Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 22 aug 2008 - Anul XIII, nr. 197 (3878)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Celulele sangvine pot fi cultivate în număr nelimitat pornind de la celule suşă embrionare

Celulele sangvine pot fi cultivate într-un număr mare pornind de la celule suşă embrionare, iar această descoperire ar putea deschide calea spre producţia nelimitată de sânge uman, potrivit unui studiu al companiei americane Advanced Cell Technology (ACT), citat de AFP.

Studiul a demonstrat, pentru prima dată, că celulele sangvine obţinute din celulele suşă embrionare au aceeaşi capacitate de a transporta oxigenul ca şi alte celule ale globulelor roşii, au indicat autorii, specialiştii de la ACT.

Aceste celule sangvine derivate reacţionează la modificările biochimice ale organismului cu o eficacitate fiziologică normală, transmiţând oxigen în ansamblul ţesuturilor din corp, au mai spus cercetătorii

Celulele suşă reprezintă o sursă de celule şi ţesuturi noi. Celulele suşă înlocuiesc celulele din organism în momentul în care acestea mor. Celulele suşă embrionare au cel mai mare potenţial, pentru că ele se pot dezvolta în orice tip de ţesut şi celule din organism.

"Celulele suşă embrionare reprezintă o nouă sursă de celule sangvine, care pot fi create şi reproduse în număr nelimitat, furnizând un potenţial inepuizabil de globule roşii pentru transfuziile umane", a declarat doctorul Robert Lanza, responsabilul ştiinţific la ACT şi principalul autor al studiului.

"În prezent, putem produce până la 100 de miliarde de globule roşii pornind de la o singură cultură de şase celule suşă", a mai spus acesta, adăugând că "limitarea cantităţilor de sânge disponibile pentru transfuzii pot pune în pericol pacienţii care suferă de hemoragii grave".

În 2003, preşedintele american George W. Bush a interzis, din motive religioase, finanţarea federală a cercetărilor în domeniul celulelor suşă embrionare umane, limitând astfel numărul studiilor.

Lanza a mai precizat că va încerca să cultive globule roşii cu ajutorul celulelor suşă pluripotente, obţinute din celule ale pielii, reprogramate cu ajutorul mai multor gene pentru a reveni la o stare similară cu cea a celulelor embrionare.

Studiul, realizat în colaborare cu cercetătorii de la Clinica Mayo şi de la Universitatea din Illinois, a fost publicat în ediţia online a revistei americane Blood, principala publicaţie în acest domeniu de cercetare.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Celulele sangvine pot fi cultivate în număr nelimitat pornind de la celule suşă embrionare.
 Vizualizări articol: 895 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Celulele sangvine pot fi cultivate în număr nelimitat pornind de la celule suşă embrionare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei