Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 9 oct 2008 - Anul XIII, nr. 238 (3919)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Sărbătoare

A început cea mai sfântă zi a evreilor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Evreii suceveni au început aseară cele 25 de ore de rugăciune şi post negru, cerute de cea mai sfântă sărbătoare pe care o au – Yom Kipur, Ziua Marii Iertări. În această zi se deschide Cartea Vieţii fiecărui om, unde a fost consemnat tot ceea ce a făcut parte din anul trecut şi, totodată, se scrie tot ce va aparţine noului an.

Este cea mai respectată sărbătoare, inclusiv de evreii care în restul anului nu au nimic de-a face cu tradiţia, pentru că este ziua în care evreii sunt asemeni îngerilor. În această zi, Satana nu are dreptul să-i acuze pe copiii lui Israel şi este singura în care se acordă iertare tuturor celor care se căiesc sincer.

Rugăciunile, căinţa se exprimă la sinagogă, dar legea evreiască spune că păcatele săvârşite faţă de aproapele lor vor fi şterse numai dacă cel în cauză îşi cere personal iertare cui i-a greşit. De Yom Kipur, dacă evreul a postit, a spus rugăciunile şi a îndeplinit toate ritualurile sfinte, Dumnezeu îl înscrie în Cartea Vieţii. Ca să fie siguri de această înscriere, evreii pioşi îşi transferă simbolic păcatele unui cocoş, de exemplu. Pasărea sacrificată ulterior va fi gătită şi mâncată sau vândută unui alt evreu. În acest caz, banii obţinuţi trebuie donaţi săracilor.

Urarea care se face de Yom Kipur este “Gomar Hatima Tova”, adică “Să se încheie cu o semnătură bună” sau “Dumnezeu să te semneze în Cartea Vieţii cu ceva bun pentru anul care va să vină”.

În cele zece zile de la anul nou până la Yom Kipur evreii au încercat să ierte şi să ceară iertare. Primul nivel de iertare este să te ierţi pe tine însuţi, apoi să te împaci cu toţi faţă de care ai greşit şi trebuie să ierţi celor care ţi-au greşit. Ultimul nivel este cel al împăcării cu Dumnezeu. În iudaism Dumnezeu nu poate să intervină în relaţiile dintre oameni, dacă cineva a greşit altcuiva; trebuie să existe în primul rând împăcare între cei doi.

 

Rugăciunile pentru familie sunt spuse de bărbaţi

Slujba de Yom Kipur a început joi dimineaţă la sinagoga din centrului oraşului Suceava, oficiată de Daniel Blumenfeld. Bărbaţii se ridică în picioare la fiecare cinci-zece minute pentru a adresa rugăciuni lui Dumnezeu. Femeile nu se roagă şi stau separate de bărbaţi, deoarece acestea, prin natura lor, sunt mai aproape de Dumnezeu. Cei care poartă responsabilitatea şi obligaţia rugăciunii pentru familie sunt bărbaţii. Femeia poate însă să se roage, deşi nu este obligatoriu.

Rugăciunile de iertare a păcatelor pot fi individuale şi de grup. În rugăciunea la persoana întâi singular, evreul îşi cere iertare pentru păcatele proprii, iar în rugăciunile adresate cu persoana întâi plural, “noi” semnifică faptul că nu poţi greşi de unul singur, ci este vorba de o conjunctură, de anturaj. De asemenea, în rugăciunea colectivă se cere “să ne fie nouă bine” pentru că binele unei singure persoane s-ar putea să facă rău altei persoane. Dacă se foloseşte pluralul evreul ştie că binele lui nu va afecta niciodată binele altuia.

 

Promisiunile neîndeplinite se anulează astăzi

Postul negru din Yom Kipur nu este unul de penitenţă, ci unul care ajută oamenii să intre într-o stare de profundă legătură cu Dumnezeu. Este interzis să se bea lichide, să se facă baie, să se întreţină relaţii sexuale sau să se poarte pantofi de piele. O persoană care mănâncă de Yom Kipur este considerată a se fi distanţat de legătura sa cu poporul evreu.

După Yom Kipur, se mănâncă bine pentru că trebuie ca postul să se termine cu bucurie.

Evreii care nu şi-au rezolvat toate problemele pentru a fi trecuţi în Cartea Vieţii până de Yom Kipur au şansa să mai “negocieze” cu Dumnezeu până la sărbătoarea de Sucot sau “Sărbătoarea corturilor”, care aduce aminte de cei 40 de ani petrecuţi de poporul evreu în deşert. Dacă în timpul anului un evreu a făcut unele promisiuni şi nu le-a îndeplinit, de Yom Kipur acestea se anulează, ceea ce arată că nimic nu este prestabilit, totul este o relaţie extrem de strânsă cu Dumnezeu.

Yom Kipur nu este o zi tristă, este o zi de reflecţie, exact ca la un bilanţ financiar: se face bilanţul, se mai rezolvă o chitanţă – două ca să iasă cât de cât mai bine şi să nu fii în pierdere, Dumnezeu semnează şi se dă foaia.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului A început cea mai sfântă zi a evreilor.
 Vizualizări articol: 962 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
A început cea mai sfântă zi a evreilor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Adevarat trimis de
( 9 oct 2008, 14:20:29
Rabi Salman-celui mai bland dintre serpi scote-i ochii,pe cel mai bun dintre crstini ucide-l. Rabi Scheftel (sefatul)iudeilor li se cuvine numele de om,dar cei nelegiuiti cum sunt crestinii idolatri isi trag originea spiritul spurcat si se numesc porci iar sotiile lor vite incaltate. Abadath Lepkodes(Paso acheleg chajiuchud V,11B)fiecare barbat iudeu este fiu de rege,iar celelalte neamuri sunt sclave.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei