Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 mar 2008 - Anul XIII, nr. 53 (3734)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Vitamina E creşte riscul de tuberculoză la fumători

Utilizarea suplimentelor cu vitamina E poate creşte riscul de instalare a tuberculozei la persoanele fumătoare de vârstă medie, potrivit unui studiu publicat în British Journal of Nutrition şi preluat de Reuters.

La nivel general, utilizarea vitaminei E nu a influenţat riscul de instalare a tuberculozei la persoanele fumătoare.

În schimb, în cazul persoanelor care fumau zilnic cel puţin 20 de ţigări pe zi şi aveau o dietă bogată în vitamina A, suplimentele cu vitamina E au contribuit la creşterea riscului de tuberculoză cu peste 50%.

Vitamina E este utilizată de foarte multe persoane ca supliment dietetic pentru se crede că întăreşte sistemul imunitar, spun autorii studiului, de la Universitatea din Helsinki, Finlanda. Totuşi, testele pe subiecţi umani au dovedit că vitamina E poate avea efecte imprevizibile asupra unui număr mare de maladii infecţioase.

La studiu au participat 29.023 bărbaţi fumători, cu vârste cuprinse între 50 şi 69 de ani. Subiecţilor li s-a cerut, aleatoriu, să ia zilnic suplimente cu vitamina E, betacaroten, vitamina E şi betacaroten sau un placebo.

În cei şase ani de studiu au fost diagnosticate 174 de cazuri de tuberculoză. La nivel general, nici suplimentele cu betacaroten, nici cele cu vitamina E nu au influenţat riscul de tuberculoză.

Însă în cazul în care cele două vitamine sunt combinate şi asociate cu cel puţin 20 de ţigări zilnic, riscul de tuberculoză creşte cu peste 50%.

Medicii sunt de părere că un consum la nivel general al suplimentelor cu vitamina E ar trebui descurajat, pentru că s-a dovedit că unele persoane sunt afectate. De asemenea, mai sunt necesare multe studii pentru o evaluare mai clară a efectelor suplimentelor cu vitamina E.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Vitamina E creşte riscul de tuberculoză la fumători.
 Vizualizări articol: 761 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Vitamina E creşte riscul de tuberculoză la fumători0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Sanatate

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Castraveţi la frigăruie (Ukorky no rajnikock)- reţetă slovacă- 350g castraveţi 200g cârnăciori mici de bere, picanţi1 frunză de dafin5 boabe de piper1/2 linguriţă boia de ardei1 lingură oţet400ml apă1 ou2 linguri muştar200ml lapte60g făinăulei pentru prăjitun... Citeşte