Utilizarea suplimentelor cu vitamina E poate creşte riscul de instalare a tuberculozei la persoanele fumătoare de vârstă medie, potrivit unui studiu publicat în British Journal of Nutrition şi preluat de Reuters.
La nivel general, utilizarea vitaminei E nu a influenţat riscul de instalare a tuberculozei la persoanele fumătoare.
În schimb, în cazul persoanelor care fumau zilnic cel puţin 20 de ţigări pe zi şi aveau o dietă bogată în vitamina A, suplimentele cu vitamina E au contribuit la creşterea riscului de tuberculoză cu peste 50%.
Vitamina E este utilizată de foarte multe persoane ca supliment dietetic pentru se crede că întăreşte sistemul imunitar, spun autorii studiului, de la Universitatea din Helsinki, Finlanda. Totuşi, testele pe subiecţi umani au dovedit că vitamina E poate avea efecte imprevizibile asupra unui număr mare de maladii infecţioase.
La studiu au participat 29.023 bărbaţi fumători, cu vârste cuprinse între 50 şi 69 de ani. Subiecţilor li s-a cerut, aleatoriu, să ia zilnic suplimente cu vitamina E, betacaroten, vitamina E şi betacaroten sau un placebo.
În cei şase ani de studiu au fost diagnosticate 174 de cazuri de tuberculoză. La nivel general, nici suplimentele cu betacaroten, nici cele cu vitamina E nu au influenţat riscul de tuberculoză.
Însă în cazul în care cele două vitamine sunt combinate şi asociate cu cel puţin 20 de ţigări zilnic, riscul de tuberculoză creşte cu peste 50%.
Medicii sunt de părere că un consum la nivel general al suplimentelor cu vitamina E ar trebui descurajat, pentru că s-a dovedit că unele persoane sunt afectate. De asemenea, mai sunt necesare multe studii pentru o evaluare mai clară a efectelor suplimentelor cu vitamina E.