Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 29 aug 2008 - Anul XIII, nr. 203 (3884)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6687 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video
Cristian GHINEA

Cristian GHINEA


Miracolul Obama

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)
Când am auzit discursul lui Barack Obama de la Convenţia de acum patru ani a Partidului Democrat am avut acea senzaţie că omul acesta e capabil să plutească peste mulţimi, să le vrăjească în sensul bun al cuvântului, să stârnească pasiune pentru politică, într-o lume în care politica stârneşte tot mai puţină pasiune.

Colegii mei americani de la London School of Economics erau cu toţii fani-Obama şi era greu de discutat cu ei despre subiect. Dacă nu îl placi pe Obama eşti un om rău, nu îţi pasă de semeni, de planetă, de săraci, de bătrâni, de copii, etc. Obama este un orator de geniu, şi un politician de geniu. Şi de aceea este foarte periculos.

El nu are votanţi, Obama are fani. Am încercat cu câţiva dintre ei un exerciţiu de reimersiune în realitate. Dar ce anume îţi place din ce propune el? Cum veţi ieşi din criză economică dacă veţi creşte taxele? Şi cum veţi scădea preţul la benzină dacă veţi creşte taxele pe benzină? Întrebări legitime care se lovesc de un zid în cazul fanilor lui Obama. Este zidul pasiunii.

Unii habar nu au ce anume propune el, sînt chiar surprinşi să afle. Dar nici nu contează ce anume propune în mod concret câtă vreme vinde speranţă şi schimbare. Aşa spune sloganul său: „Speranţa în care putem să credem”. Importantă este speranţa şi credinţa. E ceva religios în experienţa Obama. Ciudat este că e adorat de cei mai educaţi şi mai cosmopoliţi dintre americani. Şi de cei mai puţin religioşi, în ciuda religiozităţii pe care o afişează. Bătrânul John McCain, moartea pasiunii când deschide gura, îl bate de departe printre alegătorii evanghelici. Dacă eşti laic şi nu foarte ataşat de Biserică, statistica spune că ai mult mai multe şanse să votezi cu Obama. Şi tocmai aceşti urmaşi ai raţionalismului iluminist trăiesc o experienţă cvasi-religioasă. El va aduce schimbarea, America va deveni mai bună, planeta nu se va mai încălzi, nebunii lumii îl vor asculta spăşiţi. Nu a spus el că doar ce va merge la Teheran şi va rezolva problemele cu Ahmadinejad?

Obama este un spectacol care poate lua minţile. Este o poveste frumoasă despre un copil care pleacă de jos şi ajunge sus într-o societate care oferă şanse ambiţioşilor. La precedenta convenţie a democraţilor a ţinut doar un discurs. După patru ani e candidat la preşedinţie şi extaziază mulţimi în Germania, mai ceva ca Beatles. Dar politica nu se termină când se sting luminile concertului. Deşi are aerul că reinventează politica, Obama este de fapt un populist clasic. Are geniul oratoric de a promite enorm, dar nimic concret. Fiecare înţelege ce vrea din discursul pasional despre schimbare.

În definitiv, toţi ne dorim schimbări. Problema cu acest gen de politician este că funcţionează bine doar când nu este la putere. Odată câştigată puterea, fanii săi redevin cetăţeni. Şi atunci se vede că schimbarea nu înseamnă acelaşi lucru pentru toţi.
În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Miracolul Obama.
 Vizualizări articol: 2086 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 2 voturi
Miracolul Obama5.052

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Idem trimis de
(29 aug 2008, 12:53:06
Echivalent cu Basescu la noi... Cate a promis in campanie si cate s-au realizat??! Si vine cu tupeu si candideaza din nou. Normal si natural si de la sine inteles! Promite iar sarea din marea pe care o are sub tutela...si gata,fanii pro Basescu iar sunt vrajiti!!!! Ca nu are cum face tot ce promite e clar...dar aici intervine magia!!!

Din pacate sunt multi fani din astia si vom naviga din nou in ape tulburi!!!
2.   Exceptionala analiza!!! trimis de
(29 aug 2008, 13:07:10
In fata atator fani Obama, ma simteam stingher sa fiu eu cel caruia nu-i place populismul lui Obama, ma gandeam daca nu cumva sunt atat de carcotas incat nu-l vad pe noul salvator al omenirii, de aceea multumesc lui Cristian Ghinea, acum sunt convins ca nu suntem singurii a caror pareri coincid in aceasta privinta! Raman in continuare extrem de retinut la entuziasmul cvasigeneral fata de acest nou lider al lumii, in acelasi timp sper din tot sufletul sa ma fi-nselat eu si nu ceilalti!
3.   Ingrijorare trimis de
(29 aug 2008, 14:16:27
Un articol corect si o analiza adevarata , de natura sa ne ingrijoreze. S-a spus de multe ori ca americanii sunt naivi, dar e de neinteles cum pot fi pacaliti de un candidat crescut in spirit islamic in adolescenta, fals crestin, promitator de schimbari fara nici o baza concreta, lipsit de experienta si bogat numai in promisiuni. Lasa impresia ca in spatele sau stau puteri malefice, fonduri obscure, poate irano-arabe, poate e manipulat cgiar de cele mai nefaste puteri...Nostradamus a prevestit evenimentul - considerindul o mare nenorocire.
3.1  RE: Ingrijorare trimis de
(29 aug 2008, 23:27:07
Dumnezeu cand vrea sa pedepseasca un popor ii ia mintile, eu asa cred ca se intampla cu americanii............
3.2  RE: Ingrijorare trimis de
(30 aug 2008, 09:18:06
Daca ii pedepseste pe americani, pedepseste toata lumea civilizata...!

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



Alte editoriale semnate de:
Tiberiu AVRAM
Tiberiu AVRAM
Sandrinio NEAGU
Sandrinio NEAGU
Adrian BOTEZATU
Adrian BOTEZATU
Sorin AVRAM
Sorin AVRAM
Lucian AVRAMESCU
Lucian AVRAMESCU
Ion CRISTOIU
Ion CRISTOIU
Adrian CIOROIANU
Adrian CIOROIANU
Cristian GHINEA
Cristian GHINEA
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Alina MUNGIU-PIPPIDI
Robert TURCESCU
Robert TURCESCU
Ioan T. MORAR
Ioan T. MORAR
Dan APOSTOL
Dan APOSTOL
Angela FURTUNĂ
Angela FURTUNĂ
Mircea VASILESCU
Mircea VASILESCU
Alex Leo ŞERBAN
Alex Leo ŞERBAN
Pavel LUCESCU
Pavel LUCESCU
Ion DRĂGUŞANUL
Ion DRĂGUŞANUL

 

 

 

RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Consideraţi Legea antifumat în spaţiile publice o măsură bună?

Da
Nu
Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei