Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 16 mar 2011 - Anul XVI, nr. 62 (4660)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

Să ascultăm cu luare aminte lecturile biblice ale Postului Mare

Credinciosul angajat în viaţa liturgică a Bisericii observă cu uşurinţă conotaţiile speciale pe care le prezintă rânduielile de slujbă din perioada Postului Mare. Mesajul tuturor acestor structuri cultice se concentrează pe îndemnul mobilizator de a ne pregăti, în toate privinţele, dar mai ales duhovniceşte, pentru slăvitul praznic al Învierii Domnului. Atitudinea sobră, ascetică a textelor liturgice exprimă caracterul de priveghere al Postului Mare. Ce presupune îndeobşte privegherea? O aşteptare meditativă a unui eveniment de maximă importanţă. Noi aşteptăm Învierea Domnului, dar nu în mod pasiv. O aşteptăm, pregătindu-ne cu grijă sufletele şi trupurile. Este, aşadar, o aşteptare activă prin gând şi faptă.

 

Eliberare treptată, prin post şi pocăinţă, din chingile patimilor

Această pregătire are două aspecte: unul, să-i spunem negativ, de eliberare treptată, prin post şi pocăinţă, din chingile patimilor, iar altul, pozitiv, în care ne umplem de lumină spirituală, pe măsură ce asimilăm, cu mintea înduhovnicită, semnificaţia supremă a mântuirii noastre prin Jertfa şi Învierea lui Iisus. La această pregătire a noastră contribuie şi citirile scripturistice pe care le conţin slujbele Postului Mare. Sfinţii Părinţi au rânduit ca în această perioadă specială să se lectureze cu preponderenţă din Scriptura Vechiului Testament (din Facere, Ieşire, Psalmi, Proverbe, Profeţi, Iov etc.). De fapt, exceptând zilele de sâmbătă şi duminică (când se citeşte din Noul Testament) şi pericopele speciale din Săptămâna Patimilor, toate lecturile biblice ale Triodului sunt preluate din Vechiul Testament.

Să ţinem cont şi că, începând de la Paşte, orice lectură din această parte a Scripturii încetează, luându-i locul citirea unor fragmente extrase numai din Noul Testament. Explicaţia este, credem, evidentă. Însuşi Vechiul Testament a avut o valoare pedagogică, de pregătire a poporului ales, şi prin el a întregii omeniri, pentru "harul şi adevărul care au venit prin Iisus Hristos" (In. 1, 17). Prin rânduiala Vechiului Testament s-a lucrat în lume "plinirea vremii" (Gal. 4, 4). Astfel, în sens spiritual, Vechiul Testament a fost un "post" pregătitor pentru primirea lui Hristos-Paştele Care marchează trecerea de la expectativa tensionată a privegherii la starea plenară, de bucurie şi libertate în Duhul Sfânt.

 

Ne asemănăm omenirii întunecate de odinioară

Conştiinţa penitenţială pe care o cultivau toate învăţăturile şi rânduielile religioase ale Vechiului Legământ este simbolizată, aşadar, prin tonalitatea duhovnicească austeră a Postului Păresimilor. Spre deosebire de evreii antemesianici, noi, cei de astăzi, avem însă o certitudine esenţială, care schimbă radical totul: Mântuitorul S-a jertfit şi a Înviat pentru a ne dărui putinţa învierii eterne din moartea păcatului. Nădejdea noastră are, astfel, temelie de neclintit. De aceea, să ascultăm citirile din Scriptura Vechiului Testament cu conştiinţa că, în perioada pregătitoare a postului, ne asemănăm omenirii întunecate de odinioară care aştepta Lumina "descoperirii neamurilor".

Străduindu-ne să o primim cum se cuvine, ea ne va răsări "a treia zi, după Scripturi", din mormântul purtător de viaţă al Domnului Hristos.

 

(Pr. prof. drd. Marius Daniel CIOBOTĂ)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Să ascultăm cu luare aminte lecturile biblice ale Postului Mare.
 Vizualizări articol: 627 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.67/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.7 din 3 voturi
Să ascultăm cu luare aminte lecturile biblice ale Postului Mare4.753

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei