Mulţi părinţi le privesc ca pe o alternativă sănătoasă, însă unele mărci de cârnaţi şi burgeri vegetarieni conţin niveluri mult mai mari de sare decât echivalentele lor din carne, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii britanici, publicat în thisislondon.co.uk.
Doar doi cârnaţi de la una dintre aceste mărci pot furniza întreaga raţie maximă de sare recomandată zilnic pentru un adult şi o doză mult prea mare pentru un copil.
Cercetătorii de la Consensus Action on Salt and Health din Marea Britanie au decis, cu ocazia Săptămânii Naţionale Vegetariene, să analizeze o selecţie de produse fără carne.
Astfel, aceştia au descoperit că unii burgeri vegetarieni conţin de şase ori mai multă sare decât burgerii din carne, în timp ce alte mărci de burgeri şi cârnaţi conţin la fel de multă sare ca o pungă cu chipsuri sărate.
Cantitatea maximă de sare recomandată zilnic unui adult sănătos este de 6 grame, în timp ce un copil cu vârsta între 7 şi 11 ani nu trebuie să consume mai mult de 5 grame de sare pe zi. Copiii cu vârsta sub 7 ani nu trebuie să depăşească doza maximă de 3 grame de sare zilnic.
Unii cârnaţi pot conţine 2,8 grame de sare pe porţie, de patru ori mai mult decât echivalentul din porc.
"Ne apropiem de sezonul grătarelor şi mulţi oameni se gândesc că produsele fără carne sunt o alternativă mai sănătoasă. (...) Îi rugăm să se uite atent la etichete şi să se asigure că achiziţionează produse cu cantităţi scăzute de sare atunci când este posibil", spun specialiştii.
"Unele produse indică pe etichetă doar nivelul de sodiu. Acesta trebuie înmulţit cu 2,5 pentru a se afla nivelul de sare", mai spus specialiştii.