Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 2 apr 2009 - Anul XIV, nr. 76 (4062)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Tuberculoza şi SIDA, o infecţie dublă mai periculoasă decât se credea

Deşi numărul persoanelor care s-au îmbolnăvit de tuberculoză a rămas stabil în 2007, la nivel mondial, dubla infecţie tuberculoză/HIV a cauzat mai multe decese decât au estimat specialiştii, potrivit unui comunicat al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), informează AFP.

Un sfert din decesele pe plan mondial cauzate de tuberculoză - 456.000 dintr-un total de 1,75 milioane de decese provocate de această maladie în 2007 -, au fost asociate cu virusul HIV, ceea ce reprezintă "de două ori mai mult decât proporţia recunoscută anterior", au declarat experţii OMS în raportul mondial din 2009 asupra luptei împotriva tuberculozei.

În opinia directorului executiv al Fondului mondial împotriva maladiei SIDA, tuberculozei şi malariei, Michel Kazatchkine, "tuberculoza cauzează mai multe decese în rândul persoanelor infectate cu virusul HIV decât orice altă maladie", iar din acest motiv OMS trebuie să ia măsuri urgente pentru a lupta împotriva ambelor boli.

"Este urgent să identificăm, să prevenim şi să tratăm tuberculoza pacienţilor care sunt infectaţi cu HIV şi ca toţi pacienţii suferind de tuberculoză să îşi facă testul de depistare a testului HIV", a completat Margaret Chan, directorul general OMS.

Pentru îndeplinirea acestor obiective, ţările din lumea întreagă trebuie să adopte programe de colaborare şi să dispună de sisteme de sănătate mai solide, care să le permită să lupte eficient împotriva ambelor maladii.

Reprezentanţii OMS au declarat că numărul total de cazuri recent depistate a rămas "stabil" în 2007, cu 9,27 milioane de persoane infectate, comparativ cu 9,24 milioane de cazuri în 2006 şi 8,3 milioane de bolnavi în 2000. Această uşoară creştere în valoare absolută este determinată de creşterea demografică pe plan mondial, au precizat experţii OMS, dar numărul de îmbolnăviri pe cap de locuitor se află pe un trend descendent.

Scăderea este considerată a fi totuşi prea lentă, numărul cazurilor pe cap de locuitori fiind în prezent de 139 la 100.000 de locuitori, după vârful de 142 de cazuri la 100.000 de locuitori, înregistrat în 2004.

"Fiind vorba de o scădere de doar 1% pe an, o potenţială eradicare a tuberculozei va fi posibilă într-un viitor foarte îndepărtat, peste câteva secole sau chiar câteva milenii", au precizat experţii OMS.

În plus, comunicatul OMS precizează faptul că aproximativ o treime din cazurile totale de tuberculoză pe plan mondial nu au fost diagnosticate, contribuind astfel la propagarea acestei maladii extrem de contagioasă.

Detectarea noilor îmbolnăviri a stagnat, după o perioadă de nouă ani în care s-au înregistrat progrese pe acest plan, iar aproximativ 500.000 de pacienţi sunt infectaţi cu rădăcini ale virusului care sunt rezistente la medicamentele actuale, acest aspect fiind considerat de specialişti un adevărat "călcâiul lui Ahile" al luptei împotriva maladiei.

OMS a convocat cele 27 de ţări care grupează împreună 85% din totalul cazurilor de tuberculoză rezistentă la antibiotice, printre care se află India, China, Rusia, Africa de Sud şi Bangladeş, la o reuniune specială ce va avea loc la Beijing pe 1 aprilie.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tuberculoza şi SIDA, o infecţie dublă mai periculoasă decât se credea.
 Vizualizări articol: 790 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Tuberculoza şi SIDA, o infecţie dublă mai periculoasă decât se credea0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei