Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 16 apr 2011 - Anul XVI, nr. 89 (4687)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,971 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5892 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Doru POPOVICI

Doru POPOVICI


Portugalia? O Italie pe invers

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Până anul trecut inclusiv, de multă vreme încoace, ne obişnuiserăm să întâlnim în ultimele faze ale cupelor europene echipe din Spania, Anglia, Germania şi neapărat Italia. Printre ele, câte una strecurată mai degrabă accidental (chiar dacă s-a întâmplat să ia chiar unul din trofee, aşa cum s-a întâmplat cu Şahtior Doneţk mai de curând, ori cu Porto din vremea lui Mourinho, parcă în 2003) din altă ţară. Dar grupul masiv de semifinaliste venea din acestea. Anul ăsta, regula pare să fi fost schimbată într-un sens pe care la debutul competiţiilor, vara trecută, nimeni nu l-ar fi bănuit: în ultimele 8 nu apare nici o „italiancă”, deşi una din ele, Internazionale Milano, este încă deţinătoarea trofeului suprem, Champions’ League, până în ziua finalei de anul acesta. În schimb, iată că 3 din 8 vin din Portugalia, lucru pe care nici mama specialiştilor în fotbal nu l-ar fi putut intui. Chestia ar fi putut părea o întâmplare, un accident (culoar favorabil, baftă, arbitraje părtinitoare etc.) dacă nu le-am fi văzut la treabă. Numai că, după ce ne-am holbat la ele ca la minunile lumii numerele 8, 9 şi 10, concluzia vine de la sine: nu e o întâmplare, cu atât mai puţin 3 întâmplări, ci e fotbal, fraţi români. Fotbal din ăla adevăratu’, cu imaginaţie, viteză, tehnică, şuturi şi, mai important decât orice: goluri. Goluri căcălău, goluri în neştire, goluri de-a valma, acasă şi în deplasare deopotrivă, încât te întrebi din ce aluat or fi alcătuiţi oamenii ăia care şi la Porto şi la Moscova dau tot câte 5 („las’ să fie, să nu trebuiască!”, vorba lui Sorin Avram) într-o frenezie vecină cu ospiciul. În Portugalia, chestia aia cu „un gol mai mult decât adversarul”, şi care făcea din Porto, Benfica şi Sporting câştigătoare când şi când, la scoruri doar de 1-0, pare să fi fost înlocuită de „de la 3 în sus mai mult decât – oricare ne-ar fi - adversarul”. Este exact opusul filosofiei antifotbal a italienilor care de vreo 50 de ani încoace au distrus fotbalul cu „lacătul” lor (inventat, culmea!, de un argentinian, Helenio Herrera). Aşa cum arată Porto în ziua de azi, vă mărturisesc că abia o aştept ca la anul să o bată pe Barcelona cu un 5-3 în tur, urmat de un 2-3 în retur, înainte de a pierde finala cu Real la penalty-uri, după 4-4 în timpul regulamentar... asta dacă n-o da peste ele Borusia Dortmund şi să le înscrie câte 4 şi în tur şi în retur! Aţi înţeles, măcar acum, de ce n-avem ce căuta, cu băşitele noastre de 0-0 (visul suprem!) printre ele?

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Portugalia? O Italie pe invers.
 Vizualizări articol: 999 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 3 voturi
Portugalia? O Italie pe invers5.053

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte articole semnate de:
Doru POPOVICI
Doru POPOVICI
Gabriel MANTA
Gabriel MANTA

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei