Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 aug 2008 - Anul XIII, nr. 203 (3884)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

27-28 august

Mesajul Patriarhului Daniel adresat participanţilor la seminarul naţional al Birourilor de catehizare a tineretului

În zilele de 27-28 august 2008, cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, la Seminarul teologic liceal ortodox Nifon Mitropolitul din Bucureşti, s-a desfăşurat seminarul naţional al Birourilor de catehizare a tineretului cu tema „Programul catehetic Hristos împărtăşit copiilor”.

Cu acest prilej, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a adresat participanţilor următorul mesaj:
Activitatea catehetică, organizată prin noile Birouri eparhiale de catehizare a tineretului, are o triplă semnificaţie şi importanţă. În primul rând, această activitate reprezintă o necesitate educativ-misionară, lucrarea Bisericii de transmitere a credinţei noii generaţii fiind o nevoie constantă şi o datorie permanentă: 'Lăsaţi copii să vină la Mine şi nu-i opriţi !' ( Matei 19,14 şi Marcu 10,14). Credinţa curată, ancorată în valorile perene, este antidotul necesar unei societăţi afectate de o criză moral – spirituală profundă, de relativism şi materialism.
În al doilea rând, această lucrare reprezintă o necesitate pastorală, deoarece ora de Religie din şcolile de stat riscă să fie redusă la asimilarea unor cunoştinţe intelectuale didactice. Cateheza parohială are în vedere legătura copiilor cu o comunitate vie, mărturisitoare şi rugătoare, pentru ca predarea Religiei să nu rămână un act de cultură despărţit de cult.
Experienţa liturgică şi catehetică a credinţei este foarte importantă, mai ales astăzi, când o mulţime de copii sunt lăsaţi siguri acasă, întrucât părinţii sunt plecaţi la muncă în străinătate. Dacă nici Biserica nu vine în ajutorul lor, integrându-i în această familie spirituală care este parohia, atunci creşterea copiilor va fi marcată de lipsa de afecţiune părintească şi de atmosfera de familie.
În al treilea rând, activitatea de catehizare este o investiţie spirituală pe termen lung. Diferenţa între credinţa creştină vie şi umanismul secularizat se reflectă în faptul că Biserica trebuie să formeze caractere umane pentru toată viaţa şi chiar mai mult : nu doar cetăţeni ai patriei pământeşti, ci şi cetăţeni ai Raiului sau ai Împărăţiei cerurilor. Am putea spune, deci, o investiţie spirituală pentru eternitate.
Nădăjduim că birourile de catehizare a tineretului, înfiinţate cu aprobarea Sfântului Sinod ( Temei nr. 1924 / 2008) vor trata cu responsabilitate şi dăruire această întreită datorie - misionară, pastorală şi spirituală - oferind copiilor şi tinerilor români, din ţară şi din străinătate, valorile religioase, morale şi culturale perene ale poporului nostru.
Bunul Dumnezeu să binecuvânteze pe toţi cei ce ostenesc în această nobilă activitate de catehizare şi de formare spirituală, astfel încât să aducă multă lumină în suflete şi să contribuie la întărirea rugăciunii şi a comuniunii frăţeşti în parohie, în familie şi în societate, pentru sfinţirea vieţii pe calea mântuirii.

P S † DANIEL
PATRIARHUL BISERICII ORTODOXE ROMÂNE
www.basilica.ro

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Mesajul Patriarhului Daniel adresat participanţilor la seminarul naţional al Birourilor de catehizare a tineretului.
 Vizualizări articol: 673 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Mesajul Patriarhului Daniel adresat participanţilor la seminarul naţional al Birourilor de catehizare a tineretului0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Separarea bisericii de stat trimis de
(29 aug 2008, 19:16:11
"�n al doilea r�nd, aceasta lucrare reprezinta o necesitate pastorala, deoarece ora de Religie din scolile de stat risca sa fie redusa la asimilarea unor cunostinte intelectuale didactice."

si in opinia dumneavoastra ceea ce se desfasoara acum in scoli este corect, nu?

pur si simplu ora de religie este ora de indoctrinare religioasa, de obicei ortodoxa. cu ce drept faceti asta? scoala este pentru educare nu pentru indobitocirea pe care a practicat-o din cele mai vechi timpuri biserica. daca vreti sa le spuneti oamenilor chestiuni de credinta faceti asta in biserica, la slujbe sau sub orice alta forma, nu in scoli pe banii statului.

nu sunteti tot voi cei care negati tinerilor dreptul la informare? nu voi ati influentat eliminarea teorie evolutioniste din manualele de biologie, sau a referintelor critice referitoare la notiunea de dumnezeu din manualele de filozofie? sa va fie rusine. "lasati copiii sa vina la mine"...hai sictir.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei