Drob de miel
Ingrediente necesare si cantitate:
organele de miel: ficatul, splina, rinichii, inima, plămânii
2-3 legături ceapă verde
1-2 legături de usturoi verde
2 legături pătrunjel verde
1 legătură de mărar
4 ouă
4 linguri ulei
prapur de miel
20 g unt
pesmet, sare, piper
opţional: 500 g ficat de pui sau pipote de pui
opţional: 2-3 ouă fierte tari
Modul de preparare a reţetei:
Se spală bine organele în apă rece. Se taie în bucăţi de 3 cm lăţime, se curăţă de cheaguri de sânge şi pieliţe şi se lasă 15 minute în apă cu oţet (3 părţi apă la o parte oţet) cât să le acopere, pentru a scoate mirosurile neplăcute. Se pun apoi la fiert în apă rece. Dacă se doreşte, pe lângă organele de miel se mai pot pune la drobul de miel şi 500 g ficat şi pipote de pui. Acestea se curăţă în apă rece şi se pun la fiert o dată cu organele de miel. Se fierb 30 de minute, apoi se răcesc şi se dau prin maşina de tocat.
Între timp se pregăteşte verdeaţa. Reţeta de drob de miel se prepară în mod tradiţional de Paşti, şi fiind pregătită primăvara se foloseşte cât mai multă verdeaţă proaspătă. Se curăţă şi se spală ceapa verde şi usturoiul, se toacă şi se căleşte în ulei. Peste ceapa şi usturoiul călit se pune pasta de organe, pătrunjelul şi mărarul tocat, ouăle crude, sare şi piper după gust şi se amestecă.
Compoziţia de drob de miel trebuie să arate ca o pastă închegată, dacă este încă sfărâmicioasă se mai adaugă ou.
În mod tradiţional drobul de miel se coace în prapur de miel. În acest caz prapurul se spală bine şi se pune în tavă, lăsând marginile în afară. Se adaugă compoziţia de drob de miel, se pot pune în aceasta şi câteva ouă fierte tari, întregi, apoi se acoperă cu prapurul. Dacă nu folosim prapurul, se unge tava cu unt şi se presară cu pesmet, apoi se adaugă compoziţia de drob de miel ca mai sus.
Tava se dă la cuptor aproximativ o oră, până când drobul de miel prinde o crustă frumoasă, aurie.
Miel umplut
Ingrediente necesare:
1 piept întreg de miel
200 g ficat
1 ceapă
1 ou crud
1 ou fiert răscopt
100 g franzelă
sare, piper.
Modul de preparare:
Din carne se scot oasele după care, cu ajutorul unui cuţit cu vârful ascuţit, se face o pungă. În această pungă se pune un amestec obţinut din ficatul tocat mărunt, ceapa călită în untură, oul crud, oul fiert tăiat în cuburi, franzela muiată în lapte şi stoarsă bine, sare, piper, după gust. Locul deschizăturii se coase cu un ac mare, pe muchie. Carnea se pune în cratiţă. Peste ea se toarnă ulei fierbinte, se acoperă cu un capac şi se frige înăbuşit la foc mic aproximativ 10 minute, adăugându-se câte puţină apă caldă. Se dă apoi cratiţa la cuptor, fără capac, să se frigă în continuare, stropind mereu friptura cu sosul ei. Înainte de a se servi se scot aţele cu atenţie.