Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 aug 2008 - Anul XIII, nr. 203 (3884)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6625 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Spitalul Judeţean

Sucevenii se înghesuie să-şi facă tomografii, chiar şi contra cost

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
La scurt timp după darea în funcţiune a computerului tomograf, Spitalul Judeţean de Urgenţă este asaltat de cereri din partea populaţiei, în mare parte persoane care nu au indicaţii pentru efectuarea unei investigaţii cu acest tip de aparat, dar care doresc cu orice preţ să fie explorate.

Purtătorul de cuvânt al unităţii, dr. Tiberiu Brădăţan, a arătat că asupra personalului medico-sanitar care lucrează cu tomograful sunt exercitate presiuni pentru a se realiza aceste expuneri, deşi sunt destul de periculoase pentru sănătate şi ca atare trebuie efectuate numai atunci când este absolut necesar.

 

Tomografia, cea mai iradiantă explorare radiologică

„Vor tomografii chiar şi contra cost, fără o examinare prealabilă din partea unui medic specialist sau de medicină de familie”, a explicat responsabilul de relaţiile cu presa al Spitalului Suceava, adăugând că o tomografie craniană reprezintă echivalentul a cinci radiografii efectuate pe acelaşi segment anatomic.

La rândul său, specialistul în radiodiagnostic şi imagistică medicală care deserveşte computerul tomograf de la Spitalul Suceava, dr. Anca Girigan, a arătat că este foarte important pentru populaţia suceveană să înţeleagă faptul că explorarea tomografică reprezintă cea mai invazivă (iradiantă) formă de investigaţie radiologică.

Potrivit medicului, efectuată fără discernământ, această investigaţie poate avea efecte negative importante asupra organismului, rezultate din scăderea capacităţii de apărare, sub acţiunea nocivă a razelor X.

“Din acest motiv, este indicat ca această explorare să fie precedată de analize de rutină şi alte tipuri de examinări, şi numai în cele din urmă să fie efectuată,  doar la indicaţia medicului”, spune dr. Anca Girigan.

 

Concurenţă între cele trei tomografe din judeţ

Medicul a subliniat că toţi doctorii de la Spitalul Suceava, specializaţi în computer tomografie, au în spate mulţi ani de studii (inclusiv de radiologie generală şi ecografie generală), efectuate în ţară şi în străinătate (Olanda, Belgia, Franţa), “cel puţin egali cu ai medicilor <de înaltă clasă>, veniţi din Iaşi să lucreze la Grupul Explora”.

“Spitalul Suceava a achiziţionat cel mai performant tomograf din judeţ la momentul actual, de la General Electric, produs în 2007, cu 8 slice-uri, deci cu cel mai mic grad de iradiere şi cu posibilităţi de diagnosticare foarte precise.

Concurenţa între cele trei tomografe din judeţ, de la Spitalul Suceava, Bethesda şi Grupul Explora, nu poate fi decât în beneficiul populaţiei, determinând scăderea preţurilor, posibilitatea de efectuare a acestei investigaţii la alegere şi, în acelaşi timp, menţinerea unui standard crescut al profesionalismului medical şi al atitudinii corecte faţă de bolnav”, a punctat specialistul.

 

În ce condiţii se poate efectua o tomografie

De menţionat că pacienţii care au indicaţii pentru o tomografie se vor prezenta la Spitalul Suceava (etajul I, unde a funcţionat şi tomograful vechi), cu biletul de trimitere parafat de medic şi analizele efectuate, în vederea unei programări. După ce s-a stabilit data investigaţiei, se va face plata examinării, la casieria unităţii, situată la etajul II.

Urgenţele vor avea întotdeauna regim preferenţial, la fel şi bolnavii asiguraţi internaţi, care nu vor suporta costurile.

Conducerea Spitalului Suceava nu a stabilit deocamdată tarifele care urmează a fi percepute persoanelor din afară pentru o explorare cu computerul tomograf, dar acestea vor fi “cât se poate de competitive”, potrivit purtătorului de cuvânt al unităţii.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Sucevenii se înghesuie să-şi facă tomografii, chiar şi contra cost.
 Vizualizări articol: 2387 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Sucevenii se înghesuie să-şi facă tomografii, chiar şi contra cost0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Specialistii lui peste trimis de
(29 aug 2008, 11:11:31
Da, sigur, multi ani de studiu...De-aia dau niste erori colosale ca baga bietii oameni in sperieti. Am patit-o pe pielea mea. Pot fi aparatele de ultima generatie, dar daca nu sunt specialisti te trezesti cu boli pe care nu le ai. Sa dea Domnul sa fie asa cum ati scris. Poate se mai ridica si Suceava putin, ca e dezastru...
1.1  RE: Specialistii lui peste trimis de
(29 aug 2008, 11:52:23
cine stie pe unde ai umblat daca te-ai trezit cu boli pe care nu le-ai avut...! Poate nu stii ce e ala CT ...nu te poti molipsi de boli de la un aparat soro!!! Si mai intreaba sa vezi cate cursuri de specialitate au facute medicii care opereaza CT-ul! Bine ca nu ai intrebatla Bethesda de asta, ca ai fi avut mari surprize...pocaito!!!
1.2  RE: Specialistii lui peste trimis de
(29 aug 2008, 12:34:46
Prin "te trezesti cu boli pe care nu le ai" nu cred ca se referea la faptul ca iei o boala noua de la tomograf ci mai degraba ca primesti diagnostice total aiurea chiar daca doctorii au la dispozitie echipamente de ultima generatie pentru diagnoza.
1.3  RE: Specialistii lui peste trimis de
(29 aug 2008, 14:35:57


minte ingusta, se pare ca asta e sursa comentariului tau. Noroc ca ti-a explicat FL adevaratul sens al expresiei folosite de Ana, ca de nu ramaneai in nestiinta ta.
1.4  RE: Specialistii lui peste trimis de
(29 aug 2008, 16:05:13
Sa-ti explic, cretinule! Am avut o problema de sanatate si a trebuit ca, dupa un timp sa repet tomografia. Am facut greseala sa fac CT-ul la Suceava, inde d-na doctor Girigan mi-a spus ca a recidivat boala. M-am speriat foarte tare si am mers la Bucuresti unde am aflat ca mi s-a pus un diagnostic gresit. La asta ma refeream, dupa cum ti-au explicat persoanele de mai sus. Dar cum esti, probabil, prea tampit, nu poti interpreta o expresie. Daca taceai, filosof ramaneai.
1.5  RE: Specialistii lui peste trimis de
(29 aug 2008, 19:05:13
asa e..si eu am primit in diagnostic aiurea de accident vascular si ca ma paste paralizia....la Iasi...nici vorba de asa ceva , au trecut doi ani si e ok...asa ca doctorasii din Sv sa invete si altceva in afara de a lua bani cu gramada.
2.   E mai bine dacat sa ajungi prea tarziu trimis de
(29 aug 2008, 11:18:43
Sanatatea e cea mai importanta!!
3.   Y trimis de
(29 aug 2008, 11:28:02
UN TITLU EXTRAORDINAR DE CRETIN. CRED CA E NORMAL CA OAMENILOR SA LE PESE DE STAREA LOR DE SANATATE, "chiar si contra cost"! SAU E UN LUX PE CARE PUTINI AR TREBUI SA SI-L PERMITA?!
4.   Razbunare trimis de
(29 aug 2008, 11:46:38
Doamna doctor Girigan prin acest articol (cred comandat) a vrut sa se razbune putin pe cei de la explora prin articolul lor .... vezi raspunsul "cel putin egali cu ai medicilor , veniti din Iasi sa lucreze la Grupul Explora".???????????????? Chiar asa de razbhunatoare sunte-ti doamna doctor, sau ati fost manata de la spate de DR GHEBAC???????????

5.   - trimis de
(29 aug 2008, 12:46:20
poate faceti referiri la articolul din 9 mai 2008, domana Girigan? Asa de tare va roade invidia? (http://www.monitorulsv.ro/Int
6.   Pentru Cristina Turcu trimis de
(29 aug 2008, 13:26:24
Ati citit postarea lui X? Ce ziceti? Dar despre expresia "tonomate de presa" ce puteti zice?
7.   Incompetenti trimis de
(29 aug 2008, 18:07:10
Adevarul este ca avem niste medici incompetenti la Suceava.De tot " ****ul" Nu avem buni diagnosticieni.Degeaba avem tomograf performant daca nu stim sa-l interpretam.Din punct de vedere medical suntem niste innapoiati.Este regretabil pentru-ca asta o simtim pe pielea noastra fiecare.
7.1  RE: Incompetenti trimis de
(29 aug 2008, 19:07:07
revin.... cinste celor de la Explora pentru profesionalism, si daca ar fi 100 de tomografe la Sv GRATIS as prefera Explora ...chiar cu bani...prietnii stiu de ce!
8.   Pentru bolnava de ANA trimis de
(30 aug 2008, 03:37:06
CE CAUTAI LA TOMOGRAF DACA N-AI NICI PE DRACU ? ZII MERSI CA TI-A PUS DIAGNOSTICUL SI MAI BINE TE TRATAI CA SIGURI O SA CRAPI DUPA INVESTIGATIA DE LA BUCURESTIlaughing . ORICUM AI SA MORI DE CANCERrolling on the floor) . DU-TE CU DOMNU . BYE

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Alte titluri din Local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei