Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
vineri, 9 feb 2024 - Anul XXIX, nr. 32 (8561)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   10 imagini |   ø fişiere video

De 17 ani

Studenţi belgieni, viitori educatori în învăţământul special, se pregătesc la Centrul de Educaţie Incluzivă Humor

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

De 17 ani, studenți belgieni de la La Haute Ecole Lucia de Brouckère Bruxelles, viitori educatori în învăţământul special, vin să facă practică la Gura Humorului și lucrează cu elevii de la Centrul de Educaţie Incluzivă.

Până acum, peste 150 de studenți belgieni au trecut pragul unității humorene, s-au familiarizat cu metodele de lucru de aici, cu tehnicile de recuperare și au petrecut timp cu elevii centrului, elevi cu deficienţe de la moderate, la severe.

„Amorțit” timp de trei ani din cauza pandemiei de Covid și a războiului din Ucraina, parteneriatul dintre instituțiile amintite a repornit la începutul acestui an.

„Inițiativa realizării unui schimb cu instituția de învățământ belgiană datează de mai bine de 17 ani și aparține doamnei Michèle Verlaeken, profesor pe atunci la Haute Ecole Lucia de Brouckère Bruxelles, și domnului director de atunci al CSEI <Sf. Andrei> Gura Humorului, profesor Mihail Ciocoiu.

Totul a plecat de la o vizită a doamnei Verlaeken, care descoperea întâi Bucovina, apoi orașul Gura Humorului și în cele din urmă școala noastră.

Ideea unui parteneriat în care studenți belgieni care se pregătesc să devină educatori specializați să poată efectua stagii pedagogice la Gura Humorului a apărut natural. Beneficiile pentru ambele părți sunt evidente: experiențe pedagogice într-un context de deschidere și studiu în domeniul educației copilului cu deficiențe, realizarea unei colaborări și a unei complementarități în intervenția terapeutică între educatorii români și studenții belgieni”, a menționat Călina Dulgheru - coordonator parteneriat din partea CSEI „Sfântul Andrei”.

  • Un nou stagiu, în acest an

 

În perioada 27 ianuarie - 10 februarie 2024, nouă studenți belgieni sunt oaspeți la școala din Gura Humorului.

Opt dintre ei se pregătesc să devină educatori specializați și unul institutor. După vizitarea școlii și o scurtă ședință cu echipa română din proiect, studenții au asistat la activități demonstrative care au permis musafirilor să se familiarizeze cu stilul de lucru de aici și să decidă colectivul de elevi cu care vor lucra.

Zilele următoare, echipe de câte doi studenți au început activitatea sub îndrumarea educatorilor Lucica Țebrean, Lucia Pădureț, Georgiana Ciobanu, Călina Dulgheru și Viorica Hodoroabă.

Cum tema stagiului din acest an este „Emoții în culori”/„Emotions en couleurs”, Aline, Yohan, Solène, Lola, Nathan, Florence, Léa și Emeline au realizat cu elevi de la clasele I-VIII portrete chinezești, barometre ale emoțiilor, jocuri loto memory.

Auxane, viitor institutor, lucrează sub îndrumarea prof. Ortenzia Leșinschi, profesor cu multă experiență în lucrul cu copilul cu dizabilități.

Activități precum „Prieteni fără frontiere”, organizată de Rybanna Sabin, Isabella Istrate și Neonila Dascălu, precum și atelierul de folclor „Joc și cântec românesc”, animat de Mihaela Zus, căreia i s-au alăturat Camelia Gemănar, Casandra Buburuzan și Brândușa Novac, au locul lor deja în programul propus studenților belgieni, activitățile fiind de fiecare dată un succes.

Partea gustoasă a parteneriatului a fost propusă de angajatele de la laboratoarele de patiserie. Un grup de 9 elevi au pregătit, împreună cu studenții belgieni, bucate specifice zonei. Totul sub îndrumarea prof. Elena Flutur, Elena Cârstean Buliga și Lucia Huțanu.

La finalul stagiului, în foaierul aulei, va fi instalată o expoziție cu subiectul „Emoții în culori”, iar vineri 9 februarie, dimineața, studenții belgieni și elevii vor dansa împreună. Pașii de dans au fost repetați cu copiii de către instructorul de educație Lili Horvat în recreații și ori de câte ori s-a găsit o fereastră de timp potrivită.

La buna desfășurare a celor două săptămâni de stagiu contribuie o echipă numeroasă de la CSEI „Sf. Andrei”, echipă coordonată de directorul Marian Călinescu, director adjunct Cezar Strugariu, consilier educativ Gabriela Sîrbu și Călina Dulgheru.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Studenţi belgieni, viitori educatori în învăţământul special, se pregătesc la Centrul de Educaţie Incluzivă Humor.
 Vizualizări articol: 550 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Studenţi belgieni, viitori educatori în învăţământul special, se pregătesc la Centrul de Educaţie Incluzivă Humor0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei