Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 7 mai 2008 - Anul XIII, nr. 105 (3786)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9764 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,65 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Preoţia lui Hristos în Biserică

Biserica se menţine şi înaintează în planul vieţii care se hrăneşte din sfinţenia, din îndumnezeirea şi din Învierea lui Hristos. Dar aceasta, nu numai întrucât Îl are în ea pe El ca ipostas divin întrupat şi deci ca trup ipostaziat în Dumnezeu, jertfit şi înviat o dată pentru toţi, iradiind din El puterea de jertfă şi puterea de înaintare spre înviere; ci şi întrucât Hristos Însuşi continuă să fie în ea Arhiereul care Se oferă pe Sine ca jertfă în continuare.

Învăţătorul care îşi propagă învăţătura despre Sine şi despre mântuirea în Sine şi Conducătorul nostru spre mântuire. Hristos după ce a exercitat întreita Sa slujire, înainte de a fi dat fiinţa Bisericii, exercită această slujire şi în Biserica Sa. El nu e capul Bisericii numai întrucât e ipostasul divin, devenit ipostas al umanităţii şi întrucât Se menţine în oameni cu trupul Lui jertfit, înviat şi înălţat, ci şi întrucât continuă să exercite şi să susţină în ea cele trei slujiri mântuitoare ale Lui în Biserică. De calitatea Lui de cap ţine şi faptul că ne conduce, ne luminează şi Se oferă în continuare ca jertfă pentru ca să ne conducă prin toate acestea, prin cunoştinţă şi prin viaţă de jertfă, spre înviere şi spre viaţa de veci în El.

 

Relaţia cu Sine

Hristos, ca ipostas divin purtător al umanităţii noastre jertfite şi înviate, nu rămâne pasiv în Biserică, ci în lucrarea Sa de Învăţător, de Arhiereu şi Împărat. În această întreită slujire, El nu are Biserică drept obiect, ci i se adresează ca unei partenere libere, chemate la libertate şi la relaţia iubitoare cu Sine. Căci Biserica este alcătuită din persoane înzestrate cu libertate şi chemate la libertate şi la iubire netrecătoare. În calitatea de parteneră, Biserica pe de o parte primeşte învăţătura, jertfa şi conducerea Lui, pe de alta, răspunde la ele în mod liber şi pozitiv ca la o chemare, învăţând, jertfindu-se şi conducând ea însăşi, sau participând la slujirile Lui de Învăţător, Arhiereu şi Împărat. Prin continuarea întreitei Sale slujiri în Biserică, Hristos întreţine cu Biserică şi cu fiecare mădular al ei un dialog progresiv în care nici El, nici Biserică, nici mădularele ei nu sunt într-o stare pasivă. Acesta e sensul preoţiei împărăţeşti a credincioşilor chemaţi să vestească bunătăţile lui Hristos şi să se ferească de poftele trupeşti (I Pt. 1, 8-11; I In. 2, 20).

(Preotul Dumitru Stăniloae)

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Preoţia lui Hristos în Biserică .
 Vizualizări articol: 689 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Preoţia lui Hristos în Biserică0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Sensul preotiei imparatesti... trimis de
( 7 mai 2008, 12:15:56
preotule , pune-te in postura..."prostimii" si dupa ce citesti acest articol , incearca sa ....spui despre felul cum trebuie se fie un....credincios in HRISTOS ???

CARE-I CREDINTA IN HRISTOS ? CUM TRE SA SE POARTE UN CREDINCIOS IN HRISTOS ?

ca din aceste....multe vorbe care le-ai spus aici , nu gasesc nici urma de.....MARTURIE IN HRISTOS !!!

ce vrea sa insemne..... "EL... se adreseaza ca unei partenere libere, chemate la libertate si la relatia iubitoare cu Sine. Caci Biserica este alcatuita din persoane �nzestrate cu libertate si chemate la libertate ..." ????

esti....politic , sau....preot ???
2.   DIN PACATE... trimis de
( 7 mai 2008, 20:29:31
...IN ORTODOXIE MANTUIREA O DA SI MAICA DOMNULUI SI SFINTII PARINTI SI MULTI ALTII DESI ,BIBLIA CEA SFANTA,CUVANTUL LUI DUMNEZEU SPUNE CLAR: AVEM UN SINGUR MANTUITOR ,PE DOMNUL IISUS HRISTOS ! ! ! CE SA MAI SPUI DE ASA CEVA...MARE NEASCULTARE SI MARE INCUMETARE ! ! !

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Religie

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei