Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 18 nov 2015 - Anul XX, nr. 269 (6081)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Constatări pompieri

Bazarul şi Baza de tratament de la Dorna Arini, „cartofii fierbinţi” în ceea ce priveşte riscul unor incendii catastrofale

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Măsurile de sistare imediată a activităţii din Bazarul Sucevei şi de la Baza de odihnă şi tratament recuperator Complexul monahal “Acoperământul Maicii Domnului”, în satul Gheorghiţeni, comuna Dorna Arini, au reprezentat urgenţe majore pentru Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Suceava, după apariţia hotărârii de guvern care permite pompierilor, pe lângă amenzi, să închidă unităţile care reprezintă risc ridicat în caz de izbucnire a unor incendii.

Generalul de brigadă Ion Burlui, inspectorul-şef al ISU Suceava, a precizat că cele două obiective prezentau risc major de producere a unei catastrofe, în caz de izbucnire a unor incendii.

„Sigur că mai sunt şi alte obiective unde sunt probleme mai mari sau mai mici, dar la cele două exista de departe cel mai mare risc. Nu ne puteam permite să mai amânăm sistarea activităţii acestora, după ce toate notificările pe care le-am făcut de-a lungul anilor, pe lângă amenzile date, au fost ignorate”, a explicat generalul.

 

Probleme mari la aşezământul monahal

Nu trebuie uitat că atât în Bazar, cât şi la aşezământul monahal s-a înregistrat în trecut câte un incendiu. În cazul Bazarului au fost pagube foarte mari, dar ora târzie a evitat din fericire pierderea de vieţi omeneţi, în timp ce la Dorna Arini un incendiu izbucnit la chilii a fost stins în faza incipientă. De la acea intervenţie, specialiştii în securitatea împotriva incendiilor au constatat că la Gheorghiţeni un incendiu poate duce la o catastrofă fără precedent. Practic, oamenii din construcţiile masive din lemn nu ar avea nici o şansă în cazul unui incendiu de proporţii. Asta pentru că acolo sunt clădiri foarte mari, pe mai multe niveluri (baza de tratament şi hotelul) construite doar din lemn, iar căile de acces sunt mult subdimensionate. Nu trebuie uitat în acest sens cât de repede a ars sediul Arhiepiscopiei Sucevei şi Rădăuţilor, care era exclusiv din lemn şi dat cu lac. 

Dacă în cazul Bazarului, în momentul în care se vor asigura căi de acces şi se vor lua toate măsurile cerute de pompieri, activitatea se va putea relua, şeful ISU a evitat să se pronunţe şi în cazul bazei de tratament de la aşezământul monahal. Specialişti din domeniu nu s-au ferit să afirme că cele două clădiri închise (baza de tratament şi hotelul) nu au cum fi modificate pe actuala structură, pentru a respecta normele de securitate împotriva incendiilor.

Până acum ISU Suceava a dispus, pe lângă amenzi, sistarea activităţii la trei obiective: Bazarul, Baza de odihnă şi tratament recuperator de la Dorna Arini şi o discotecă din Zvoriştea.  

Hotărârea de Guvern 915/2015, în baza căreia acţionează acum pompierii, are prevederi cât se poate de clare şi aspre. În aceste condiţii, acolo unde normele de securitate sunt încălcate flagrant, pompierii nu îşi pot asuma riscul de a nu le închide. Mai mult, măsura de închidere, până la remedierea deficienţelor, se ia de îndată. Aşa s-a întâmplat şi în cazul Bazei de tratament de la Dorna Arini, unde activitatea a fost sistată din ziua controlului, de la ora 18.00. 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Bazarul şi Baza de tratament de la Dorna Arini, „cartofii fierbinţi” în ceea ce priveşte riscul unor incendii catastrofale.
 Vizualizări articol: 2958 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.0 din 2 voturi
Bazarul şi Baza de tratament de la Dorna Arini, „cartofii fierbinţi” în ceea ce priveşte riscul unor incendii catastrofale3.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei

Reteta Zilei

Bucataria pentru toti Ciorba de linte roșie (de post) Amatorii de borș de fasole sigur vor iubi și acest preparat, care, după prima degustare, le va părea probabil mai savuros și mai rafinat. Sub diferite versiuni, ciorba de linte roșie, simplă, ieftină și foarte hrănitoare, este mult folosită în... Citeşte