Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 21 aug 2009 - Anul XIV, nr. 195 (4181)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Cuvânt de învăţătură

„Cei ce se mântuiesc moştenesc viaţa cea veşnică”

Păzirea poruncilor Legii, unită cu credinţa dreaptă în Hristos, aduc mântuirea omului, dar nu-l fac desăvârşit. Acest lucru îl arată marele Apostol Pavel când zice: "Nimic nu a desăvârşit Legea" (Evrei 9, 9; 10, 1). Auzind pe Mântuitorul, zicând: „Eu am venit ca viaţă să aibă, şi din belşug să aibă” (Ioan 10, 10).
De aici trebuie să înţelegem că alta este treapta celor ce intră în viaţă, adică se mântuiesc, şi alta este treapta celor ce voiesc să aibă şi mai multă viaţă, adică a celor desăvârşiţi. "Cei ce se mântuiesc, moştenesc viaţa cea veşnică, iar cei ce sunt desăvârşiţi, nu numai că se mântuiesc, dar moştenesc vistieriile slavei celei dumnezeieşti din ceruri" (Kiriacodromionul, pag, 388, Bucureşti, 1875).
Prin călcarea poruncilor omul a pierdut raiul, iar prin jertfa şi răscumpărarea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, neamul omenesc a moştenit cerul. De aceea, în Sfânta Evanghelie, Mântuitorul nu a zis: "Fericiţi cei săraci cu duhul, că a acelora este împărăţia raiului", ci "Împărăţia Cerurilor", sau "Fericiţi cei izgoniţi pentru dreptate, că a acelora este împărăţia raiului", ci "Împărăţia Cerurilor". Aşa a binevoit Preabunul nostru Mântuitor şi Dumnezeu, Care a venit în lume ca prin jertfa şi răscumpărarea Sa, să dea mai mult decât am pierdut la început prin zavistia diavolului. Cu adevărat aici s-a împlinit cuvântul care zice: „Unde s-a înmulţit păcatul, a prisosit darul (Romani 5, 20). (Părintele Cleopa)

 

„Desăvârşirea este învierea sufletului mai înainte de învierea trupului”

Sfântul Ioan Scărarul spunea că "desăvârşirea este învierea sufletului mai înainte de învierea trupului".
Sfântul Nichita Stihatul spune că desăvârşirea este "readucerea puterilor sufletului la starea de la început a naturii omului, aşa cum l-a creat Dumnezeu după chipul şi asemănarea Sa, şi bun foarte, cum era el în rai înainte de cădere".
Iar Sfântul Isaac, fiind întrebat de unde cunoaşte cineva că a ajuns la măsura desăvârşirii, zice: "Când se va mişca pomenirea lui Dumnezeu în mintea omului, îndată inima lui se porneşte, spre dragostea lui, şi ochii lui pogoară lacrimi cu îndestulare, că dragostea din pomenirea celor iubiţi aprinde lacrimi. Unul ca acesta niciodată nu este lipsit de lacrimi, fiindcă de-a pururea îşi aduce aminte de Dumnezeu, încât şi în somn vorbeşte de Dumnezeu. Dragostea de Dumnezeu lucrează unele ca acestea care este semn al desăvârşirii oamenilor în viaţa lor".

(Filocalia X, Bucureşti, 1981)

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului „Cei ce se mântuiesc moştenesc viaţa cea veşnică”.
 Vizualizări articol: 426 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
„Cei ce se mântuiesc moştenesc viaţa cea veşnică”0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei