Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
marţi, 5 iun 2012 - Anul XVII, nr. 128 (5033)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9761 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6567 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Controversă

Tombola organizată de PNL, contestată, pentru că ar fi “mită electorală”

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Tombola organizată de PNL Suceava, unde premiul cel mare este un autoturism Logan, este contestată de opoziţie, care consideră că premiile oferite reprezintă de fapt mită electorală, iar întreg concursul nu este decât o modalitate prin care candidatul Alexandru Băişanu îşi face campanie electorală mascată.

Organizaţia Municipală Suceava a Partidului Democrat-Liberal a depus ieri o contestaţie în acest sens la Biroul Electoral de circumscripţie municipală Suceava.

În contestaţia depusă de PDL se spune: “candidatul USL Ştefan-Alexandru Băişanu promite electoratului oferirea de mită electorală care constă într-un autoturism marca Dacia Logan, concedii plătite, electrocasnice, electronice s.a., mascată sub forma unei tombole”.

De asemenea, Biroul Electoral este sesizat asupra faptului că “pe străzile municipiului Suceava este purtat pe o platformă autovehiculul oferit ca premiu, în timp ce prin intermediul unor difuzoare de mare putere, candidatul Ştefan-Alexandru Băişanu se prezintă pe sine şi anunţă faptul că este candidat la funcţia de primar, cu scopul evident de a asocia votul pentru domnia sa cu mita prezentată şi promisă cu această ocazie eventualilor alegători”.

Preşedintele Organizaţiei Municipale a PDL, Ion Lungu, a declarat: “Noi am contestat faptul că această caravană a lui va circula şi sâmbătă şi duminică pe străzile municipiului Suceava, adică inclusiv în ziua votului. Este clar că se face campanie electorală mascată, deşi, conform legii, cu 48 de ore înainte nu mai este voie să facem campanie electorală, plus că aceste premii care sunt promise pot fi încadrate ca mită electorală”.

Primarul Sucevei, Ion Lungu, care candidează la un nou mandat, a adăugat:

“Primăria nu este o tombolă, de aceea nu mi-am permis niciodată să cumpăr voturi, să facem tombole sau campanii electorale dirijate.

Primăria trebuie câştigată în discuţiile cu oamenii, de aceea vom discuta până în ultima zi de campanie cu cetăţenii municipiului Suceava, să-i convingem să ne voteze în mod corect, cinstit”.

Tot în contestaţia depusă ieri de PDL se precizează că “această promisiune de oferire de mită electorală nu are ca scop stimularea participării la vot, ci convingerea electoratului să voteze cu USL, singurele informaţii despre tombolă fiind cele prezentate de domnul Băişanu, care a folosit această tombolă pentru a creşte notorietatea sa şi pentru a promova site-ul său de campanie electorală. Mai mult, pe materialele de promovare a tombolei apare imaginea candidatului Ştefan-Alexandru Băişanu, este folosită vocea acestuia şi este menţionat Partidul Naţional Liberal care oferă respectivele premii”.

De asemenea, autorităţile electorale sunt atenţionate asupra faptului că tombola nu este organizată de o organizaţie neguvernamentală, ci de un partid politic, PNL, care prin definiţie are ca scop  atragerea de voturi şi câştigarea alegerilor, nu creşterea procentului de alegători care se prezintă la vot.

În urma analizării contestaţiei, membrii Biroului Electoral Municipal au decis cu majoritate de voturi să o trimită spre analiză Inspectoratului Judeţean de Poliţie, pentru a decide dacă acuzaţiile sunt întemeiate.

Pe de altă parte, şeful PNL Suceava, Alexandru Băişanu, candidat la fotoliul de primar al municipiului reşedinţă de judeţ, susţine că această tombolă nu are ca scop decât să aducă oamenii la vot:

„Nu, nu este vorba de mită electorală! Orice cetăţean poate participa la tombolă fără a ne interesa cu cine votează”, a spus Băişanu, încă din momentul lansării concursului cu premii.

Conform Legii 67/2004 privind alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, „promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în timpul campaniei electorale, precum şi în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze o anumită listă de candidaţi ori un anumit candidat pentru funcţia de primar sau de consilier, precum şi primirea acestora de către alegători constituie infracţiuni şi se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani.”

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Tombola organizată de PNL, contestată, pentru că ar fi “mită electorală”.
 Vizualizări articol: 653 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 4.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 4.0 din 1 vot
Tombola organizată de PNL, contestată, pentru că ar fi “mită electorală”4.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


1.   Comentariu trimis de
( 5 iun 2012, 15:03:52
Parerea mea: """unii voteaza si merg ca fraierii sa se inregistreze,altii profita de naivitatea lor,unii fac reclama si un acolit liberal primeste masina,totul este aranjat dinainte. Ca o sa se traga la sorti,ca o sa castige unul in mod aleatoriu,asta o sa fie vizibil,numai ca acel "x" care castiga este unul de-al lor si returneaza X 5 " ala de la Colibasi,inapoi sponsorului sau rudelor acestuia.Cat despre reclama,articole in ziar,in mass-media locala la "OTV-ul liberal",astea curg garla,insa sunt facute pentru naivi.""" Parerea mea.

Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Politic local

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei