Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 feb 2024 - Anul XXIX, nr. 32 (8561)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9763 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,6109 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Apel sanitar-veterinar

Suceava are nevoie urgentă de un laborator performant care să permită detectarea contaminatorilor din produsele alimentare

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Traficul mare de produse alimentare dinspre Ucraina, prin Suceava, și abundența generală de produse din afara țării sau autohtone fac tot mai clară necesitatea ca Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Suceava să beneficieze de fonduri importante pentru dotări care să îi permită printre altele detectarea contaminatorilor din produsele alimentare.

Doctorul Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava, a subliniat că tot mai multă lume conștientizează necesitatea ca Suceava să aibă un laborator capabil care să analizeze în scurt timp probe luate din cereale, dar și din legume și fructe.

Mai nou, din Ucraina vin și transporturi de ceapă, struguri și mere.

Foarte important este că există un laborator la Suceava, cu personal cu experiență, dar cu dotări limitate. Așadar, baza de plecare în acest proiect este una importantă.

 

Se caută finanțare din mai multe direcții

 

”Facem eforturi să obținem surse de finanțare pentru acest laborator, atât cu fonduri de la bugetul național, cât și prin două proiecte de finanțare transfrontaliere pe care sperăm să le accesăm. Avem tot sprijinul până acum, de la Prefectură, de la Consiliul Județean Suceava și de la Autoritatea Națională Sanitar Veterinară”, a declarat Sorin Mihai Voloșeniuc.

Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Suceava are două mari obiective dacă ar obține fondurile necesare: diagnosticul aprofundat al rabiei, inclusiv cu bio-probă și, cel mai important, depistarea contaminatorilor (pesticide, insecticide, antibiotice etc.) din produsele vegetale și animale.

”Pentru a putea dezvolta metoda de determinare a pesticidelor din produsele de origine animală, non-animală și furaje, cât și metoda de determinare a micotoxinelor, vă rugăm să ne sprijiniți cu achiziția echipamentelor linie completă și cu aprobarea posturilor în vederea angajării de personal”, este concluzia unui memoriu înaintat de Direcția Sanitar Veterinară Suceava.

 

Produsele din Ucraina nu pot fi verificate în timp util

 

Acest laborator ar fi o protecție la granița Uniunii Europene și ar deservi practic mai multe județe din nordul României.

În viitorul nu foarte îndepărtat ar trebuie să se poată depista și organismele modificate genetic din fructe și legume, ceea ce nu se poate face acum în România.

”Un produs care pune în pericol sănătatea este o urgență majoră, nu putem aștepta rezultate de la laboratoare din țară, mai ales când vorbim despre acest trafic intens de produse din Ucraina.

Ei prezintă un buletin de analiză din Ucraina, prin urmare nici un transport nu poate fi ținut pe loc. Este nevoie să avem rapid rezultatele noastre, pentru a putea acționa dacă este cazul”, a explicat Sorin Mihai Voloșeniuc.

 

Laboratorul din Suceava are nevoie de dotări, dar și de personal

 

În momentul de față analiza pentru determinarea pesticidelor din produse de origine animală se efectuează cu un echipament uzat, din 2008, cu detectorul saturat, care nu atinge limitele de performanță la unii compuși, în timp ce la alții nu se poate face deloc analiza.

Laboratorul Sanitar Veterinar și pentru Siguranţa Alimentelor al DSVSA Suceava are echipament adecvat pentru radioactivitate și metale grele, iar un exemplu concret este cel legat de un import de 1500 de kg de hribi uscați și făină de hribi din Ucraina care a fost oprit după ce probele analizate în laboratorul de la Suceava au arătat, la examenul de control al radioactivității, depășiri mari la izotopii de cesiu 134 și cesiu 137.

Pe lângă dotări, laboratorul are nevoie de personal, printre altele 8 persoane cu studii superioare (chimist/fizician/inginer chimist) și 4 angajați cu studii medii (asistent veterinar/laborant).

Posturile pot fi alocate și aprobate de Autoritatea Națională Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, care a mai sprijinit recent DSVSA Suceava cu posturi noi și dotări necesare.

Pe partea de finanțare a achiziției de echipamente, ajutor poate veni și de pe plan județean, având în vedere cât de importantă este problema semnalată. 

Dacă s-ar obține dotările solicitate și personalul suplimentar nu doar că s-ar realiza o gamă de analize mult mai vastă, dar programul laboratorului ar putea fi extins pe două schimburi și în weekend.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Suceava are nevoie urgentă de un laborator performant care să permită detectarea contaminatorilor din produsele alimentare.
 Vizualizări articol: 1282 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Suceava are nevoie urgentă de un laborator performant care să permită detectarea contaminatorilor din produsele alimentare0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei