Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 29 aug 2011 - Anul XVI, nr. 203 (4801)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9753 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6364 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cronica religioasă

Astăzi este sărbătoarea Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul

Ziua de 29 august este o zi în care creştinii comemorează cu tristeţe moartea cutremurătoare a aceluia pe care Însuşi Domnul l-a numit „cel mai mare om născut din femeie”(Matei 11,11) – Sfântul Ioan Botezătorul - Înaintemergătorul Domnului. Pentru ultimul Profet al Vechiului Testament, moartea năprasnică a fost tocmai încununarea activităţii sale strălucite în slujba propovăduirii credinţei, a pocăinţei, a întoarcerii către Dumnezeu şi a vestirii venirii Mielului lui Dumnezeu – Iisus Mântuitorul lumii. De aceea Sf. Ioan mai este socotit şi primul martir, căci el şi-a dat viaţa după ce L-a mărturisit pe Domnul ca Mântuitor al omenirii.

În anul al 15-lea al domniei Împăratului roman Tiberiu (anul 29 d.H.), Sf. Ioan şi-a început predica în pustiul Iordanului, propovăduind pocăinţa înaintea oamenilor care veneau la el, atraşi de viaţa sa sfântă. El îi boteza pe toţi cu apă, preînchipuind curăţirea de păcate. El îi pregătea, în felul acesta, pe cei ce veneau la dânsul, pentru întâlnirea cu Hristos – Mesia, Cel ce avea să cureţe păcatele lumii cu apă şi cu Duh Sfânt. ”Eu vă botez cu apă, dar vine Altul mai mare decât mine. El vă va boteza cu Duh Sfânt şi cu foc”. În felul acesta, ca un mare profet L-a anunţat înaintea oamenilor pe Acela ce fusese proorocit de toţi Profeţii Vechiului Testament şi aşteptat de atât de multe generaţii de credincioşi.

 

Tânăra a cerut să-i fie adus de îndată pe o tipsie capul lui Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan nu se temea să-i certe pe cei care trăiau in păcate, de la oamenii simpli şi până la împăraţi. Aşa a ajuns să-l mustre, cu mult curaj, pe însuşi regele Irod Agripa – fiul lui Irod cel mare, cel ce a rămas în istorie ca odiosul ucigaş de prunci, de la naşterea Domnului. Agripa era tetrarhul Galileii, un om lipsit de ruşine şi  un dezmăţat care, contrar Legii, se căsătorise cu Irodiada, soţia fratelui său Filip pe când acesta din urmă era  încă în viaţă şi avusese cu ea o fată, pe Salomeea. Fapta sa era una profund imorală, căci nesocotea cu obrăznicie Legea sfântă a Vechiului Testament. Singurul om căruia i-a răbdat mustrarea, a fost Ioan Botezătorul. Îl respecta şi se temea de dânsul, pentru că vedea că poporul îl asculta cu credinţă şi de-asta se temea. Dar nu l-a ascultat în ceea ce Ioan îl mustrase de mai multe ori, continuându-şi viaţa sa păcătoasă. La aniversarea zilei de naştere a regelui, acesta i-a invitat pe fruntaşii regatului său la un mare ospăţ, la palat, în timpul căruia toţi s-au dedat îmbuibării şi destrăbălării. Salomeea – fiica Irodiadei – a dansat cu voluptate în faţa mesenilor acestui banchet, plăcând privirii desfrânate a lui Irod, care i-a făgăduit tinerei că-i  va da ca recompensă orice i-ar cere, chiar şi jumătate din regatul său. La sfatul odios al mamei sale Irodiada (duşmancă înrăită a Sf. Ioan), tânăra a cerut să-i fie adus de îndată pe o tipsie capul lui Ioan Botezătorul! Sentinţa a fost imediat indeplinită. Deşi s-a întristat la auzul cererii, Irod nu a schiţat nici cel mai mic gest pentru ca să-l scape pe Ioan Botezătorul de răzbunarea Irodiadei. Astfel şi-a dat viaţa cel mai mare sfânt, în numele dreptăţii divine şi întru apărarea Legii Sfinte.

 

Mare Profet şi un propovăduitor al vieţii spirituale

Acest act sângeros a fost îngăduit de Dumnezeu pentru ca, după ce a fost pe pământ Înaintemergătorul lui Hristos, Sfântul Ioan Botezătorul să fie şi în Împărăţia cerurilor alături de Fiul lui Dumnezeu. De aceea el este înfăţişat în multe icoane alături de Domnul şi de Maica Sfântă (icoana Deisis).

Prin viaţa şi prin moartea sa, Înaintemergătorul Domnului va rămâne pentru toţi creştinii un mare Profet şi un propovăduitor al vieţii spirituale întru comuniunea Iubirii lui Dumnezeu. Un mărturisitor până la moarte al credinţei şi al vieţii morale autentice. Pentru că împrejurările în care a murit ca un martir au fost unele prilejuite de  petrecerile imorale ale ucigaşilor săi, tradiţia creştină a rânduit ca ziua morţii Sfântului Ioan Botezătorul să fie una de post. Îl cinstim şi prin post pe unul dintre cei mai mari postitori şi asceţi.

În Arhiepiscopia Sucevei şi Rădăuţilor va fi sărbătoare în parohia Arbore şi în parohia Reuseni, unde se află câte o biserică ridicată de Sfântul Voievod Ştefan cel Mare în cinstea Tăierii Capului Sfântului Ioan Botezătorul.

(sursa: www.oradereligie.wordpress.com)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Astăzi este sărbătoarea Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul.
 Vizualizări articol: 2226 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.7 din 3 voturi
Astăzi este sărbătoarea Tăierea Capului Sf. Ioan Botezătorul3.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(29 aug 2011, 11:05:34
Dumnezeu e ... ce crezi că e ?
Când faci .. orice , gândeşti , sau ... ?
Sau spui un stereotip gen : e religie !
Când L-au judecat pe Iisus cine pe cine judecau ?

Dumnezeu e iertare , pace , înţelepciune
E ambianţa din privirea unui copil
Eşti nebun când Îi cauţi slăbiciune
Iar de crezi că poţi fără El .. eşti senil

Te-ai integrat perfect în lumea .. imperfectă
Unde prietenii vin şi pleacă iar duşmanii se acumulează
Unde orice intenţie de-a face bine e suspectă
Unde-s toate astea .. doar ruga către Domnul mai contează
2.   ABCDAR, acum 2000 de ani eram mai simplii. trimis de
(29 aug 2011, 11:43:44
Azi nu mai sare nimeni cu sa traiesti Ioane. De Adormirea Maicii Domnului toti erau cu la multi ani Marie si inca pe posturile de TV. Alooo bisericuta, ce ii invatati pe crestini.
3.   * trimis de
(29 aug 2011, 12:47:06
La Poarta judecăţii 2 oameni discută :
- Tu cum ai murit ? întreabă unu’ dintre ei
- Nevastă-mea era cu unu’ şi credeam că vrea s-o ...
Deci cauza morţii : gelozie ... ( brr , urât obicei )

- Dar tu ?! mă judeci ? cum ai murit ?
- Am fost creştin dar ,, bine ’’ n-am făcut
- Credinţa ( cred ) că mi s-a şubrezit
Ar fi trebuit să fac şi să tac ... dar n-am ştiut
Am murit fiindc-atunci (cât am trăit) .. m-am prefăcut

Întrebarea e : care dintre ei a ajuns în Rai ?
A ajuns vreunul , sau .. amândoi ?
Uneori faci şi-apoi gândeşti , aşa-i ?
Dar când faci şi nu gândeşti ?! atunci e bai
( eu zic că n-a ajuns niciunu’n Rai , voi ... ? )

4.   In Rai,da...in Rai... trimis de
(29 aug 2011, 13:28:55
Da,in acest ravnit Rai,nu se ajunge asa usor...precum echipele romanesti in grupele Europa Ligue...Trebuie sa asculti TOTAL ,si neconditionat, de "antrenorul principal",al nostru,al tuturor,Domnul Iisus Hristos!"Strategia Sa",a jocului pe care-l avem de jucat fiecare in propria viata este foarte clara si concisa:..."Iisus a venit in Galileea...El zicea:..."S-A IMPLINIT VREMEA,SI IMPARATIA LUI DUMNEZEU ESTE APROAPE./// POCAITI-VA SI CREDETI IN EVANGHELIE "///...(Marcu,1 cu 15)Aceasta-i toata cheia crestinismului,fara de care,daca nu luam aminte,NIMENI nu va vedea RAIUL !!!Absolut toti cei care stiu carte,care au avut posibilitatea sa citeasca Evanghelia dar au refuzat mereu s-o citeasca,sa poata "crede" in ea,invocand fel de fel de motive care in fata lui Dumnezeu n-au nici o importanta,risca,in mod plenar sa nu prinda... "lotul largit"(international) pentru Cupa Vesniciei din Cer,la care toti suntem chemati...Si inca ceva:TREBUIE SA NE POCAIM,altfel,NU SE POATE ! Te bagi ?!
4.1  RE: In Rai,da...in Rai... trimis de
(29 aug 2011, 14:46:15
Nu e nevoie de un botez care să-ţi certifice pocăinţa .Ea e o stare,o însuşire,o personificare şi (cumva) o binecuvântare . Dacă ai crezut în Dumnezeu şi El nu există n-ai pierdut nimic, dar dacă El există şi n-ai crezut..ai pierdut totul !
4.2  RE: In Rai,da...in Rai... trimis de
(29 aug 2011, 15:22:07
Ba este absolut nicesar!Cuvantul lui Dumnezeu spune clar: "Cine crede si se VA BOTEZA se va mantui,iar cine nu,SE VA OSANDI "! In Evanghelia dupa Matei,in final,ni se relteaza intalnirea lui Iisus Hristos cu ucenicii in Galileea,dupa Invierea Sa. El le spune(si ne spune noua,tuturor)..."Toata puterea Mi-a fost data in cer si pe pamant. Duceti-va si faceti ucenici din toate neamurile BOTEZANDU-I in Numele Tatalui al Fiului si al Sfantului Duh. Si invatati-i sa pazeasca TOT CE V-AM PORUNCIT. Si iata ca Eu sunt cu voi pana la sfarsitl viacului.Amin "(Matei,28cu19,20)...si iata ca,de 2000 de ani,oamenii fac acest legamant cu cel care si-a dat viata pentru noi toti,prin apa botezului...primul pas spre...Rai!Totul e sa citesti si...sa acceptii ceea ce "STA SCRIS"! ...nteles,scum ☭ poet? Nu stiu daca sunt singurul,dar trebuie sa stii ca apreciez,in mod sincer,spontaneitatea,umorul,a saua sa priceapa iapa"si talentul,de ce nu?,al tau!Toate cele bune!
5.   Religia e ceea ce faci aproapelui. trimis de
(29 aug 2011, 14:08:00
Mr. Ariel unde sa ma bag. Pana la urma ce era Iisus, crestin si daca da, din ce era facuta crucea. Vezi ca nu stii cum s-a imprastiat crestinismul asta si fara de pacat, au ajuns toate ramrile sa se bata intre ele. Noi unde ne aflam cu spiritul la ortodocsi, catolici sau pe vechi. Ori vrei sa pui la greci. Nimeni nu poate vorbii de origini, ca da in propia ograda.
5.1  RE: Religia e ceea ce faci aproapelui. trimis de
(29 aug 2011, 14:23:51
Toate religiile sunt plasmuiri ale omului,ale neascultarii lui!Nu exista decat cresinismul lasat de Mantuitorul Iisus,crestinismul Sfintei Scripturi,crestinismul SPIRITULUI LUI DUMNEZEU!Citeste Biblia si vei vedea ca El n-a spus unora sa devina catolici,altora ortodocsi si celorlalti,protestanti si neoprotestanti!Toti TREBUIE sa fim crestini biblici,ai adevaratei credinte lasate de Hristos!In oricare cult religios ai fi,daca acel cult nu-i in conformitate SUTA LA SUTA cu ceea ce ne-a poruncit Hristos sa facem,o logica simpla si de bun simt,iti spune ca acel cult NU ESTE AUTENTIC CU CEL BIBLIC,S-ATUNCI...NU E BUN DE URMAT! E chiar asa greu de priceput? Apropo,ca veni vorba,Sfantul Ioan Botezatorul ce...religie avea,din toate cele enumerate mai sus ? ...?
6.   De "FAPTELE FIRII", trimis de
(29 aug 2011, 14:09:46
de acestea trebuie sa ne pocaim!Si acestea sunt cam...urmatoarele:..."Si faptele firii pamantesti SUNT CUNOSCUTE,si sunt acestea: preacurvia,curvia,zavistiile,maniile,neintelegerile,desbinarile,certurile de partide,pizmele,uciderile,betiile,inbuibarile,SI ALTE LUCRURI ASEMANATOARE CU ACESTEA.Va spun mai dinainte,cum am mai spus,CA CEI CE FAC ASTFEL DE LUCRURI, NU VOR MOSTENI IMPARATIA LUI DUMNEZEU "...(Galateni,5 cu 19,20,21)Fiecare isi poate da seama,si nu-ti trebuie multa minte pentru asta,ca NU SE POATE NEGOCIA NIMIC CU DUMNEZEU asa cum cred,amaratii de ei,cei nestiutori,dar mai ales,impotriviori !!!Daca nu luptam,"pana la sange",cum ne spunea Sf. Pavel, sa scapam de aceste TERIBILE 'fapte ale firii"care ne duc la pierzanie,mai bine nu ne nasteam,ca am trait degeaba!Asa ca,rugaciunea la sfinti,icoane,moaste,etc,de a ne ajuta sa...ajungem in Rai,nu poate fi caalogata decat ca o neascultare fata de Dumnezeu,o gluma nereusita si tare amara...Este o singura cond.:POCAINTA !
6.1  RE: De "FAPTELE FIRII", trimis de
(29 aug 2011, 21:59:19
Ariel=Pocăit
6.2  RE: De "FAPTELE FIRII", trimis de
(29 aug 2011, 22:00:37
Ariel=curvă cu două feţe
7.   Pocainta e o stare indusa. trimis de
(29 aug 2011, 14:32:42
Sincer, e cam tare pocainta asta, ca daca n-ar fi fost, nu mai era nici Magdalena. Cine va trebuie sa greseasca si dupa sa se pocaiasca daca n-a gustat marul. Probabil Adam ar fi facut-o daca n-ar fi dat de par,scuze, mar sau marar. Faptele firii stau precum in oglinda in legile actuale si acum 2000 de ani erau legi, dar exista evolutie sau involutie si la ele si daca e sa patimim e ca ne meritam soarta, probabil daca taiau astia 80 DIN SALAR DORMEAM MAI LINISTITI ACUM. O sa va vad cum treceti iarna si dupa, sa votati bine.
8.   Pt abcdar trimis de
(29 aug 2011, 15:28:38
stiai ca toate sarbatorile pe care le avem,ma refer la nume de Sfinti ex: Sf Andrei,Sf Dumitru,toti,se serbeaza data la care au trecut la DAOMNUL nu ziua in care s-au nascut ,e motiv de sarbatoare,s-a martirizat,nu a renuntat la dreapta credinta si a plecat intr-o lume mult mai buna
9.   Pt abcdar trimis de
(29 aug 2011, 15:29:55
scuze pt greseala de tipar....
10.   Ariel trimis de
(29 aug 2011, 23:08:45
ariel nu e pocait ,e un ratacit ca multi altii care cred ca daca citesc evanghelia dupa bunul lor plac au si dreptate. Le amintesc ca sunt vreo 6000 de feluri de secte ca cea a lui ariel care considera ca sunt dupa evanghelie si au dreptate ,sunt dupa evanghelie ,adica nu au nici o legatura cu ea si cu crestinismul practicat prin viu grai de atatea veacuri de biserica. Robia nu este in litera . Hristos este viu . Mantuitorul nu scris nimic si nu a spus sa se tina vreun cod scris. ci a vorbit oamenilor de dimineata pana seara ceea ce nu fost semnalat in scris. Pana la anul 100 cum s-au mantuit oamenii cand nu aparuse scrierile? Mai documentati-va ratacitilor nu mai umblati cu baticul pe ochi
11.   INTREBARE trimis de
(30 aug 2011, 00:03:43
NU EXISTA SI O SARBATOARE ,,TAIEREA CAPULUI UNUI PRETINS SFANT GHEORGHE''-GHEORGHE,IOANE SI ILIE?

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei