Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 4 mar 2008 - Anul XIII, nr. 53 (3734)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Geoană:Uninominalul schimbă dramatic sistemul politic, urmează negocieri pentru colegiile electorale

Marţi, 4 Martie 2008 (18:40:30)


Preşedintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, marţi, că votul favorabil dat în Camera Deputaţilor asupra proiectului de lege privind introducerea uninominalului va schimba dramatic sistemul politic din România, precum şi modul de funcţionare a partidelor.
  "Miracolul s-a produs. Azi asistăm la cel mai important vot pe care l-a avut Parlamentul actual al României. Este un vot care va schimba în mod dramatic sistemul politic, partidele politice şi modul de funcţionare al partidelor, inclusiv al PSD", a arătat Geoană.

El a precizat că votul dat pe legea uninominalului reprezintă o victorie a cetăţenilor României, care au adresat un mesaj de nemulţumire la adresa activităţii Parlamentului.

Potrivit lui Geoană, din acest moment va începe drumul "lung şi anevoios" al recâştigării încrederii românilor în propriul Parlament.

"Şi alegerea preşedinţilor de Consilii Judeţene este un pas mare în direcţia corectă, pentru că ar fi fost nefiresc ca doar la nivelul Parlamentului să fie uninominal. Importanţa funcţiei de preşedinte de Consiliu Judeţean justifică pe deplin un vot de acest fel", a adăugat liderul PSD.

El a arătat că există, în continuare, o anumită rezistenţă la această "mini-revoluţie din sistemul politic românesc".

"Nu ascund faptul că în 2005, când am lansat ideea votului uninominal, ca nou preşedinte al PSD, a existat o rezistenţă şi în interiorul PSD", a spus Geoană.

Liderul PSD a arătat, de asemenea, că următorul pas îl reprezintă lucrul la Legea finanţării partidelor politice.

"Trebuie să venim cu experienţa anglo-saxonă sau a ţărilor care au uninominal pentru a limita finanţarea pentru candidaţii uninominali la o sumă care să permită accesul la această demnitate şi pentru oameni din medii mai modeste. Să nu riscăm să avem un Parlament în care cei cu punga groasă şi cu bani mulţi să dirijeze votul românilor", a adăugat Geoană.

El a arătat, răspunzând unei întrebări, că există posibilitatea ca legea privind introducerea votului uninominal să fie contestată la Curtea Constituţională.

"Există această posibilitate, dar nu văd de către cine. Cel puţin din Parlament, singurul partid care şi-a exprimat nemulţumirea faţă de această lege (PRM - n.r.) nu are numărul necesar de semnături, iar în ceea ce priveşte celelalte partide, ar fi nefiresc şi de neînţeles un gest contrar propriilor voturi", a spus Geoană.

Întrebat dacă s-a gândit unde va candida, în contextul actualei legi, Geoană a răspuns: "Pe actuala lege, am o relaţie cu oltenii mei din Dolj, deci primul meu gând se duce către dânşii".

Liderul PSD a mai spus că va urma o negociere între partidele politice şi Guvern pentru decupajul colegiilor electorale uninominale.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Geoană:Uninominalul schimbă dramatic sistemul politic, urmează negocieri pentru colegiile electorale .
 Vizualizări articol: 926 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Geoană:Uninominalul schimbă dramatic sistemul politic, urmează negocieri pentru colegiile electorale0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Ultima ora

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Castraveţi la frigăruie (Ukorky no rajnikock)- reţetă slovacă- 350g castraveţi 200g cârnăciori mici de bere, picanţi1 frunză de dafin5 boabe de piper1/2 linguriţă boia de ardei1 lingură oţet400ml apă1 ou2 linguri muştar200ml lapte60g făinăulei pentru prăjitun... Citeşte