Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 feb 2024 - Anul XXIX, nr. 43 (8572)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9765 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,596 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   2 imagini |   ø fişiere video

Contract semnat

Cel mai mare proiect de investiții din Oradea, de peste 186 milioane lei, va fi realizat de o asociere condusă de Loial Impex SRL Suceava

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Două firme din Suceava, asociate cu un furnizor de echipamente din Slovacia, vor realiza cel mai mare proiect de investiții care demarează anul acesta în Oradea, cu o valoare de peste 186 milioane lei, fără TVA.

Contractul de proiectare și execuție pentru înlocuirea grupului energetic 1 existent la CET Oradea cu un grup energetic modern a fost semnat marți, la sediul primăriei. Astfel, municipiul Oradea și-a asumat decizia de a continua investițiile pentru aducerea sistemului centralizat de alimentare cu energie termică la un nivel calitativ superior, vizând totodată îmbunătățirea serviciului public de termoficare oferit consumatorilor.

Contractul a fost semnat de primarul Florin Birta cu asocierea de firme formată din SC LOIAL IMPEX SRL – lider de asociere, cu o participare de aproape 85%, ENGUL SRO – asociat și SC MOLDPROIECT ASD SRL – asociat și are o valoare de 186.182.026,95 lei fără TVA.

Acesta a fost caracterizat de edil drept „unul dintre cele mai importante contracte pentru municipiul Oradea, cu siguranță cel mai mare contract de investiții care va fi implementat în acest an”.

Din partea asocierii de firme care va realiza investiția, directorul de producţie al SC Loial Impex SRL, ing. Ionel Stolnicu,  a remarcat faptul că astfel continuă istoria proiectelor de cogenerare implementate de compania suceveană, atât în contracte cu mediul privat, în țară și peste hotare, cât și cu autorități publice, exemplu fiind reabilitarea și modernizarea sistemului de termoficare de la Focșani, predat „la cheie”, cu tehnologii de ultimă generație.

 

Soluții noi de producere a energiei termice și electrice, eficiente și mai puțin poluante, la Oradea

 

Investiția denumită „Unitate de producție cogenerare de înaltă eficiență pentru înlocuirea blocului 1 existent” constă în prevederea unor soluții noi de producere a energiei termice și electrice, mai puțin poluante și eficiente energetic, care să acopere necesarul de energie termică a sistemului de termoficare din municipiul Oradea. Durata de realizare a proiectului este de 18 luni.

Proiectul prevede înlocuirea grupului energetic Blocul 1, pus în funcțiune în anul 1966 (format din cazanul C1 și turbina de abur TA1) din CET Oradea, grup aflat la limita duratei de viață, cu echipamente noi de ultimă generație, respectiv:

– un ansamblu format din două cazane de apă fierbinte (CAF-uri), cu funcționare pe gaz natural, având o capacitate nominală de 50 MWt, care vor produce energie termică, o stație de pompare, o stație electrică de alimentare a celor două CAF-uri, o stație de pompare cu ajutorul căreia agentul termic produs este transportat către consumatori, dar și sisteme de măsurare și contorizare a energiei termice, acestea reprezentând Obiectivul 1 al investiției.

– un ansamblu format din patru motoare termice, cu funcționare pe gaz natural, de capacitate egală de 7,54 Mwe, pentru producerea energiei electrice și 6,495 MW pentru producerea energiei în cogenerare de înaltă eficiență, o stație electrică de evacuare a puterii, având sisteme de măsurare și contorizare energie electrice și termice. Capacitatea totală electrică a ansamblului de patru motoare este de 30,16 MWe, iar capacitatea termică a acestora este de cca. 26 MWt, reprezentând Obiectivul 2 al investiției.

– demolarea bateriei de turnuri de răcire nr. 2 existentă, în locul căreia vor fi amplasate motoarele termice, reprezentând Obiectul 3 al investiției.

Sursele de finanțare necesare investiției sunt asigurate prin accesarea fondurilor disponibile prin Programul „Termoficare”, prin care Guvernul României participă cu 85% din cheltuielile eligibile, conform ghidului de finanțare, diferența fiind acoperită din bugetul local al PMO, prin fondul Investiții, Înlocuire și Dezvoltare (IID).

Proiectul are un rol cheie în funcționarea SACET Oradea în condiții de siguranță și este în strânsă legătură cu imperativul respectării legislației în materie de mediu și de nevoia de integrare a tehnologiilor moderne și eficiente în sistemul energetic local, în contextul energetic regional și național.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Cel mai mare proiect de investiții din Oradea, de peste 186 milioane lei, va fi realizat de o asociere condusă de Loial Impex SRL Suceava.
 Vizualizări articol: 1194 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 5.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 5.0 din 1 vot
Cel mai mare proiect de investiții din Oradea, de peste 186 milioane lei, va fi realizat de o asociere condusă de Loial Impex SRL Suceava5.051

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei