Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 22 aug 2008 - Anul XIII, nr. 197 (3878)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6386 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

153 de morţi şi 19 răniţi, după accidentul aviatic de la Madrid

Spania a înregistrat cea mai gravă catastrofă aeriană din ultimii 25 de ani, miercuri, după ce un avion al companiei Spanair a fost implicat într-un accident, pe aeroportul din Madrid, care s-a soldat cu moartea a 153 de persoane şi rănirea altor 19.

"Numărul de morţi se ridică la 153", a declarat ministrul pentru Infrastructură, Magdalena Alvarez, precizând că există şi 19 răniţi, dintre care doi nu au fost identificaţi.

Aparatul MD 82, care avea 172 de persoane la bord, asigura o legătură între Madrid şi Las Palmas, în arhipelagul Canare, o renumită destinaţie turistică.

El transporta 162 de pasageri, printre care 22 de copii, şi zece membri ai echipajului.

Potrivit primelor informaţii, unul dintre motoarele aparatului a luat foc în cursul decolării, în jurul orei 14.45 (15.45 ora României), pe aeroportul Barajas.

"Guvernul este bulversat, foarte afectat (...) de această tragedie", a declarat şeful Guvernului, Jose Luis Rodriguez Zapatero, care şi-a întrerupt vacanţa.

Secretarul de stat pentru Comunicaţii, Nieves Goicoecea, a declarat la rândul său că fără îndoială este vorba despre un accident, excluzând ipoteza unui act terorist, în contextul în care organizaţia bască ETA continuă atacurile pe teritoriul Spaniei.

Potrivit postului public de radio, cutiile negre ale aparatului au fost recuperate şi puse la dispoziţia justiţiei.

 

Patru din cei 19 răniţi, în stare "foarte gravă"

Patru dintre cele 19 persoane rănite în urma accidentului aviatic de miercuri de pe aeroportul din Madrid se află în stare "foarte gravă", a anunţat un oficial din cadrul direcţiei pentru sănătate din Madrid.

"În prezent, 19 persoane primesc îngrijiri în spitalele din regiunea" Madrid, a declarat o purtătoare de cuvânt a direcţiei regionale pentru sănătate. Patru se află în stare "foarte gravă", şase în stare "gravă", opt "sunt observaţie, în stare favorabilă" şi una este rănită "uşor", a adăugat ea.

 

Circumstanţele producerii accidentului, neclare

Accidentul în care a fost implicat un avion al companiei Spanair s-a produs în timpul decolării, dar circumstanţele clare în care a avut loc tragedia urmează să fie stabilite.

Conform ministrului spaniol pentru Infrastructură, Magdalena Alvarez, avionul MD 82 a decolat, roţile au părăsit solul, însă rămâne de verificat dacă acest lucru a fost valabil şi pentru roţile din spate.

Mai mulţi experţi au apreciat totuşi că un incendiu la reactor nu este suficient pentru a explica acest accident şi că alte cauze s-ar putea aflat la originea catastrofei. În mod normal, avionul ar fi trebuit să se încline spre stânga.

Cele două cutii negre ale aparatului urmează să fie analizate rapid pentru a determina cauzele accidentului.

Va trebui declanşată o anchetă pentru a stabilit cine este responsabil de producerea accidentului şi pentru prevenirea unor astfel de accidente, a precizat Alvarez.

Ea a declarat miercuri seară că avionul era în curs de decolare, înainte de a reveni la sol pentru a rezolva o problemă tehnică neprecizată, probabil legată de motorul care a luat foc. Potrivit presei spaniole, pilotul ar fi cerut repararea unui indicator de temperatură.

 

Rudele pasagerilor, consiliate psihologic

Zeci de rude ale pasagerilor aflaţi la bordul avionului implicat în accidentul de pe aeroportul Barajas din Madrid, au sosit, joi, pe aeroport pentru a se interesa de soarta acestora.

Cu ochelari de soare sau cu batiste în mâini, rudele pasagerilor au început să sosească începând cu după-amiaza zilei de miercuri, fiind imediat preluaţi de angajaţi ai companiei Aena care gestionează serviciile de pe aeroportul madrilen.

Poliţiştii împiedicau accesul jurnaliştilor în terminalul patru al aeroportului unde se află grupul rudelor.

Mai mulţi membri ai Crucii Roşii, care purtau un tricou cu inscripţia "psiholog", însoţeau rudele în sala obiectelor pierdute, transformată în centru de criză.

Pe pista aeroportului se aflau circa zece ambulanţe şi mai multe vehicule de servicii funerare.

Avionul companiei Spanair s-a prăbuşit, miercuri, la ora 14.45 (15.45, ora României) la scurt timp după ce a decolat cu destinaţia Las Palmas din arhipelagul Canare.

"A fost o experienţă foarte dură să sosim la locul accidentului, i-am salvat pe cei pe care am putut", a declarat Miguel Angel Sanchez, comandantul primei echipe de pompieri sosite la locul accidentului.

Un alt membru al echipei de intervenţie a declarat pentru postul CNN+ că a văzut zeci de cadavre carbonizate.

Pe aeroportul din Las Palmas, din arhipelagul Canare, familiile şi prietenii pasagerilor aşteptau veşti din capitala Spaniei.

Potrivit Crucii Roşii, deşi erau sute de rude, doar doi membri pe familie s-au putut îmbarca la bordul unei curse speciale care a decolat cu destinaţia Madrid, miercuri, la ora 19.45 (21.45, ora României).

Mai multe celule psihologice au fost create pentru a asista rudele îndurerate.

"Am amenajat mai multe săli în aeroport pentru a avea grijă de familii', a declarat Juan Antonio Carujo, coordonator al echipei de psihologi.

"Dar incertitudinea face însă mult mai grea situaţia în care se află", a adăugat el.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului 153 de morţi şi 19 răniţi, după accidentul aviatic de la Madrid.
 Vizualizări articol: 361 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
153 de morţi şi 19 răniţi, după accidentul aviatic de la Madrid0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din National

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Daca maine ar avea loc alegerile locale pentru functia de primar al municipiului Suceava, pe cine ati vota?

Marian Andronache – Alianța Dreapta Unită
Cătălin Axinte - AUR
Lucian Harșovschi – PNL
Andrei Neșculescu – S.O.S.
Vasile Rîmbu – PSD
Teodora Munteanu - independent

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei