Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 nov 2015 - Anul XX, nr. 269 (6081)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Ciorba de linte roșie (de post)

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Amatorii de borș de fasole sigur vor iubi și acest preparat, care, după prima degustare, le va părea probabil mai savuros și mai rafinat. Sub diferite versiuni, ciorba de linte roșie, simplă, ieftină și foarte hrănitoare, este mult folosită în bucătăria indiană, turcă, arabă și chiar și pe la noi, în Dobrogea în special. Se poate pregăti cu bulgur sau arpacaș sau simplă, ca o supă-cremă. Se gătește în jumătate de oră, dar este mult mai gustoasă a doua zi după preparare.

Avem nevoie de:

1 cană de linte roșie uscată, 2 litri apă fierbinte, 50 ml ulei, o ceapă, 3-4 căței usturoi, un morcov, un pătrunjel, un ardei gras, sare, piper, chimion și coriandru măcinate, o linguriță de turmeric, opțional trei linguri de arpacaș sau bulgur fiert, o linguriță pastă de tomate, pătrunjel verde, zeamă de lămâie

Preparare:

Alegem bobițele de linte și le clătim în mai multe ape reci. Curărțăm și tocăm fin ceapa și usturoiul, iar separat ardeiul, dacă folosim. Radem morcovul și pătrunjelul. Punem în oala pentru ciorbă uleiul la încins, adăugăm o linguriță de chimion măcinat, puțin coriandru și turmeric, punem ceapa și usturoiul să se călească un pic, apoi ardeiul tocat și restul legumelor rase. Strecurăm bine lintea de apa de la clătit, o punem în oală peste ingredientele călite, amestecăm, punem și pasta de tomate, dacă folosim, iar deasupra turnăm un litru de apă fierbinte. Lăsăm să fiarbă cca 30 de minute, până ce boabele de linte au ”înflorit” și legumele sunt aproape terciuite. Punem sare și piper după gust, dăm oala deoparte, o lăsăm cinci minute și, cu un mixer vertical rezistent la căldură, transformăm totul în supă-cremă.

Ne putem opri aici și putem servi supa cu puțin piper și pătrunjel verde deasupra, alături de felii de lămâie, pe care mesenii le vor stoarce în ciorbă pentru a o acri după preferință. O versiune mai consistentă și diferită la gust obținem însă dacă diluăm supa-cremă de linte cu restul de apă caldă, adăugăm arpacașul fiert și lăsăm să mai dea două clocote împreună, apoi servim supa caldă, stropită cu ulei, cu piper și pătrunjel, alături de ardei iute și lămâie.

Este delicioasă în ambele variante, iar dacă dorim și o versiune care să nu fie de post, pur și simplu punem la fiert, odată cu lintea, o bucată de ciolan afumat, iar în rest procedăm exact la fel și vom obține un gust minunat și pentru a treia variantă a acestui preparat. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Ciorba de linte roșie (de post).
 Vizualizări articol: 10164 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Ciorba de linte roșie (de post)5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ciorba de linte roșie (de post) Amatorii de borș de fasole sigur vor iubi și acest preparat, care, după prima degustare, le va părea probabil mai savuros și mai rafinat. Sub diferite versiuni, ciorba de linte roșie, simplă, ieftină și foarte hrănitoare, este mult folosită în... Citeşte