Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
luni, 20 dec 2010 - Anul XV, nr. 299 (4590)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9715 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5614 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Bilanţ

„Atât timp cât voi conduce destinele acestui oraş, rădăuţenii vor avea în primărie un partener”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Primarul municipiului Rădăuţi, Aurel Olărean, a vorbit într-un interviu despre cele mai importante realizări ale sale de când se află în fruntea urbei şi despre priorităţile sale pentru perioada următoare.

 

Care credeţi că sunt cele mai importante realizări ale primarului Aurel Olărean în acest an?

Fiecare cetăţean are nevoile şi priorităţile lui! Fie că este vorba de alimentare cu apă sau canalizare, asfaltarea străzilor, curent, reabilitarea termică sau noi locuri de parcare, fiecare în parte reprezintă o prioritate în sine şi un punct esenţial în programul de investiţii al administraţiei pe care o conduc. În anul 2009, în primul rând am deblocat investiţiile în municipiul Rădăuţi. Am preluat un oraş în derivă în care totul “băltea” din nepăsarea sau incompetenţa fostei administraţii, reabilitarea termică a blocurilor era o iniţiativă care rămăsese la stadiul de eternă promisiune, şoseaua de centură era un vis frumos numai bun de pus pe tapet în diversele campanii electorale, infrastructura era la pământ, spre disperarea rădăuţenilor şi eventualilor turişti care ar fi “îndrăznit” să calce pragul localităţii noastre, iar şcolile, numai condiţii propice performanţei nu creau. Despre centrul istoric ce să mai vorbim, o ruină care dovedeşte lipsă totală de respect a întregii clase politice locale pentru ceea ce a reprezentat istoria acestui oraş. De când rădăuţenii mi-au acordat încrederea de a administra treburile acestui oraş, am pus capăt risipei banului public şi am orientat bugetul acestei localităţi spre proiecte de investiţii majore. Pe lângă recuperarea rămânerilor în urmă moştenite de la fosta administraţie, această nouă politică bugetară a fost esenţială într-o perioadă de criză, am dat de lucru firmelor locale, creând noi locuri de muncă sau menţinându-le pe cele existente.

Una  dintre măsurile anticriză ale administraţiei pe care o conduc o constituie deblocarea programului de reabilitare termică a blocurilor. După ce în cursul anului trecut zece imobile din oraş au fost izolate termic, în acest an, aproape 20 de blocuri din localitate au intrat în programul de reabilitare termică. Un astfel de program creează avantaje evidente nu numai pentru locatari - imobile cu aspect urbanistic plăcut şi facturi cu până la 50% mai mici la întreţinere - ci şi pentru economia locală, pe care o face să depăşească mai uşor criza economică. Practic, prin această măsură, în plină recesiune şi declin economic, ajutăm firmele locale să se relanseze şi dăm de lucru la sute de oameni din Rădăuţi, care altfel ar fi îngroşat numărul şomerilor, în condiţiile prăbuşirii sectorului construcţiilor.

 

 

Modernizări

Ce s-a realizat pentru modernizarea infrastructurii rutiere?

În plus, am derulat un amplu program de modernizare a infrastructurii rutiere din municipiu. Unul dintre proiectele esenţiale finalizate în această perioadă îl constituie  introducerea canalizării într-o zonă extrem de importantă din municipiu, strada 1 Mai şi arterele adiacente. După ce ani de zile această  stradă a fost neglijată de administraţiile precedente şi arăta ca după bombardament, iar canalizarea era aproape nefuncţională, în acest an lucrurile au intrat în normal pentru locuitorii de pe această arteră. Am reuşit să finalizăm în toamna acestui an reabilitarea infrastructurii rutiere şi înlocuirea vechiului sistem de canalizare cu unul nou pe o distanţă de cinci km şi am montat două staţii de repompare a apelor uzate şi menajere pe strada 1 Mai şi pe strada Vasile Conta.

Un alt proiect important de infrastructură pe care l-am finalizat în această perioadă este amenajareapasajului CFR, trecere la nivel cu calea ferată în strada Spitalului.Prin realizarea acestei investiţii se creează premisele unui trafic fluent şi civilizat cu efect imediat în fluidizarea circulaţiei rutiere şi decongestionarea centrului oraşului. Acest pasaj va deservi atât locuitorii din Rădăuţi, cât şi pe cei care tranzitează oraşul spre zona montană şi obiectivele turistice din zonă.

Tot pentru fluidizarea traficului am finalizat înfiinţarea trecerii la nivel cu calea ferată în Staţia CFR Rădauţi pe linia Dorneşti-Nisipitu.

Totodată, un vis al tuturor rădăuţenilor este pe cale să devină realitate, realizarea şoselei de centură în oraşul nostru. Dacă în urmă cu câţiva ani acest lucru părea o iluzie, datorită presiunilor pe care le-am făcut la Guvern, centura oraşului este pe cale să devină realitate. În lungime de 3,5 km, primul tronson al şoselei de centură va deservi drumul Sucevei şi drumul Dorneştiului, va decongestiona zona de Nord-Est a oraşului şi prin intermediul său vom face primul pas pentru deblocarea centrului oraşului. Lucrările la primul tronson vor începe în perioada imediat următoare.

În plus, primăria a găsit soluţii pentru a rezolva problemele locative cu care se confruntă mulţi dintre tinerii din oraşul nostru, construirea de locuinţe ANL şi atribuirea de terenuri în folosinţă gratuită pentru a-şi construi o casă. În perioada următoare vom finaliza un nou bloc ANL, iar optzeci de tineri se vor muta în casă nouă. De asemenea am declanşat şi procedura de atribuire de terenuri în folosinţă gratuită pentru tineri. Situate în zona Jalcău şi Tolocii, terenurile vor rezolva problema locativă pentru alţi 60 de tineri din Rădăuţi.

Mai mult, pentru ca străzile din localitate să fie curăţate mai eficient şi mai rapid de câinii fără stăpân, şi pentru a-i proteja pe cetăţeni de patrupedele agresive, am preluat în administrare serviciul de ecarisaj de la SC Servicii Comunale SA, societate condusă de Nistor Tătar. Dacă în perioada când ecarisajul era condus de Nistor Tătar erau strânşi, cu greu, 80 de maidanezi de pe domeniul public într-o săptămână, în prezent s-au strâns în numai o zi aproape 60 de câini fără stăpân, ceea ce înseamnă o eficienţă crescută cu peste 350%. Acestea sunt numai câteva proiecte esenţiale pe care le-am derulat în acest an.

La ele se pot adăuga modernizarea şi consolidarea unităţilor de învăţământ, reamenajarea parcului central, amenajarea de noi locuri de parcare de reşedinţă şi lărgirea parcării din centrul localităţii, la rândul lor iniţiative extrem de importante pentru intrarea Rădăuţiului în categoria oraşelor de factură europeană.

 

Centrul istoric al Rădăuţiului are nevoie urgentă de investiţii masive

Cum apreciaţi relaţia cu Consiliul Local?

Eu nu am văzut relaţia cu legislativul local ca pe o competiţie politică, ci ca pe o relaţie de colaborare în interesul rădăuţenilor. Am făcut toate eforturile posibile de a avea o relaţie de parteneriat cu aleşii locali şi am în continuarea disponibilitatea de a dialoga pe proiecte concrete cu aceştia.

Din păcate, mare parte dintre consilierii locali, indiferent de formaţiunea politică din care fac parte, au o atitudine de dispreţ faţă de comunitatea locală.

Proiecte esenţiale pentru modernizarea oraşului nostru au fost picate în deliberativul local numai pentru faptul că erau proiectele lui Olărean, fără nici cea mai mică analiză a efectelor pozitive pe care le aveau asupra viitorului oraşului.

Ceea ce s-a întâmplat la şedinţa de Consiliu Local de la sfârşitul lunii noiembrie 2010 reprezintă un exemplu elocvent în sprijinul celor afirmate mai sus. La această şedinţă, cu un avânt demn de o cauză mai bună şi în profund dispreţ faţă de istoria municipiului Rădăuţi, majoritatea consilierilor locali au respins un proiect esenţial pentru comunitate, refacerea şi modernizarea centrului istoric. După ce ani în şir a fost neglijat şi lăsat să se degradeze de către fosta administraţie, centrul istoric are nevoie urgentă de investiţii masive care să îi redea strălucirea de odinioară. Sunt clădiri de peste 100 de ani, de o inestimabilă valoare şi ar fi un gest de iresponsabilitate să fie lăsate în paragină.

De aceea, în calitate de primar am elaborat un amplu proiect de refacere a centrului istoric şi am găsit în mare parte şi sursele de finanţare. Prin respingerea proiectului de refacere a acestuia, din motive numai de ei ştiute şi în dispreţ faţă de interesele comunităţii, majoritatea consilierilor locali au întors spatele istoriei acestui oraş şi condamnă la distrugere tot ce înaintaşii noştri au creat cu mai bine de un secol în urmă. Însă le atrag atenţia că lupta nu este încheiată. Am să continui să lupt pentru proiectul de salvare a patrimoniului şi de refacere a centrului istoric, pentru că aici se află istoria şi cartea de vizită a oraşului nostru. În concluzie, consilierii locali trebuie să înţeleagă că prin votul negativ repetat la proiectele propuse de mine, şi aşteptate de ani buni de întreaga comunitate, condamnă municipiul la involuţie şi că orice cetăţean responsabil, cu atât mai mult un ales local, nu trebuie să aibă această atitudine. Dacă vor continua să se manifeste în acest sens nu fac decât să demonstreze  faptul că vor răul comunităţii, însă cu siguranţă cetăţenii le vor spune un nu hotărât la viitoarele alegeri, aşa cum ei au refuzat oraşului şansa spre modernizare.

Credeţi că aţi primit suficient sprijin de la Consiliul Judeţean?

Cu aleşii de la Consiliul Judeţean am avut o relaţie în general bună, dar întotdeauna este loc de mai bine.

Care sunt ultimele noutăţi vizavi de realizarea şoselei de centură?

Realizarea în întregime a şoselei de centură nu depinde numai de administraţia pe care o conduc. Ducerea la bun sfârşit a acestui proiect, pentru care atât eu, cât şi întreaga comunitate din oraşul nostru s-a luptat atâţia ani, depinde şi de fonduri. Îmi exprim speranţa că împreună cu Guvernul României vom identifica fondurile necesare finalizării acestei investiţii esenţiale pentru municipiul nostru. Anul viitor vom începe lucrările la primul tronson al şoselei de centură, urmând ca în funcţie de fondurile disponibile să finalizăm întreaga investiţie în câţiva ani.

 

"Statutul de răzvrătit mi l-au dat nişte colegi <binevoitori>"

Aţi căpătat, cel puţin în ultima perioadă, statutul de „răzvrătit” în formaţiunea politică în care sunteţi înrolat. Cum comentaţi această situaţie?

Dacă dumneavoastră consideraţi că răzvrătit înseamnă cineva care refuză să pună interesele unui partid sau unui grup de interese deasupra intereselor cetăţenilor care l-au ales, da, probabil din această perspectivă sunt un răzvrătit. Eu nu mi-am dorit să fiu primar pentru a fi unealta unor colegi de partid sau consilieri locali, ci pentru a sluji aşa cum mă pricep mai bine interesele rădăuţenilor. În concluzie, statutul de răzvrătit mi l-au dat nişte colegi „binevoitori”, pe care am refuzat să-i servesc cu vreo lucrare pe bani publici care nu avea nimic în comun cu proiectele majore pentru modernizarea oraşului. Eu am ales în primul rând să fiu primarul rădăuţenilor şi de abia apoi membru PD-L şi această atitudine o să o am pe toată perioada cât cetăţenii o să-mi acorde încrederea lor pentru a conduce destinele acestui oraş.

Dacă ar fi să vă daţi o notă, de la 1 la 10, pentru activitatea dumneavoastră în calitate de primar, care ar fi aceasta?

În nici un caz nu-mi pot da singur o notă. Cetăţenii sunt singurii în măsură de a face asemenea aprecieri. Totuşi eu cred că am făcut destule, în ciuda crizei economice, a decalajelor pe care le-am avut de recuperat din cauza incompetenţei fostei administraţii şi a piedicilor pe care mi le-au pus consilierii locali. Eu am ales să fiu un om de administraţie, dedicat proiectelor majore pentru Rădăuţi şi asta se va vedea cât de curând.

 

Proiecte de viitor

Care sunt priorităţile dumneavoastră pentru anul 2011?

Proiectele administraţiei pe care o conduc pentru perioada următoare sunt extrem de multe şi extrem de ambiţioase, însă totul depinde de resursele financiare pe care o să le am la dispoziţie, atât de la bugetul local, cât şi de la Guvernul României. În plus, mai sunt două necunoscute, efectele crizei economice şi atitudinea consilierilor locali, care în ultima perioadă au demonstrat orice, dar numai că le pasă de interesele rădăuţenilor, nu.

În câteva cuvinte, aş enumera câteva dintre ele, continuarea  consolidării şi reabilitării unităţilor de învăţământ, modernizarea centrului istoric, începerea realizării şoselei de centură a oraşului, modernizarea bazelor sportive şi construirea de noi locuinţe ANL pentru tinerii din municipiul Rădăuţi. Îmi doresc ca în câţiva ani oraşul nostru să nu mai aibă probleme de infrastructură, tinerii să aibă o casă pentru a putea întemeia liniştiţi o familie, iar centrul istoric să fie o adevărată carte de vizită pentru noi toţi.

Gânduri de final de an, urările dvs. pentru rădăuţeni…

Doresc să le urez tuturor rădăuţenilor un sincer „La Mulţi Ani!” şi vreau să-i asigur că atât timp voi conduce destinele acestui oraş, vor avea în primărie un partener, pentru ca împreună să transformăm oraşul într-o urbe cu adevărat europeană, într-un loc în care să ne simţim bine cu toţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Atât timp cât voi conduce destinele acestui oraş, rădăuţenii vor avea în primărie un partener”.
 Vizualizări articol: 9295 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 1.80/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 1.8 din 5 voturi
„Atât timp cât voi conduce destinele acestui oraş, rădăuţenii vor avea în primărie un partener”1.855

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei