Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 20 dec 2010 - Anul XV, nr. 299 (4590)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Tăiatul porcului, de Ignat

Fie viscol, fie ninsoare, tradiţia se respectă cu stricteţe. Astăzi este  Ignatul, ziua în care românii taie porcii şi pregătesc bucatele pentru masa de Crăciun. Se crede că în noaptea de Ignat porcii visează că vor fi tăiaţi. De acum încolo, ei nu se mai îngraşă, întrucât ştiu că vor muri.

Singura activitate permisă în această zi este chiar tăierea porcului. La tăierea lui, oamenii miloşi nu trebuie să stea prin apropiere,  căci se crede că porcul moare cu mare greutate, iar carnea unui asemenea porc nu va mai fi bună. Cel ce taie porcul nu trebuie să strângă din dinţi, ca să nu iasă carnea porcului tare şi să fiarbă cu greutate.

Femeile însărcinate, de teama de a nu naşte copii cu infirmităţi, respectau cu stricteţe interdicţia de a lucra. Persoanele care lucrau în această zi erau pedepsite de cea care patrona ziua: Inătoarea - o femeie bătrână, lacomă şi urâtă. Potrivit credinţei din popor, ea le ispiteşte pe femei să lucreze, după care le opăreşte.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tăiatul porcului, de Ignat.
 Vizualizări articol: 1570 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Tăiatul porcului, de Ignat5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   *** trimis de
(20 dec 2010, 11:41:34
Ne întrebăm tot mai rar:care’i sensul vieţii?
Şi nu ne răspundem la întrebare,niciodată
Alergăm,mâncăm,strângem lucruri în zodia ceţii
Iar pe Iisus îl lăsăm pt. Crăciun sau...altă dată

Iisus nu ne’a transmis,prin pilde:
adunaţi averi ,spărgeţi-vă’n figuri !
Luminaţi de flacăra violet aşteptăm de la preşedinte
Acum ,doar, colinde şi urări

Iisus prin inocenţă şi înţelepciune Divină
Prin îngerii copilului lăuntric vedea faţa Tatălui
S-a născut de Crăciun într’o lume necreştină
Să-(I) cinstim naşterea nu sacrificul porcului

Am uitat,cu toţii,că cel mai mare din popor
Este copilul,ce v-a moşteni Împărăţia cerurilor
2.   Taiatul porcului,o alta "traditie"... trimis de
(20 dec 2010, 11:45:59
care n-are nimic de a face cu credinta lasata de Domnul Iisus,ba din contra,din punctul de vedere a Sfintei Scripturi,ea este un pacat,o neascultare fata de Dumnezeu!Sa vedem ce spune Cuvantul lui Dumnezeu: ..."SA NU MANCATI PORCUL...SA-L PRIVITI CA NECURAT",Levetic,11,cu 8.Dealtfel,nici Domnul Iisus,nici Maica Sa,nici sfintii apostoli si primii crestini ai primelor secole N-AU MANCAT IN VIATA LOR CARNE DE PORC! Chiar Sf. Petru,in Faptele Apostolilor precizeaza acest lucru,cu mult timp dupa inaltarea la Cer a Domnului: ... " CACI NICIODATA N-AM MANCAT CEVA SPURCAT SAU NECURAT"...Asadar,o tradie a neascultarii" omului fata de Dumnezeu,care face RAVAGII in randul "consumatorilor traditionali"prin nenumaratele boli cardio-vasculare si hepatice aducatoare de foarte multe decese si multa durere in randul celor ramasi in urma...Inca o data se adevereste ca: "PRETUL PACATULUI ESTE MOARTEA" !(citat din Biblie!)
2.1  RE: Taiatul porcului,o alta "traditie"... trimis de
(20 dec 2010, 14:51:25
Citat din care Biblie ? Ca exista o multime de variante de Biblie, scrise in functie de diverse interese de moment si preluate de "fani" aflati la un anumit moment al vietii intr-o cumpana mai mare sau mai mica. "Crede si nu cerceta" scrie in mai toate versiunile de Biblie. De ce sa nu cercetez ? E posibil sa descopar ceva ce nu ar trebui ?
2.2  RE: Taiatul porcului,o alta "traditie"... trimis de
(20 dec 2010, 23:02:05
Nicaieri in Biblie nu e scris asa ceva.
Este o fraza ''magistrala'' inventata la ''nevoie'' de cineva care se afla in imposibilitatea de a-si argumenta convingerile.
2.3  RE: Taiatul porcului,o alta "traditie"... trimis de
(20 dec 2010, 23:23:06
Stimabile Darius, permiteti-mi sa nu fiu de acord. Cititi va rog versetele din Geneza 9:3, 4 unde Dumnezeu lasa liber omul dupa potop sa manance orice fel de carne.
E adevarat ca apoi in legea data Isarelului , porcul este interzis, dar o data ce Isus a murit Biblia spune clar ca Legea a fost tintuita si deci abrogata. Crestinii de azi nu mai sunt sub obligativitatea Legii din vechime .
Sunt foarte clare versetele din Coloseni 2:13-17 in privinta mancarii.
In ce priveste episodul cu Petru, contextul explica foarte bine ca Petru, DUPA ACEA FRAZA mentionata de dvs a mancat carne care inainte era interzisa (nu e specificat daca si de porc, e probabil totusi) pentru ca Dumnezeu spune:''Nu numi necurat ceea ce Dumnezeu numeste curat'' (in sinteza...) . Faptele Ap. 10:10-15
daca vrem sa vb dpdv medical si nutritionist, este altceva...
Salutari.
3.   Un caz concret ! trimis de
(20 dec 2010, 12:11:44
Un fost coleg,un om "cat un munte",simtindu-se din ce in ce mai rau,si-a facut analizele(care au iesit foarte rele!)a fost indrumat sa mearga la Spitalul Fundeni din capitala.Aici, a repetat analizele si apoi, a fost chemat de profesor in biroul sau unde i s-a pus o singura intrebare: "Cata carne de porc ai mancat in viata ta"? Pai,sa vedeti,dom'profesor,noi suntem oameni gospodari,de la tara,taiem cate doi porci pe an,etc,etc.Dupa ce a terminat profesorul i-a dat pe loc "reteta"salvatoare:..."Daca de azi inainte nu vei manca "iarba"(regim sanatos,aproape vegetarian),ca vaca,la anul nu mai sunt sanse sa ne mai intalnim ! Din pacate,asa a si fost...Colegul,"omul cat un munte"(dar nu gras!)s-a stins in noaptea de Craciun,la 37 de ani ! Aviz amatorilor de ..."traditii"ucigatoare !
4.   Soarta trimis de
(20 dec 2010, 16:17:04
pentru cei care nu au nici izmene pe fund de unde drak sa taie porc/
?
pe cand unul care munceste un an trage la sapa de-i ssar ochii abia asteapta sa vina craciunulbig grinrept urmare va invit pe toti care il taiati de pe lista sa degustati un soric proaspat cu o tuica de prune fiarta si o tochitura moldoveneasca ca la mama acasa .daca doriti scriu si nr de tf daca doriti lasa mesaj.
5.   Usurel nebunilor trimis de
(20 dec 2010, 19:35:48
unu e smintit rau de tot cu, pildele alti cu bibliile in articol e vorba de taiatul porcului , degenerati mintali ce sunteti . Va urez urez sarbatori fericite si sa nu puteti dormi de grija colesterolului meu
6.   Real pentru..."ireal" trimis de
(20 dec 2010, 21:45:01
Este faptul ca NICAIERI IN BIBLIE nu scrie asa ceva,adica,"crede si nu cerceta"! Acesta a fost,din cate cunosc,un slogan introdis de Biserica Catolica cu intentia vadita ca omul sa ramana TOTAL NESTIUTOR in domeniul cunoasterii lui Dumnezeu,sa fie manipulat si expluatat pana la maximum si sa nu cunoasca NICIODATA ADEVARUL LUI DUMNEZEU! O alta tampenie satanica o reprezenta gogoasa precum ca numai preotii aveau voie s-o citeasca fiindca numai ei au "harul" de a o talmaci...Dar sa-l lasam chiar pe Mantuitorul sa ne spuna cum e:..." CERCETATI SCRIPTURILE PENTRU CA IN ELE SOCOTITI CA AVETI VIATA VESNICA DAR TOCMAI ELE MARTURISESC DESPRE MINE"Ioan, 5cu39.Deci,a citi Biblia ESTE O PORUNCA DIVINA !Din contra,"ireal",in Biblie vom descoperi CEEA CE TREBUIE SA DESCOPERIMtongueE DUMNEZEU SI ADEVARUL LUI ! MULT SUCCES !
6.1  RE: Real pentru..."ireal" trimis de
(21 dec 2010, 23:46:02
Comentariul meu privind fraza 'magistrala inventata la nevoie'' se referea evident la afirmatia: ''crede si nu cerceta''
7.   Scuze,am apasat gresit... trimis de
(20 dec 2010, 21:49:17
si a aparut acel mutulache in locul literei p!
8.   TRITATUTTO,DRAGULE... trimis de
(21 dec 2010, 00:32:54
Spui tampitenii rau de tot! La cruce a fost tintuita legea ceremoniala,cea cu jertfirea de animale(acel "zapis"din cartea Evrei) nu LEGEA LUI DUMNEZEU sau LEGEA VESNICIEI despre care apostolul Pavel a numit-o: 'SFANTA,DREAPTA SI BUNA",despre care insusi Domnul Iisus spunea ca: ..." N-AM VENIT SA STRIC LEGEA CI S-O IMPLINESC"...Ce facem? Te credem pe tine sau pe El ? Daca zici ca Legea "s-a abrogat",inseamna ca de 2000 de ani incoace avem voie SA AVEM ALTI DUMNEZEI,SA NE RUGAM LA CHIPURI CIOPLITE,SA LUAM NUMELE DOMNULUI IN DESERT,SA FURAM,SA CURVIM,SA UCIDEM,NU-I ASA,MON CHER ? BIBLIA SE STUDIAZA IN CONTEXT NU DUPA CUM NE SUNA NOUA BINE LA URECHE! Cere-ti iertare si de la Sf. Petru ca spui lucruri traznite despre el !Numai binecuvantari !
8.1  RE: TRITATUTTO,DRAGULE... trimis de
(21 dec 2010, 23:36:44
Stimabile, daca ai modera tonul ar fi mai usor de dialogat. Apreciez zelul, dar daca ar fi echilibrat si de o cunostinta exacta ar fi mai bine.
ATENTIE, NU FACEM CONFUZIE:
Legea Mozaica (data de Dumnezeu lui Moise, conducatorul poporului evreu) a fost abrogata odata cu moartea lui Cristos. Dovezi?
Romani 10:4 !!!!!
Galateni 3:19-25 !!!
Efeseni 2:14, 15 !!!
Coloseni 2:13, 14 !!!
8.2  RE: TRITATUTTO,DRAGULE... trimis de
(21 dec 2010, 23:38:03
Sunt numai cateva dintre versetele foarte clare care demonstreaza acest lucru, ca ACEA lege nu mai este obligatorie. Numai o interpretare ''cum ne suna noua bine la ureche'' ar putea sa nege acest lucru.
Dar asta nu inseamna ca PRINCIPIILE care stau la baza acelei Legi s-au sfarsit. dupa cum bine spuneai, faptul de a ne inchina numai lui Dumnezeu, de a fi onesti, de a fi morali etc sunt principii ETERNE, VESNICE. Si Isus a confirmat asta cand a rezumat intreaga lege in cele doua faimoase porunci: iubirea pentru Dumnezeu si pentru semeni.
isus cat a fost pe pamant a implinit toata Legea, in mod perfect, tocmai pentru ca era fara pacat, spune Pavel. dar odata cu moartea lui crestinii de azi nu mai sunt sub acea lege. Citeste versetul din Romani 10:4 de exemplu: ''Cristos este sfarsitul Legii'' si altele.
8.3  RE: TRITATUTTO,DRAGULE... trimis de
(21 dec 2010, 23:39:07
Daca Legea Mozaica ar fi in vigoare ar trebui sa circumcidem copii in a 8-a zi, ar trebui sa aplicam legea talionului (ochi pentru ochi si sinte pentru dinte) sau ar trebui aduse jertfe de animale pentru pacate. Tu faci asta???? Nu cred. Tocmai pentru nu mai esti sub ACEA lege ci sub Legea iubirii, pe care Domnul Isus a instituit-o.
Legea din vechime merita studiata cu toata atentia pentru ca e 'buna, dreapta si perfecta'' dar nu mai e in vigoare. Ce sta la baza ei, adica principiile pe care a fost data acelea raman eterne. Tot Noul Testament confirma asta, apropo de CONTEXT !!!!
Fara suparare. Salutari.
8.4  RE: TRITATUTTO,DRAGULE... trimis de
(21 dec 2010, 23:44:17
Inainte sa te grabesti sa judeci o afirmatie ar trebui sa citesi cu atentie si poate de mai multe ori ca sa intelegi ceea ce am scris. Eu asta incerc sa fac.
Spui pe de o parte ca a fost abrogata partea ceremoniala din Lege? Consumul diferitelor animale din care Lege face parte?
Citeste te rog Iacov 2:10, 11
Cele 10 porunci constituiau partea principala a Legii, dar faceau parte dintr-o colectie de 600 de legi, la fel de obligatorii. Versetul de mai sus demonstreaza asta.
9.   Fanatici! trimis de
(21 dec 2010, 00:48:05
Articolul mi-a placut, am ras la faza cu porcul care viseaza ca va fi taiatbig grin
Cat despre comentariile religioase va rog sa incetati a va da in spectacol, nu cred ca Dumnezeu ar fi deacord.
P.S. Pe Iisus il avem in suflet 365 de zile pe an si ii aducem multumiri, Mos Craciun vine o singura data.
10.   DCHBUNICULE... trimis de
(21 dec 2010, 10:00:01
Degeaba il avem pe Iisus in suflet 365 de zile daca traim dupa cum vrem noi si NU DUPA CUM NE PORUNCESTE EL !A-L avea pe Iisus in suflet nu se rezuma doar la o figura de stil ci TREBUIE SA ASCULTI SI SA TRAIESTI DUPA PORUNCILE LUI,NU ALE OAMENILOR! El zice: ..."DACA MA IUBITI VETI PAZI PORUNCILE MELE "...Ioan,14,cu 15.Si tot El ne trage de urechi avertizandu-ne : ..."DE CE-MI ZICETI DOAMNE, DOAMNE ! SI NU FACETI CE SPUN EU"...(LUCA,6cu 46) Bunicule,de ce nu cunosti toate acestea asa cum ar trebui de mult sa le cunosti ? Unde vezi matale fanatism ? Mai lasa-te de Mos Craciun fiindca si el este o minciuna pe care o servim copiilor de sute de ani si de care Domnul Dumnezeu n-are habar si o uraste ca pe orisice minciuna! Chiar nu stii ca nu Mos Craciun ne mantuieste ci .."MOSUL VESNICIILOR"CARE ESTE DOMNUL IISUS HRISTOS ? Cu o asa gandire nu poti fi decat un exemplu rau pentru nepoti...

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei