Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 22 feb 2024 - Anul XXIX, nr. 43 (8572)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9756 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6134 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   14 imagini |   ø fişiere video

Determinare

Fetele de la Silvicultură care mânuiesc drujba, cepuiesc buștenii și merg în teren

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Știu să mânuiască drujba la fel de bine cum pot fi cochete și feminine, reușesc să doboare un arbore, să cepuiască sau să fasoneze un buștean la fel de bine precum se pricep la lecțiile din literatura română sau gramatică.

Sunt activități care fac parte din programul zilnic al câtorva eleve de la Colegiul Silvic „Bucovina” Câmpulung Moldovenesc, adolescente care din toamna anului trecut se pregătesc pentru participarea la un concurs european destinat tinerilor silvicultori, care va reuni elevi din 24 de țări.

Iulia Moisa, Ioana Scheuleac, Ana Cirstinaru, Petronela Lesenciuc și Diana Boca, din clasele a IX-a și a XI-a, alcătuiesc echipa de fete cu care colegiul câmpulungean se va prezenta în competiția internațională.

Le așteaptă peste 20 de probe (Mânuirea motoferăstrăului constând in cinci subprobe: schimbarea lanțului, tăierea de precizie a buștenilor, tăierea combinată a buștenilor, doborârea unui arbore/ catarg, cepuirea bușteanului și Traseul forestier constând în 16 subprobe de perspicacitate, abilități și cunoștințe silvice: calcularea  vârstei arborelui, înălțimea arborelui pe picior (m), numărul de arbori la hectar, panta terenului, diametrul, volumul mediu al unui arbore, mărimea unei suprafeţe delimitate, recunoașterea unor specii de arbori, acordarea primului ajutor etc.).

 

 

Primul an în care Colegiul Silvic trimite în competiție o echipă de fete

Pentru probele de mânuire a motofierăstrăului se pregătesc zilnic de luni până vineri, cu profesorul Cristian Barbu și ing. Claudiu Popescu, iar pentru proba de traseu forestier se pregătesc cu prof. Michaiel Piticar.

„Este primul an în care Colegiul Silvic Bucovina Câmpulung trimite în această competiție o echipă de fete, cred că suntem singurul colegiu silvic din România care va fi reprezentat și de un echipaj feminin. Începutul a fost un pic mai greu până s-au obișnuit cu motofierăstraiele, până au dobândit anumite cunoștințe, până au asimilat regulile pentru securitatea și sănătatea în muncă. Ele au mai lucrat cu drujba, fiecare acasă, dar după ureche, însă acum totul trebuie făcut într-un mod sigur și organizat. Încercăm să ne pregătim cât mai bine, zilnic și suntem pe drumul cel bun.

De regulă, echipele de fete participă la acest concurs după al doilea an de pregătire, însă noi avem la dispoziție doar câteva luni. Sunt trei eleve de clasa a IX-a și două din clasa a XI-a.

Acum ele știu ce au de făcut, însă trebuie să ne axăm mai mult pe corectitudine și viteză”, a explicat prof. Cristian Barbu.

Acesta a mai adăugat că toate probele de mânuire a motofierăstrăului au un nivel de dificultate ridicat, mai ales că orice greșeală e penalizată.

Proba de doborâre are cel mai mare punctaj, iar proba de cepuire este considerată proba regină, fiind o probă foarte spectaculoasă, care poate  decide câștigătorul, la individual, mai spune prof. Barbu.

De cealaltă parte, proba de Traseu Forestier cuprinde 16 subprobe, pe care elevele trebuie să le ducă la capăt fără a dispune de aparate de măsurare.

Prof. Michaiel Piticar a menționat că elevele trebuie să parcurgă un traseu de circa 4 km pe parcursul căruia sunt distribuite cele 16 testări.

Sunt importante atenția, viteza, cunoștințele matematice și experiența în teren.

„Competitorii nu au voie să folosească telefonul sau calculatorul și primesc pentru rezolvarea probelor doar un baston Bitterlich, de un metru, nici un alt instrument de măsurare. Toate calculele se fac pe hârtie, iar pentru estimări se pot folosi doar de ce găsesc în pădure și de acel baston.

Fetele sunt motivate și muncesc, dar este o provocare și pentru noi participarea, în premieră, cu o echipă de fete, la acest concurs”, a mai precizat prof. Piticar

 

„Așchia” nu sare departe de…

Diana Boca este din comuna Șaru Dornei, sat Sărișorul Mare. Este în clasa a IX-a, la profilul Silvicutură, domeniu care nu îi era străin, întrucât părinții săi se ocupă cu exploatarea lemnului.

Mai are o soră în clasa a X-a, la același colegiu și aceeași specializare,

„Dacă ești atent, înțelegi foarte bine ce și cum trebuie să faci în cadrul probelor, iar prin multă practică, iese bine la final.

Fetele din echipă sunt unite, ne înțelegem foarte bine, funcționăm bine. Ne ajutăm una pe alta, ne împărțim sarcinile. De exemplu, în teren, când e de calculat ceva ne împărțim treaba, una calculează, alta măsoară și tot așa.

Cred că la doborâre mă pricep cel mai bine, iar cea mai grea probă mi se pare tăierea combinată a buștenilor, pentru că solicită mai multă forță și atenție”, a mărturisit Diana.

 

Competiție în premieră în România, la Câmpulung

Colegiul Silvic „Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc va organiza, în premieră în România, Campionatul European pentru tinerii silvicultori din acest an, la a cărei masă competițională vor sta elevi din 24 de țări.

Colegiul câmpulungean va pregăti ediția cu numărul 21, pe 20 – 24

mai 2024.

Prof. Alina Cuciurean, directoarea Colegiului Silvic „Bucovina”, a menționat că era firesc ca unitatea să fie reprezentată și de o echipă de fete, întrucât numărul fetelor care se îndreaptă către profilul Silvicultură este în creștere.

Colegiul va mai trimite în concurs și un echipaj de băieți.

 

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Fetele de la Silvicultură care mânuiesc drujba, cepuiesc buștenii și merg în teren.
 Vizualizări articol: 2279 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 3.40/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
 | Nota curentă: 3.4 din 5 voturi
Fetele de la Silvicultură care mânuiesc drujba, cepuiesc buștenii și merg în teren3.455

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei