Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 20 dec 2010 - Anul XV, nr. 299 (4590)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Situaţie tensionată

Lucrătorii Salvamont Vatra Dornei, scoşi de jandarmi de pe pârtii

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Război total la Vatra Dornei între reprezentanţii Jandarmeriei şi cei ai Serviciului Salvamont. În mod paradoxal şi inexplicabil, membrii voluntari salvamont au fost scoşi de pe pârtia Telescaun de administratorii acesteia, care au anunţat că intervenţiile vor fi rezolvate de echipele jandarmeriei montane.

„Având în vedere comunicatul lucrătorilor instalaţiilor de telescaun şi babyschi, prin care membrilor voluntari salvamont le-a fost restricţionat accesul pe pârtia Telescaun, începând de astăzi (n.a. – ieri), 19 decembrie, ora 12.30, formaţia Salvamont Vatra Dornei se va retrage de pe această pârtie până la reglementarea situaţiei cu administratorii pârtiei de schi şi a instalaţiei, pârtia fiind domeniu privat. Este de neînţeles atitudinea administratorilor pârtiei, care au ales această cale”, a declarat Petrică Ariciuc, şeful Serviciului Salvamont Vatra Dornei.

Ariciuc este de părere că situaţia actuală are rădăcini mai vechi, iar în spate sunt reprezentanţii Jandarmeriei Vatra Dornei. De fapt, între această instituţie şi Serviciul Salvamont Vatra Dornei există un război mai vechi, care şi-a consumat diferite episoade în ultimii patru ani.

„La Vatra Dornei, jandarmeria montană a reuşit excluderea salvamontului de pe o pârtie de schi. Deşi acest lucru s-a mai încercat în ţară, conflictul între cele două instituţii a fost rezolvat amiabil.

Situaţia tensionată de la Vatra Dornei a început de fapt în perioada 2006 – 2007, când jandarmeria montană, deşi nu avea mijloace de intervenţie pe pârtii, avea pretenţii ca în comunicatele de presă să figureze cu intervenţii pe pârtiile de schi, accidente rezolvate etc.. Totul a culminat în decembrie 2008, când un membru salvamont a fost dus la secţie întrucât nu a pus la dispoziţia jandarmilor situaţia cu accidentele pe pârtie”, a adăugat Petrică Ariciuc.

 

Jandarmii dorneni, spectatori la salvarea turiştilor blocaţi în telescaun

Petrică Ariciuc a precizat că şi ultima „acţiune” importantă a jandarmilor montani a fost de fapt inexistentă. Este vorba de salvarea celor 43 de turişti rămaşi blocaţi în telescaun acum câteva săptămâni.

„S-a intervenit cu opt salvatori montani, s-a lucrat cu trei ateliere paralele şi unul separat al pompierilor. La această intervenţie au fost de faţă şi doi jandarmi, fără nici un echipament asupra lor. Deşi intervalul orar în care s-a făcut apel pe 112 şi terminarea acţiunii a fost de aproximativ două ore, din partea Jandarmeriei Vatra Dornei nu au sosit alte echipaje, în timp ce numărul pompierilor a fost de aproximativ 20. Fiind vorba de limitarea timpului de intervenţie pentru aducerea turiştilor la sol, considerăm că atitudinea jandarmilor a fost total lipsită de profesionalism. Totodată, din cauza lipsei de echipament profesional de intervenţie ce trebuia să se afle în dotarea telescaunului, s-a intervenit cu echipament de intervenţie alpin aflat in dotarea salvamontului, ceea ce a dus la o degradate parţială a acestuia.

Dacă nici la un apel pe 112 nu răspund prompt…”, a declarat şeful Serviciului Salvamont Vatra Dornei.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Lucrătorii Salvamont Vatra Dornei, scoşi de jandarmi de pe pârtii.
 Vizualizări articol: 1402 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.43/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 14 voturi
Lucrătorii Salvamont Vatra Dornei, scoşi de jandarmi de pe pârtii3.4514

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Adevarat trimis de
(20 dec 2010, 11:27:42
Am fost si eu ieri la partie. Fluierau jandarmii de spuneai ca erai la balci. Unul mi-a facut observatie ca nu am voie cu papucii pe partie ... trebuie sa am scriuri. Nu eram pe partie, eram la capatul instalatiei ajutand copilul sa incalte snow-boardul. Dar meseriasul a simtit nevoia sa se bage in seama. Era prea frig ca ma luam un pic de el - era platit sa faca munca de organizare pe partie sau sa salveze eventualele victime ? Oricum pareau total buimaci si actionau exact ca lucratorii unei firme private care pazesc ouale pe closca. Mi se pare ciudat ca pe bani publici baietii sa faca ordine pe un domeniu privat.
2.   Ireal dar real!! trimis de
(20 dec 2010, 14:06:26
doar la noi se putea intampla sa fie jandarmi pe partie cel mai urat lucru!mergi la partie si vine unul care lucreaza la jandarmerie sa se ia de tine sati zica ca ai voie numai cu schiuri,daca el nu stie regulamentul partiei de schi.lucrez de atatia ani pe partie in italia si nu am vazut asa ceva!in romania e totul pe spaga.noi in loc sa crestem sa luam exemple de la straini,mergem in jos cu oameni care nu au cunostinte.si jandarmii aia leau pus sa stea acolo dar sa taca sasi vada de meseria lor ca le fura prin fata lor.putem spune romania nu!!
2.1  RE: Ireal dar real!! trimis de
(20 dec 2010, 14:35:22
Te rog frumos sa ma scuzi, dar cu o asemenea gramatica folosita de tine e normal sa fim asa de jos....
3.   Tara in care traim trimis de
(20 dec 2010, 14:56:52
Pai situatia e cam asa: la accidente vine descarcerarea, la bolnavi vine salvarea, la anchete vine politia, la incendii vin pompierii, la dezastre vine ISU, la frontiere avem politia de frontiera iar firmele sunt pazite de firme private. Jandarmeria a fost creeata in special pentru a asigura ordinea dar cum sa justifici atata popor angajat cu trei amenzi la betivani si cu trei babe ajutate sa treaca strada? Ca la noi trebuie dosare penale, amenzi multe si daca se poate si sa apari si la televizor cu cateva probleme sub control. Asa ca i-au inlaturat pe aia mai fraieri care si asa o faceau din placere. Ce ei nu pot face ordine pe partie si nu pot salva vieti? Tu si tu, pana maine invatati sa schiati ca de poimaine avem treaba. Ordin!
4.   SA TRAITI!!! trimis de
(20 dec 2010, 15:27:42
ca la noi ..nicaieri in lume!!!...pina nu vezi ca merge pe strada infoiat ca un curcan....iar sub chipiu....gram de minte...nu se poate numii reprezentant si aparator al legii!!!
la fel este si cu cei de la circulatie!! doar e tara lui baselu...nu?? in europa prezenta organelor de ordine...este foarte discreta,tocmai pentru a nu creea panica! dar in Romania = model katiusa!!
Am tot respectul pentru profesionalismul de care ai dat dovada mereu,intregii echipe de la serviciul de salvamont!!!
lasa-i sa-si rupa oasele pe pirtii...si in munti salvind ninsorile..ca la prim ajutor,ma indoiesc ca se pricep!
5.   ... trimis de
(20 dec 2010, 16:47:16
Asa se intampla cand se iau decizii politice.
Mai grav este faptul ca acestea (deciziile) se intorc impotriva noastra.
6.   Senzational , cum spun unii ! trimis de
(20 dec 2010, 19:25:39
Senzational , cum spun unii ! Sa mergi in concediu sau pur si simplu la sky , pe drum dai de ciculatie care zice ca masina e murdara , cu toate ca conditiile de trafic sunt din Romania , scapi de ei , si ajungi pe partie , dar in loc sa vina cineva sa te ajute cand cazi de pamant , ca de nu esti profesionist pe alea doua scanduri , hop organul ( jandarmul ) si amenda fraere ca nu te pricepi si creezi distorsiune centrifugala in buna coborare a profesionistilor .
7.   EEEEEEE trimis de
(20 dec 2010, 19:32:46
Titlul e cam fortat , ca din articol reese caadministratorul partiei i-a mazilit pe salvamontisti care este voluntari ?????????? dar vin cu toate cunostintele si prietenii sa-i plimbe cu telescaunul moca . Probabil s-au saturat si oamenii aia de mocaiala . La astia e mai ieftin .
8.   Comentariu trimis de
(20 dec 2010, 19:36:39
Situaţia tensionată de la Vatra Dornei a început de fapt în perioada 2006 – 2007, când jandarmeria montană, deşi nu avea mijloace de intervenţie pe pârtii, avea pretenţii ca în comunicatele de presă să figureze cu intervenţii pe pârtiile de schi, accidente rezolvate etc.. Totul a culminat în decembrie 2008, când un membru salvamont a fost dus la secţie întrucât nu a pus la dispoziţia jandarmilor situaţia cu accidentele pe pârtie intrucat nu o cunostea nici el din cauza confuziei gastronomicobahice”, a adăugat Petrică Ariciuc.
9.   Jurnalism ieftin trimis de
(20 dec 2010, 20:49:39
mda....
articol facut din birou, chiar de un ziarist cu state vechi....
ma surprinde ca un jurnalist asa... titrat si cu pretentii nu respecta una din cele mai elementare reguli deontologice din presa: parerea ambelor parti. unde e parerea jandarmului sef din dorna? l-ai sunat, nu ti-a raspuns, sau nu l-ai sunat? a arunca cu noroi e foarte usor. cat despre ce zice ariciuc, nu mi-l imaginez pe voicu raia, UN PROFESIONIST, facand asemenea afirmatii gratuite ca ariciuc. e surprinzatoare lipsa de logica a afirmatiei ca jandarmii aia "ar fi in spatele" deciziei particularilor de a nu a mai avea de a face cu salvamontistii. domnul neagu, era greu de dat un telefon la unul din patronii de acolo si de cerut parerea unuia? pentru ca nu a fost necesar, nu? dar, regula de aur a jurnalismului: o informatie se verifica intotdeauna din minim doua surse...
total dezamagit de articol...
10.   Yes...madam udrea!!! trimis de
(21 dec 2010, 17:56:57
TE SUSTIN..AI PERFECTA DREPTATE..FACETI DIFERENTA INTRE ARICIUC SI VOICU!!!???
11.   Comentariu trimis de
(21 dec 2010, 18:44:37
ce tari sunt jandarmi astia ca au putut sa-i scoata de pe partie pe salvamontisiti. ce misto va fi cand un jandarm (fara bacalaureat cand s-a angajat) va veni pe partie cu bastonul in mana si ii va amenda pe turisti ca au depasit viteza legala pe schiuri.
12.   Uite cum a fost trimis de
(22 dec 2010, 20:37:56
domnul ariciuc a venit la telescaun ca sa ia achia jandarmilor (cred ca din cazua discutiilor care au avut loc in trecut) si ia spus domnului Dragan sa plece de pe partie pentru ca nu mai are ce cauta acolo...asa au fost 'alungati' salvamontistii de pe partie...este adevarat ca au fost ceva discutii dar nici jandarmii si nici angajatii telescaun nu i-au gonit pe salvamontisti de pe partie...
13.   P.s. trimis de
(22 dec 2010, 20:40:13
domnul Dragan fiind lucrator salvamont vatra dornei

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei