Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
miercuri, 6 feb 2013 - Anul XVIII, nr. 29 (5236)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6373 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Berlinala 2013: Actriţe franceze de legendă şi o selecţie de înalt nivel artistic

Festivalul de film de la Berlin debutează joi şi promite multe surprize, cu o selecţie de înalt nivel artistic, printre care se află cele mai recente lungmetraje de Gus Van Sant şi Steven Soderbergh şi pelicule franceze cu actriţe celebre - Catherine Deneuve, Juliette Binoche şi Isabelle Huppert.

Fidelă tradiţiei sale de festival militant, Berlinala 2013 va proiecta, totodată, cel mai recent film al regizorului iranian Jafar Panahi, "Pardé", care va rula în competiţia oficială, informează AFP. Arestat la domiciliu în Iran, Jafar Panahi a turnat acest film pe ascuns, în colaborare cu Kambozia Partovi, coscenarist al peliculei "Cercul", recompensat cu Leul de Aur la Festivalul de Film de la Veneţia în anul 2000.

Cea de-a 63-a ediţie a Berlinalei (7 - 17 februarie) va debuta joi seară, cu proiecţia celui mai recent lungmetraj regizat de cineastul chinez Wong Kar Wai, intitulat "The Grandmaster", un film biografic dedicat maestrului de arte marţiale Ip Man, antrenorul celebrului Bruce Lee, devenit ulterior o legendă a cinematografiei asiatice.

Wong Kar Wai va prezida, totodată, juriul care va decerna Ursul de Aur, marele premiu al festivalului, unuia dintre cele 19 filme din selecţia oficială, provenind din 22 de ţări, care va fi decernat în cadrul unei ceremonii ce va avea loc pe 16 februarie.

Juriul este completat de actorul şi regizorul american Tim Robbins, regizoarea iraniană Shirin Neshat, regizoarea greacă Athina Rachel Tsangari, cineasta daneză Susanne Bier, regizorul german Andreas Dresen şi directorul de imagine Ellen Kuras din Statele Unite.

Peste 400 de filme vor fi proiectate la Berlin în acest an, printre care se regăsesc pelicule hollywoodiene produse cu bugete impresionante, cele mai recente pelicule ale unor cineaşti europeni de renume şi mai multe lungmetraje de debut, care abordează teme contemporane controversate, precum homosexualitatea din sânul Bisericii Catolice şi exploatarea terenurilor furate de la persoanele afectate de criza economică.

Printre filmele cele mai aşteptate, proiectate în premieră mondială la Berlin, se află cel al regizorului american Gus Van Sant, intitulat "Promised Land", cu Matt Damon, în care starul american joacă rolul unui agent comercial ce încearcă să îi convingă pe locuitorii dintr-un sat american să autorizeze forajele de gaze naturale pe terenurile lor. Matt Damon colaborează din nou în acest film cu Gus Van Sant, pentru prima oară de la celebra peliculă "Good Will Hunting" din 1997, pentru care a primit Oscarul pentru scenariu.

În cursa pentru câştigarea Ursului de Aur din acest an se află şi compatriotul său Steven Soderbergh, cu filmul "Side Effects", cu Jude Law şi Catherine Zeta-Jones, un thriller despre industria farmaceutică folosită în psihiatrie.

Alături de ei vor mai concura Fredrik Bond şi filmul său american "The Necessary Death of Charlie Countryman", cu Shia LaBeouf, Evan Rachel Wood şi Mads Mikkelsen, filmat în România, regizorul sud-coreean Hong Sang-soo, cu "Nobody's Daughter Haewon" - continuarea filmului "In Another Country", proiectat anul trecut la Cannes -, şi austriacul Ulrich Seidl, care va prezenta la Berlin partea a treia din trilogia sa "Paradies: Hoffnung".

Trei filme, foarte aşteptate de cinefili, vor apăra culorile Franţei: "Elle s'en va", de Emmanuelle Bercot, cu Catherine Deneuve într-un rol atipic, "Camille Claudel 1915", de Bruno Dumont, cu Juliette Binoche, şi "La religieuse", de Guillaume Nicloux, după un roman de Diderot, cu Isabelle Hupert care joacă rolul unei stareţe alături de tânăra actriţă belgiană Pauline Etienne.

"La Berlin vor fi proiectate multe poveşti despre femei, regizate de femei", a subliniat directorul festivalului, Dieter Kosslick.

În cursa pentru Ursul de Aur din acest an se mai află pelicula "Poziţia copilului", un film regizat de cineastul român Călin Peter Netzer, despre o relaţia dintre o mamă dominatoare şi fiul ei adult, filmul "Gloria", regizat de spaniolul Sebastian Lelio, care spune povestea unei femei în vârstă aflată în căutarea unei relaţii amoroase stabile, şi lungmetrajul "In the Name", regizat de poloneza Malgoska Szumowska, care spune povestea locuitorilor dintr-un sat polonez, confruntaţi cu homosexualitatea preotului lor carismatic.

Regizorul danez Bille August va concura şi el la Berlin cu filmul "Night Train to Lisbon", cu Jeremy Irons în rolul unui profesor care renunţă la toate bunurile sale pentru a se lansa într-o călătorie spirituală.

"Dark Blood", ultimul film cu River Phoenix, un star american decedat în urma unei supradoze de droguri la vârsta de 23 de ani, în urmă cu 20 de ani, va fi proiectat în afara competiţiei, ca şi noul film al studiourilor DreamWorks, "The Croods", despre o familie preistorică ce porneşte să descopere lumea.

Alături de Matt Damon, Catherine Deneuve, Juliette Binoche şi Isabelle Huppert, multe alte staruri sunt aşteptate la Berlin: Jude Law, Ethan Hawke, Julie Delpy, Nicolas Cage, Emma Stone, Geoffrey Rush, Christopher Lee.

În 2012, Ursul de Aur de la Berlin a revenit filmului "Cesare deve morire", regizat de fraţii Paolo şi Vittorio Taviani, o adaptare liberă după piesa "Iulius Caesar" de William Shakespeare, în care rolurile principale au fost interpretate de deţinuţi.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Berlinala 2013: Actriţe franceze de legendă şi o selecţie de înalt nivel artistic.
 Vizualizări articol: 700 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Berlinala 2013: Actriţe franceze de legendă şi o selecţie de înalt nivel artistic0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Monden

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei