Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
sâmbătă, 22 mai 2010 - Anul XV, nr. 118 (4409)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9759 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6361 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   ø imagini |   ø fişiere video

Naomi Campbell, citată pentru a depune mărturie în procesul intentat lui Charles Taylor

Avocaţii acuzării i-au cerut top modelului britanic Naomi Campbell să se prezinte la Haga şi să depună mărturie în procesul intentat fostului preşedinte al Liberiei Charles Taylor, pentru a oferi precizări despre un diamant pe care acesta i l-ar fi oferit în 1997, informează AFP.

"Mărturia domnişoarei Campbell este necesară pentru că există dovezi potrivit cărora acuzatul i-a oferit domnişoarei Campbell un diamant brut, în septembrie 1997", au declarat avocaţii acuzării într-o cerere depusă, joi, la Tribunalul special pentru Sierra Leone (TSSL).

Acuzarea a cerut justiţiei să accepte depoziţia actriţei Mia Farrow şi pe cea a agentului celebrului model britanic, Carole White. Cele două femei erau prezente la un dineu organizat de Nelson Mandela, la sfârşitul căruia diamantul în cauză ar fi fost oferit manechinului Naomi Campbell.

Atât Mia Farrow, cât şi Carole White doresc să depună mărturie în faţa TSSL, au declarat avocaţii acuzării. Nu este însă şi cazul lui Naomi Campbell, pentru care o convocare oficială a fost necesară: modelul britanic a declarat în public că nu doreşte să fie implicată în acest proces.

Charles Taylor a călătorit în septembrie 1997 în Africa de Sud pentru "a vinde sau a schimba diamante pentru arme" de la rebelii din Sierra Leone, afirmă avocaţii acuzării.

"Mia Farrow a fost prezentă la recepţia la care acuzatul a întâlnit-o pe Naomi Campbell, iar aceasta i-a vorbit despre cadoul primit, în dimineaţa de după dineu", se afirmă în cererea redactată de acuzare.

Charles Taylor, în vârstă de 62 de ani, este acuzat că i-a coordonat din umbră pe rebelii Frontului Revoluţionar Unit (RUF) din Sierra Leone, ţară vecină cu Liberia, furnizându-le arme şi muniţie în schimbul diamantelor.

"Mărturia domnişoarei Campbell constituie «o chestiune centrală» în acest proces: acuzatul se afla în posesia unor diamante brute", afirmă acuzarea.

"În calitate de beneficiară a cadoului oferit de acuzat - diamante - Naomi Campbell este cu certitudine în măsură să furnizeze dovezile referitoare la acele evenimente", se afirmă în acest document.

Charles Taylor a negat categoric, pe 14 ianuarie, în timpul procesului său, intentat în ianuarie 2008, că i-ar fi oferit un diamant celebrului manechin britanic şi afirmă că nu s-a aflat niciodată în posesia unor diamante brute.

Cererea formulată de acuzare trebuie să fie aprobată de către judecător, "iar apoi grefierul va face ceea ce este necesar", a declarat Solomon Moriba, un purtător de cuvânt al TSSL.

Avocaţii lui Charles Taylor susţin cazul clientului lor începând din 13 iulie 2009. Acuzarea, care a încheiat în februarie 2009 prezentarea celor 91 de martori, a cerut judecătorilor să autorizeze mărturiile celor trei femei - Naomi Campbell, Mia Farrow şi Carole White.

Charles Taylor a pledat nevinovat la toate cele 11 capete de acuzare, printre care se numără crime, violuri şi înrolarea copiilor soldaţi în timpul războiului civil din Sierra Leone, care a avut ca rezultat 120.000 de morţi şi mii de mutilaţi în perioada 1991 - 2001.

Procesul său a fost mutat de la Freetown la Haga, pentru a evita orice risc de destabilizare a echilibrului fragil din regiune.

Naomi Campbell este unul dintre cele mai cunoscute şi mai bine plătite top modele din lume şi a lucrat pentru mari creatori de modă precum Ralph Lauren, Versace şi Dolce & Gabbana. A fost primul manechin de culoare care a apărut pe coperta revistei Time Magazine şi în ediţiile franceze şi britanice ale revistei Vogue.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Naomi Campbell, citată pentru a depune mărturie în procesul intentat lui Charles Taylor.
 Vizualizări articol: 529 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Naomi Campbell, citată pentru a depune mărturie în procesul intentat lui Charles Taylor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Monden

Ştiri video

Ultima oră: naţional - internaţional

Alte articole

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei