Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 mar 2008 - Anul XIII, nr. 53 (3734)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,973 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6085 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Admiterea în învăţământul superior, anunţată cu şase luni înainte de începerea anului universitar

Fiecare universitate stabileşte propriile criterii de admitere, dar are obligaţia să facă publice cu cel puţin şase luni înainte începerea anului universitar, perioadele celor două sesiuni, formele şi probele de concurs, informează Ministerul Educaţiei Cercetării şi Tinereturlui.

Ministrul Educaţiei, Cristian Adomniţei, a aprobat prin ordin (3.315 din 29 februarie 2008) criteriile generale de organizare şi desfăşurare a admiterii în ciclul de studii universitare de licenţă, masterat şi doctorat pentru anul universitar 2008-2009.

Astfel, admiterea în învăţământul superior de stat şi particular pentru fiecare ciclu de studii se organizează pe baza propriilor metodologii de admitere stabilite de fiecare universitate cu respectarea prevederilor legislaţiei în vigoare şi a ordinului de ministru, a precizat sursa citată.

Admiterea pentru toate formele de învăţământ ale ciclului universitar de licenţă se poate organiza prin concurs într-una sau două sesiuni, înainte de începerea anului universitar. Perioadele celor două sesiuni, formele şi probele de concurs se stabilesc prin metodologie proprie şi se fac publice cu cel puţin şase luni înainte de începerea anului universitar, prin afişare la sediul instituţiilor şi prin publicare pe site-ul propriu.

În cazul în care admiterea la studii universitare de licenţă se organizează prin examene la anumite discipline, acestea pot fi susţinute în limba română sau în limbile minorităţilor naţionale în care acestea au fost studiate în liceu.

Pentru studiile universitare organizate într-o limbă de largă circulaţie internaţională, admiterea va conţine obligatoriu o probă de competenţă lingvistică.

La admiterea în ciclul de studii universitare de licenţă, pot candida absolvenţii de liceu cu diplomă de bacalaureat sau diplomă echivalentă cu aceasta. În ciclul de studii universitare de masterat pot fi admişi absolvenţii cu diplomă de licenţă ai ciclului de studii universitare de licenţă şi absolvenţii cu diplomă de licenţă sau echivalentă a studiilor universitare de lungă durată.

Cetăţenii statelor membre ale Uniunii Europene, ai statelor aparţinând Spaţiului Economic European şi ai Confederaţiei Elveţiene se pot prezenta la admiterea în toate ciclurile de studii universitare, în aceleaşi condiţii prevăzute de lege pentru cetăţenii români, inclusiv în ceea ce priveşte taxele de şcolarizare.

Un candidat declarat admis poate beneficia de finanţare de la buget o singură dată, pentru fiecare din cele trei cicluri de studii universitare.

Candidaţii care au obţinut în perioada studiilor liceale distincţii (premiile I, II, III, menţiune, premii speciale) la olimpiadele şcolare internaţionale, recunoscute de MECT, beneficiază de dreptul de a fi admişi şi de a urma, pe locuri finanţate de la buget, cursurile a două specializări. În conformitate cu legislaţia în vigoare, universităţile pot stipula în metodologiile proprii şi alte condiţii specifice pentru această categorie de candidaţi.

Elevii care au promovat examenul de bacalaureat în sesiunea iunie-iulie sau august-septembrie anul acesta pot prezenta la înscriere, pentru sesiunea imediat următoare examenului de bacalaureat în anul 2008, în locul diplomei, adeverinţa eliberată de liceu, în care se menţionează media generală de la bacalaureat şi mediile obţinute în anii de liceu.

În vederea înmatriculării, candidaţii admişi pe locurile finanţate de la buget au obligaţia să depună până la data stabilită prin metodologia de admitere, diploma de bacalaureat în original la secretariatul facultăţii. Neprezentarea documentului în original, din vina exclusivă a candidatului admis, în termenul stabilit prin metodologia de admitere, atrage neînmatricularea în universitatea respectivă.

Instituţiile de învăţământ superior au obligaţia să restituie în cel mult 48 de ore de la depunerea cererii şi fără condiţionarea achitării unor taxe, dosarele candidaţilor respinşi sau ale celor care renunţă la locul obţinut.

În schimb, universităţile pot percepe de la candidaţi, în conformitate cu prevederile legale în vigoare, taxe de înscriere pentru organizarea şi desfăşurareaadmiterii, în cuantumurile aprobate de senatele universitare, însă pot decide şi scutirea de plată sau reduceri.

Copiii personalului didactic sunt scutiţi de plata taxelor de înscriere la concursurile de admitere în învăţământul superior, o singură dată în cadrul unei instituţii de învăţământ superior.

Media minimă de admitere la studii universitare de licenţă trebuie să fie minim cinci sau minim un număr de puncte echivalent cu această notă. Mediile generale/punctajele generale obţinute de candidaţi la admitere sunt valabile pentru stabilirea ordinii de clasificare numai la instituţia la care aceştia au candidat, în conformitate cu procedurile proprii de admitere. Rezolvarea contestaţiilor este de competenţa instituţiilor de învăţământ superior şi se desfăşoară potrivit reglementărilor interne. Decizia comisiei de contestaţii este definitivă.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Admiterea în învăţământul superior, anunţată cu şase luni înainte de începerea anului universitar.
 Vizualizări articol: 876 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Admiterea în învăţământul superior, anunţată cu şase luni înainte de începerea anului universitar3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Actualitate national

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Castraveţi la frigăruie (Ukorky no rajnikock)- reţetă slovacă- 350g castraveţi 200g cârnăciori mici de bere, picanţi1 frunză de dafin5 boabe de piper1/2 linguriţă boia de ardei1 lingură oţet400ml apă1 ou2 linguri muştar200ml lapte60g făinăulei pentru prăjitun... Citeşte