Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 26 aug 2011 - Anul XVI, nr. 201 (4799)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Lucian AVRAMESCU

Lucian AVRAMESCU


Criza morală bate, la scor, criza economică

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Ruşinea fetei e numele popular al unei plante mici, de fâneaţă, care înfloreşte în miezul verii, aproape nevăzută în simfonia coloristică a anotimpului. Petalele ei albe, uşor asimetrice, nu ca la margarete, unde corola este perfect circulară, s-au micşorat, zice o băbuţă, de la an la an. Uite, îmi arată ea, desfăcând, chirurgical, bizara alcătuire a plantei, într-o palmă care a mângâiat mai mult coada sapei decât trupul unui bărbat, când eram copilă floarea asta era ca o floare. Acum nu mai e nimic din ea. Ruşinea fetei a pierit, cum au pierit respectul între oameni şi credinţa în Cel de Sus. Femeia, peste făptura căreia timpul a zvârlit o plasă întortocheată de riduri şi semne, pare nemulţumită nu atât de sărăcia ei, evidentă şi probabil strivitoare, cât de intraductibilul unei constatări morale. Lumea se ruinează interior, principiile care făceau diferenţa între noi şi reptile sau moluşte s-au volatilizat, claviatura fină a relaţiilor dintre oameni, dirijată cu bagheta educaţiei, s-a îngroşat şi scoate uneori sunete de peşteră.

La Sângeru a fost aseară vijelie şi ploaie abundentă. Fenomenul cosmic, iscat din senin, contrazicând obraznic asigurările de caniculă ale meteorologilor, a băgat în sperieţi vietăţile curţii, câinii s-au tras ghemuiţi în cuşti, păsăretul a alergat sub streşini şi adăposturi, vacile au mugit dimpreună cu acoperişul. E prima oară când văd, clătinându-se, castelul de apă făcut de bunicul acum aproape o sută de ani, reper solid, nemuritor credeam, în economia unei case zidite exclusiv din piatră. Din dealurile dinspre Ceptura, antiaeriana făcută acum câţiva ani de Consiliul Judeţean a început să tragă rachete antigrindină. Păcat că dedesubt nu mai sunt vii şi livezi, ci mărăcinişuri. E bine să aperi, când nu mai e nimic de apărat, şi mărăcinişurile. De dimineaţă am văzut că furtuna a mângâiat şi Capitala. Copaci, câţiva, căzuţi, două sau mai multe autoturisme strivite, aceleaşi din ”norocoasele” parcări ale trotuarelor. Ce bucurie, în Bucureşti, să prinzi un loc pe trotuarul de lângă bloc! Pleci cu taxiul la slujbă numai să nu-ţi ocupe altcineva mica agoniseală de sub caroserie. De după perdele, ochi iscoditori de neveste sau soacre dau rapid semnalul şi diseară baţi buimac cartierul rugându-te Proniei pentru chilipirul unei vacantări subite. Am văzut într-o zi doi pensionari, altfel persoane respectabile, înjurându-se copios şi apoi îmbrâncindu-se până când unul a căzut cu capul de trotuar şi l-a cules, mai mult mort decât viu, salvarea. Motivul? Netrebnica parcare. Pentru un loc de parcare au fost consemnate decese produse de enervare (inima se face ţăndări), dar şi asasinate. Viaţa e tot mai aspră, iar spiritul conciliant, pe cale de dispariţie, ca floarea aceea a băbuţei.

De trei zile, o nouă temă politică frământă coca aşa-zisei clase politice. Toţi, putere şi opoziţie, cotizează la clarificarea acestui subiect lansat, zic unii, în aceleaşi laboratoare care ne împiedică să constatăm că ne e foame. Îl clarifică până-l ameţesc de tot. Îl lămuresc până nu mai înţelegi nimic. Alegerile, zice puterea, reprezentată de partidul domnului Băsescu, actualmente preşedinte prin repetiţie, trebuie să se ţină simultan. Primarul şi parlamentarul dimpreună. Ce se piteşte în spatele acestei noi stratageme otrăvite? – întreabă un opozant. Nu se poate să nu fie o mânărie la mijloc! De ce să dea şpăgi electorale de două ori şi să nu dea o singură dată! – exclamă un analist. Păi dacă Băsescu vrea asta, să se aleagă şi preşedintele cu ăilalţi dimpreună. Este vorba de economii, explică reprezentantul guvernamental scos la televizor. Să economisim şi la prezidenţiale! - nu se lasă celălalt. Domnilor, conchide un academician. Democraţia e scumpă. Dacă ne depăşeşte buzunarul, să nu mai ţinem deloc alegeri. Să rămână ăştia până mor de bătrâneţe. E o idee. Dar după aia? După, rămân moştenitorii. EBA la Cotroceni, progenitura lui Videanu, dacă o are, la Economie, iar la Dezvoltare – dacă nu înfiază Udrea vreun copil – îi găsim ceva ministeriabil între nepoţii de frate. Că are un frate, pe cinste! Ţara va fi stabilă, se va termina şi nu exerciţiul imoral al mituirii cu ulei, pelerine de ploaie şi pixuri cu care babele să se scobească în dinţi, va fi eradicată bănuiala de imoralitate în spiritul electiv.

Vara e pe sfârşite. Cel puţin calendaristic. Prin pădurile Sucevei pişcă a rugină, iar mistreţii se adună ciopor să prade ultimele porumburi. Pe şosea, sub ferestrele mele, o fată, căreia-i dau cu greu 15 ani, îşi bagă, cu o voce extrem de sonoră, ceva ce n-are în aparatul vorbitor al altei fete care chiţăie mulţumită. Îmi amintesc o scenă similară din noaptea de Paşte. La televizorul pe care-l închid, rulează, pe mai toate programele, încăierări, spargeri de case, furturi de maşini, vagi asasinate având ca presupuneri de motiv jaful. Doi bătrâni au fost găsiţi ucişi în casă, după torturi groaznice, am mai apucat să aud de la o reporteră care părea că a văzut, dimpreună cu procurorii, cadavrele. Aveau în casă doar 30 de lei, a mai zis şi o noră, oarecum intrigată că hoaştele alea bătrâne n-au fost în stare să agonisească mai mult.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Criza morală bate, la scor, criza economică.
 Vizualizări articol: 2296 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Criza morală bate, la scor, criza economică5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   * trimis de
(26 aug 2011, 11:10:56
Criza financiară devine ... alimentară
Orb să fii să nu vezi evidenţa
Îţi vei da vila pe’o pâine de secară
Nu înlocui prudenţa cu indiferenţa !

Nu’ţi vinde bucata de pământ care’o ai la ţară
Crede’l pe ,,fratili tău’’ , e aur curat
Învaţă să ari cum se făcea odinioară
Doar aşa , orăşene , vei fi salvat
Nu mă crezi ?.. NU ?! ... păcat

,, Limba alimentară ’’ e universală
Te crezi la adăpost dar .. vei plăti amenda
Fiindcă situaţia-şi trage după sine o situaţie arhetipală
România nu va muri de foame , românii , da

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei