Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 apr 2011 - Anul XVI, nr. 89 (4687)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Universitatea „Ştefan cel Mare”

Volumul „Mănăstirea Voroneţ. Istorie. Cultură. Spiritualitate” va fi lansat luni la Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

La Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava - Corpul E, va avea loc, luni, 18 aprilie, la ora 11:00, lansarea volumului „Mănăstirea Voroneţ. Istorie. Cultură. Spiritualitate”, apărut anul trecut, la Chişinău, Editura Pontos, volum ce poartă semnătura academicianului Andrei Eşanu şi cercetătoarei Valentina Eşanu, din Republica Moldova.

Conf. univ. dr. Carmen Cornelia Balan, de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, a spus că această publicaţie aduce cititorilor „o realitatetulburătoare: apelând la <forţa documentelor>– în particular, Pomelnicul Mănăstirii Voroneţ,îşi propune să ofere o alternativă exemplară înconfruntarea dramatică, obsedantă, chinuitoarecu realităţile istorice încărcate de contradicţii şistrădanii, de efort şi realizări ale multor generaţii”.Prin lucrarea „Mănăstirea Voroneţ. Istorie. Cultură. Spiritualitate”, academicianul Andrei Eşanu şi

cercetătoarea Valentina Eşanu, personalităţi exemplare din Republica Moldova, a mai spus profesoara Carmen Balan, aduc încă „<o mărturie de trăire în istorie>, constituindu-se ei înşişi în modele de urmat în cercetarea ştiinţifică în general şi cercetarea istorică în special”.

 

Volumul răspunde celor treinecesităţi – istorie, cultură şi spiritualitate

Argumentul principal în susţinerea acesteiafirmaţii, a mai explicat profesoara Carmen Balan, „constă în faptul că acest volum răspunde celor treinecesităţi – istorie, cultură şi spiritualitate: în primul rând, lucrarea abordează un <domeniu de interes> ce oferă satisfacţii afectiv intelectuale deosebite: o monografie a SfinteiMănăstiri Voroneţ care, prin asocierea celor treiperspective (istorie, cultură şi spiritualitate), permitereconstrucţia întregului „manifestat de-a lungulsecolelor printr-o adâncă viaţă monahală. În al doilea rând, lucrarea beneficiază de o bază documentară temeinică, aproape exhaustivă, cuo multitudine de surse utilizate (arhive, documente publicate, monografii, studii realizate de specialişti pasionaţi, lucrări ale trăitorilor în acest spaţiu). Nu este neglijat prezentul: comunitatea monahală voroneţiană care <prin grija şi înţelepciuneaMaicii Stareţe Irina a intrat în ritmul obişnuit al vieţiibisericeşti, recăpătându-şi menirea de altădată> faceşi ea obiectul cercetării. În sfârşit, autorii lucrării includ în propriuvolum, două studii de iconografie voroneţiană rezultate din cercetări doctorale, emoţionant gest prin intermediul cărora poate fi identificată una dintre calităţile majore ale personalităţii intelectualului deexcepţie care este academicianul Andrei Eşanu”.

 

Duminică, de Florii, Hram la Voroneţ

Conf. univ. dr. Carmen Cornelia Balana completat că volumul semnat de academicianul Andrei Eşanu şi cercetătoarea Valentina Eşanu are „o bogată ilustrare imagistică ce experimentează un alt tip de <scriitură> decât cel sec, voit <ştiinţific>, demonstrând o dată în plus că <istoria se face cu oameni, pentru oameni>.

Academicianul Andrei Eşanu, şi cu soţia sa, Valentina Eşanu, vor fi prezenţi duminică, de Florii, la Hramul Mănăstirii Voroneţ.

Sfânta Liturghie va fi oficiată, începând cu ora 9:30, în curtea mănăstirii, de ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei şi Rădăuţilor, împreună cu un sobor de preoţi.

În acest an, s-au împlinit 20 de ani de la reînfiinţarea vieţii monahale, în 1991, cu obşte de maici, la Mănăstirea Voroneţ, având-o ca stareţă pe stavrofora Irina Pântescu.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Volumul „Mănăstirea Voroneţ. Istorie. Cultură. Spiritualitate” va fi lansat luni la Suceava.
 Vizualizări articol: 1466 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Volumul „Mănăstirea Voroneţ. Istorie. Cultură. Spiritualitate” va fi lansat luni la Suceava5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei