,73 metri, potrivit unui studiu publicat în European Heart Journal.

Aceste rezultate sugerează că statura scundă ar trebui adăugată pe lista factorilor de risc cardiac, alături de obezitate şi nivel ridicat al colesterolului, au declarat cercetătorii din Finlanda, de la Universitatea din Tampere.

Această asociere dintre înălţime şi problemele cardiace a fost examinată în cadrul a numeroase studii pe plan mondial în ultimii 60 de ani, însă rezultatele au fost contradictorii.

Pentru a sesiza mai uşor eventualele diferenţe, cercetătorii finlandezi au comparat extremele - grupul persoanelor cele mai înalte cu cel al persoanelor cele mai scunde -, concentrându-se asupra a 52 de studii, efectuate pe trei milioane de persoane.

"Rezultatul este fără echivoc: o înălţime mică este asociată cu un risc crescut de maladie coronariană (angină pectorală, infarct)", a declarat Jaakko Tuomilehto, de la Universitatea din Helsinki.

În schimb, cercetătorii nu au reuşit să explice această legătură.

Cu toate acestea, persoanele scunde nu ar trebui să se îngrijoreze. Înălţimea constituie doar unul dintre factorii de risc coronarieni. Dacă nu se poate acţiona asupra înălţimii, este perfect posibil să poată fi controlată greutatea corporală şi stilul de viaţă (fumat, consum de alcool şi practicarea exerciţiilor fizice). În plus, a fi înalt nu reprezintă o protecţie în sine în ceea ce priveşte infarctul, au precizat cercetătorii finlandezi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Persoanele scunde se confruntă cu un risc mai mare de declanşare a maladiilor cardiace.
 Vizualizări articol: 584 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Persoanele scunde se confruntă cu un risc mai mare de declanşare a maladiilor cardiace0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei