Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 29 aug 2011 - Anul XVI, nr. 203 (4801)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   14 imagini |   ø fişiere video

Premieră naţională

“Artiştii luminii”, la Vatra Dornei

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Municipiul Vatra Dornei poate consema în palmaresul activităţilor culturale organizate, susţinute şi găzduite în acest an o premieră naţională.

Tabăra de creaţie cu genericul “Munţii Dornei - Giumalău, o perspectivă inedită”, organizată de Asociaţia de Artă “Nicolae Tonitza” Suceava în parteneriat cu Primăria Vatra Dornei, tabără care s-a desfăşurat în intervalul 20 - 25 august a.c., având ca locaţie cabana de creastă “Giumalău”, a reunit în premieră naţională artişti care au pictat şi au expus la nivel de grup lucrări în compoziţia cărora au utilizat pigmenţi luminiscenţi care oferă privitorului trei imagini diferite în acelaşi tablou (la lumină naturală sau artificială, pe întuneric - când străluceşte lumina acumulată de un fotopolimer şi la expunerea la raze ultraviolete).

 

Startonight Industries le-a oferit artiştilor posibilitatea de a picta cu “lumină lichidă” 

Asociaţia de Artă “Nicolae Tonitza” (TAG - Tonitza Art Group), care s-a constituit cu câţiva ani în urmă având ca nucleu Cenaclul de Artă din cadrul Universităţii “Ştefan cel Mare” Suceava, nu se află la prima colaborare cu Primăria din Vatra Dornei. Membrii TAG au mai participat la trei tabere de creaţie organizate cu sprijinul administraţiei locale dornene (în anii 2007, 2008 şi 2009), tabere care s-au finalizat cu expoziţii care s-au bucurat de succes.

Proiectul din acest an, la care au participat 12 membri TAG cărora li s-au alăturat doi copii, a marcat însă implicarea companiei Startonight Industries, care realizează şi comercializează o gamă largă de produse cu proprietăţi luminiscente, implicare care le-a oferit artiştilor posibilitatea de a picta cu “lumină lichidă”. 

 

Lumina - cuvântul de ordine al acestei tabere

Faptul că tabăra s-a desfăşurat pa Muntele Giumalău, având ca locaţie o cabană de creastă, poate avea o explicaţie motivată. Artiştii au vrut să fie mai aproape de cer, mai aproape de stele pentru ca lucrările lor să fie încărcate deopotrivă cu energia şi strălucirea Căii Lactee, dar şi cu lumina pe care o puteau aplica singuri, cu trăsături de penel.

A fost o tabără în care, aşa cum au mărturisit la final mulţi dintre ei, au privit cerul mai atent, mai profund şi au călătorit cu gândul prin Univers străbătând galaxii situate la distanţe de mii de ani lumină. Pentru că lumina a fost cuvântul de ordine al acestei tabere.

 

O “tehnică revoluţionară”, care “reformulează criteriile estetice”

Coordonatoarea taberei, artista plastică Cristina Lauric, este cea care a marcat la rândul ei o premieră în artele vizuale utilizând “lumina lichidă” produsă de compania Startonight Industries pe suprafaţa unor lucrări de colaj digital (digital collage), lucrări realizate cu ajutorul computerului şi imprimate pe pânză, prezentate sub genericul “Geometria luminii” în expoziţia vernisată în primăvara acestui an, în ziua de sărbătoare a Bunei Vestiri, la City Gallery, în incinta Shopping City Suceava. 

“Lucrările-licurici” ale Cristinei Lauric, privite atunci ca o curiozitate în domeniul artei digitate, lucrări cu corporalitatea unor tablouri obişnuite, dar pe suprafaţa cărora, la întuneric, sclipeşte lumina emanată de fotopolimerul Startonight, impuneau o “tehnică revoluţionară”, care, aşa cum remarca atunci criticul de artă Valentin Ciucă, “reformulează criteriile estetice”.

 

Raul Neret, “artistul luminii” care realizează cel mai mare tablou din lume

Alături de Cristina Lauric, în tabăra de la Vatra Dotnei a fost prezent un alt “artist al luminii”, pictorul hunedorean Raul Neret, care încearcă să înregistreze un nou record mondial pentru cea mai mare lucrare de pictură realizată de un singur artist. Lucrarea, care reprezintă o călătorie prin Univers inspirată de imaginile captate de telescopul Hubble, va avea o suprafaţă de cca. 200 mp şi este în curs de realizare, fiind executată cu culori acrylice (care se usucă rapid, sunt flexibile şi permit rularea suportului) pe pânză.

Cel mai mare tablou din lume, la care Raul Neret lucrează în tehnica “luminii lichide”, care oferă privitorilor imagine 3 vision (la lumină naturală sau artificială, pe întuneric - când străluceşte lumina acumulată de fotopolimer şi la expunerea la radiaţii ultraviolete), va fi expus în premieră în Spania, nu în scopul vânzării, ci în scop caritabil pentru strângerea de fonduri menite întrajutorării copiilor bolnavi de cancer.

 

“Artiştii luminii”

Cele 40 de lucrări realizate de artiştii participanţi au fost prezentate în cadrul unei expoziţii organizate în Salonul Alb al Casei de Cultură “Platon Pardău” din municipiul Vatra Dornei.

Lucrările etalate de “Artiştii Luminii” (diurne şi nocturne, cu imagini decupate din peisajul terestru montan, sau prezentând secţiuni spaţiale din Univers) aparţin membrilor TAG Loredana Ceică, Oana Chinchişan, Cristina Chiriac, David Croitor, Cristina Iacob, Cristina Lauric, Liviana Pînzaru, Gabriela Popoveniuc, George Şpaiuc şi Maria Teişanu, artiştilor invitaţi care au fost trainerii workshop-ului privind utilizarea în pictură a “luminii lichide” - Raul Neret şi Eugen Ioan Neagu, şi copiilor Philip Badragan (6 ani) şi Alexandru Abrudan (12 ani).

 

“La Vatra Dornei s-a împlinit un vis, cel de a picta cu lumină lichidă”

Aşa cum a subliniat la vernisaj reprezentantul companiei Startonight Industries, Eugen Ioan Neagu (cercetător ştiinţific, chimist care a făcut parte din colectivul de cercetare care a descoperit fotopolimerul ce stă la baza produselor Startonight), care pictează din copilărie, “la Vatra Dornei s-a împlinit un vis, cel de a picta cu lumină lichidă”.

Entuziastul cercetător (care a venit special din Italia - unde lucrează în cercetarea medicală - pentru a participa la această tabără), care a trăit cu bucurie momentul în care „lumina lichidă” a dăruit viaţă tablourilor producând pe întuneric un veritabil spectacol vizual, a făcut totodată precizarea că fotopolimerul revoluţionar nu este pe bază de fosfor, iar toată gama de produse luminiscente ale firmei Startonight sunt ecologice.

La vernisajul expoziţiei cu tablouri pictate cu „lumină lichidă”, Cristina Lauric a subliniat faptul că la Vatra Dornei „s-au rupt toate barierele trasate până acum în pictură prin faptul că fiecare dintre lucrările prezentate pe simeze oferă privitorilor trei imagini artistice diferite”.

 

„Se pot realiza lucruri minunate, al căror efect îţi taie respiraţia!”

Startonight Industries, firmă care, aşa cum a spus Eugen Ioan Neagu, „s-a născut dintr-un vis” cu trei ani în urmă, are acum reprezentanţe în 24 de ţări, iar gama derivatelor care au la bază polimerul luminiscent s-a lărgit la cca. 5000 de produse. Polimerul, care are proprietatea de a se încărca de la lumina naturală şi artificială cu energie luminoasă, pe care o eliberează apoi la întuneric, are aplicaţii multiple, iar utilizarea în domeniul artistic oferă oportunităţi deosebite. Experimentul colectiv de la Vatra Dornei confirmă acest lucru. „Se pot realiza - accentuează Eugen Ioan Neagu - lucruri minunate al căror efect pur şi simplu îţi taie respiraţia!”

 

„Fără dăruire şi fără pasiune nu se poate face nimic”

Eugen Ioan Neagu, care a realizat în Italia câteva „tavane înstelate luminiscente” (în locuinţe, cluburi şi discoteci) are o propunere pentru administraţia judeţeană, şi anume cea de a realiza marcaje montane vizibile pe întuneric, precum şi iluminarea nocturnă a crucii de pe vârful Giumalău (ridicată cu un secol în urmă de Fondul Bisericesc Ortodox Român din Bucovina cu sprijinul localnicilor din Pojorâta) cu produse care conţin fotopolimerul Startonight, iluminare care nu presupune consum de energie. Totul vine ca un dar (un dar care poate salva vieţi în cazul marcajelor montane vizibile pe întuneric). De fapt, aşa cum a spus el, a dărui este cel mai frumos gest şi „fără dăruire şi fără pasiune nu se poate face nimic”.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului “Artiştii luminii”, la Vatra Dornei.
 Vizualizări articol: 1833 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.64/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.6 din 11 voturi
“Artiştii luminii”, la Vatra Dornei4.6511

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei