Chiftele de post
Ingrediente:
2 cartofi (aprox. 250 g)
200 g ciuperci
2 - 3 linguri orez
1 ceapa
1/4 - 1/2 legătură mărar
1/4 - 1/2 legătură pătrunjel
3 linguri făină
sare, piper, făină şi ulei pentru prăjit
Modul de preparare a reţetei:
Se pun la fiert cartofii şi orezul.
Orezul se va fierbe separat, în puţină apă sărată, 20 - 30 minute - până când orezul este foarte bine fiert şi apa a scăzut aproape complet. Folosiţi orez românesc care se leagă la fiert: deoarece reţeta este fără ouă, compoziţia trebuie să se lege exclusiv datorită amidonului din orez, cartofi şi făină.
Ceapa se căleşte în ulei. Se adaugă ciupercile tăiate, 1/2 linguriţă de sare şi se lasă să scadă bine.
Se prepară un piure din cartofii pasaţi, în care se înglobează ceapa şi ciupercile călite, pătrunjelul tocat. În această compoziţie se va amesteca orezul fiert şi, dacă este necesar, 3 linguri de făină.
Dacă doriţi un amestec mai omogen, puteţi folosi un mixer pentru a prepara compoziţia de chiftele de post. Se potriveşte compoziţia de sare şi piper, se poate adăuga şi o lingură de boia dulce.
Din această compoziţie se formează cu mâinile umezite chifteluţe care se dau prin făină şi se prăjesc în ulei încins.
Ciupercuţe umplute
Ingrediente:
400 g ciupercuţe albe
50 g margarină
1 lingură ulei
ceapă verde, mărar, usturoi, sare, piper
Modul de preparare:
Se spală ciupercile. Picioruşele se toacă cât mai mărunt, se călesc cu uleiul, se pune sare ca să lase apa şi se lasă la foc mic să scadă cât mai bine.
Între timp, se scot cu o linguriţa lamelele ciupercilor, ca să avem mai mult loc pentru umplutură. Se pot pune să se călească împreună cu picioruşele ciupercilor, dar lasă multă apă şi va dura mai mult. În plus, înnegresc compoziţia cu care vom umple ciupercile.
Se răceşte bine crăticioara în care am călit ciupercile, se adaugă piperul proaspăt măcinat, se taie mărunt sau se pisează 2-3 căţei de usturoi, se adaugă margarina, mărarul tocat, ceapa verde tocată şi se amestecă bine.
Cu acest amestec se umplu ciupercuţele, se aşează pe o tavă unsă cu margarină şi se dau la cuptor. (sursa: www.retete-mancare.ro)