Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 20 dec 2010 - Anul XV, nr. 299 (4590)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Directori contra dascăli

Conducerea unei şcoli, amendată în instanţă pentru că refuză măririle de salarii ale profesorilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Conducerea Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava a primit o grea lovitură din partea instanţei, o hotărâre cu titlu executoriu obligând-o să achite statului penalizări de 50 de lei, pentru fiecare zi cu care întârzie să pună în aplicare o hotărâre judecătorească rămasă definitivă şi irevocabilă. Este vorba de o hotărâre prin care mai mulţi profesori ai colegiului au câştigat dreptul a le fi trecute în cărţile de muncă salarii majorate, în baza unei legi din 2008.

 

Profesorii care au dat în judecată conducerea şcolii la care predau, nouă la număr în dosarul la care facem referire, sunt membri ai Sindicatului Salariaţilor din Învăţământul Preuniversitar Suceava, sindicat afiliat la Federaţia Naţională „Spiru Haret”. Ceea ce au reclamat ei este o problemă generală, întâlnită în multe şcoli. Este vorba de o lege care a fost în vigoare şi nu a fost respectată, scuza fiind lipsa fondurilor.

 

O lege privind măriri de salariu, care nu a fost pusă în aplicare niciodată

Petru Vasile Gorea, liderul judeţean al sindicatului, ne-a explicat că totul pleacă de la Legea 221/2008, care prevedea creşteri de salarii pentru cadrele didactice, în cuantum de 50%. Acestea au fost acordate însă efectiv doar într-un mic procent, în jur de 35% din mărirea prevăzută de lege rămânând pe hârtie.

„Există două probleme. Profesorii nu au primit niciodată mărirea de salariu în procentul prevăzut de lege, iar atunci când s-au făcut reducerile de 25%, conform legii, procentul trebuia scăzut din salariul mai mare. Conducerea şcolii a mers însă pe încadrarea veche, ceea ce contravine legii”, şi-a exprimat punctul de vedere liderul de sindicat.

Cert este că grupul de profesori a cerut instanţei să oblige conducerea şcolii să treacă în cărţile de muncă salariile calculate cu plusul prevăzut de Legea 221 (ceea ce însemna apoi că profesorii trebuiau să beneficieze automat de mărirea de leafă), iar o hotărâre a Tribunalului Suceava, după recurs, le-a dat dreptate, sentinţa civilă cu titlu executoriu fiind emisă în 19 noiembrie 2009.

 

Hotărâre definitivă şi irevocabilă, rămasă pe hârtie

Conducerea colegiului nu a pus însă în aplicare sentinţa cu titlu executoriu a Tribunalului, astfel că acum câteva luni de zile, reprezentantul profesorilor a mers mai departe.

S-a considerat că varianta unei plângeri penale ar avea mai puţin succes, astfel că s-a deschis o acţiune la Judecătoria Suceava, prin care s-a solicitat ca pârâtul din dosar, Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară, să plătească penalizări pentru fiecare zi în care întârzie să pună în aplicare decizia rămasă definitivă şi irevocabilă. 

 

Sentinţa care obligă la plată conducerea şcolii

Joia trecută, pe 16 decembrie, a venit şi sentinţa.

„Instanţa admite cererea. Obligă pârâtul la plata unei amenzi civile în favoarea statului, în cuantum de 50 de lei pe zi de întârziere, începând cu data pronunţării prezentei hotărâri, respectiv 16.12.2010, şi până la executarea obligaţiei  prevăzute în sentinţa civilă nr. 2052/19.11.2009 a Tribunalului Suceava, cu privire la executarea menţiunilor în carnetele de muncă. Executorie. Irevocabilă”, se arată pe portalul instanţelor, cu privire la acest dosar.

 

Directorul şcolii a amânat expunerea unui punct de vedere

Aşadar, lucrurile sunt clare. Pentru fiecare zi în care mai întârzie punerea în aplicare a deciziei definitive cu privire la drepturile salariale ale cadrelor didactice, conducerea şcolii are de achitat 50 de lei, bani care se vor duce în vistieria statului. Nu este foarte clar însă cine anume va trebui să plătească aceşti bani, din punctul de vedere al celor care au câştigat procesul direct răspunzător, în nume personal, fiind directorul Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, Crăiţa Buda Niga.  

Am reuşit, ieri după-amiază, să o contactăm telefonic pe directoare. Aceasta nu a dorit însă să comenteze în vreun fel decizia instanţei, motivând că nu o cunoaşte, nu ştie despre ce este vorba şi că se va documenta şi va oferi astăzi un punct de vedere.

Important de precizat mai este că decizia de pe 16 decembrie este irevocabilă şi cu titlu executoriu. Chiar dacă mai există căi de atac la care pot apela părţile, plata amenzii civile pentru zilele de întârziere nu se sistează.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Conducerea unei şcoli, amendată în instanţă pentru că refuză măririle de salarii ale profesorilor.
 Vizualizări articol: 993 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 4 voturi
Conducerea unei şcoli, amendată în instanţă pentru că refuză măririle de salarii ale profesorilor5.054

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sa-i ia banii trimis de
(20 dec 2010, 11:02:53
Bestia cu chip de om isi merita soarta. Bine i-au facut. Alta solutie nu mai era!
2.   Directoare de 2 lei trimis de
(20 dec 2010, 11:09:49
monitorul a ramas in uram cu fotografia sa mai renevat in fata liceul daca nu stiiati, dativa 2 palme:P
2.1  RE: Directoare de 2 lei trimis de
(20 dec 2010, 11:10:51
scz scrisul in fuga urma* renovat*
2.2  RE: Directoare de 2 lei trimis de
(20 dec 2010, 11:17:52
Dar cu "dativa" cum ramane?
3.   Subscriu trimis de
(20 dec 2010, 11:17:00
E clar ca nu exista cale de a te intelege cu Buda si ca trebuia gasita o solutie. Poate amenda e cam moale. Nu cumva e chiar abuz in functie si e penal?
3.1  RE: Subscriu trimis de
(20 dec 2010, 22:24:15
Infractiunea "abuz in functie" nu exista in Codul Penal. Cel putin nu de ceva timp si se numea "abuz de functie". Si nu e penal fiindca au introdus actiune in civil
4.   Alta scoala .. trimis de
(20 dec 2010, 11:57:37
cum ramane cu scolile unde directorii pun in aplicare sentinta, emit decizii pentru reincadrarea corecta a cadrelor didactice, sunt fonduri dar ordonatorii de credite ...de la nivel mai inalt decat directorii, refuza semnarea statelor de plata pe motiv ca profesorii au salarii prea mari???
A se vedea Scoala Salcea, unde statul da, justitia isi spune cuvantul, dar primarul face dupa cum pofteste sau dupa telefoanele primite.
Asteptam solutionarea cazului si rezultatul plangerilor penale .
In rest acelora care ne vor binele ....numai bine!
5.   Profesorii sa-si ceara drepturile neaparat! trimis de
(20 dec 2010, 12:07:58
Ii reconfortant sa simti cum in sfirsit justitia incepe sa faca dreptate!
6.   ... trimis de
(20 dec 2010, 19:31:49
bravos don Dimofte !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei