Distribution Magi
Distribution Magi
Distribution Magi
 
joi, 27 iul 2023 - Anul XXVIII, nr. 174 (8398)
ANUNŢURI ONLINE:
Acum: 0°C.
La noapte: °C. Meteo
Anunţuri OnlineMonitorulTVAlbum Foto
HoroscopRedacţiaPublicitate
Curs valutar euroEUR:Tendinta4,9751 lei
Curs valutar dolar americanUSD:Tendinta4,5879 lei
Newsletter Monitorul de Suceava RSS Monitorul de Suceava Monitorul de Suceava pe YouTube Monitorul de Suceava pe Twitter Monitorul de Suceava pe Facebook
Printeaza articolulPrintează articolul |  Trimite prin e-mailTrimite e-mail |   1 imagine |   ø fişiere video

Cercetare

Progrese importante în cadrul Proiectului BeonNAT, la care participă și o echipă de studenți din USV

de
(citeşte alte articole de la acelaşi autor)

Proiectul BeonNAT este finanțat prin cel mai amplu program de cercetare și inovare derulat de Uniunea Europeană, Orizont 2020, având un cost total estimat la 5.686.476,25 euro, din care valoarea finanțată este de 4.980.430,28 euro.

Din consorțiul universitar a cărui derulare a activităților de cercetare a înregistrat progrese importante face parte și Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV). Reprezentanții săi din cadrul Facultății de Silvicultură s-au alăturat altor cincisprezece universități și laboratoare de cercetare din Spania, Portugalia, Italia, Marea Britanie și Germania, gestionând împreună activitățile experimentale ce urmăresc identificarea potențialului de inovare de produse cu valoare adăugată mare din biomasa unor plante puțin utilizate, ca materie primă pentru bioindustrie.

Proiectul a demarat în luna iulie a anului 2020, după cele mai dificile luni ale crizei pandemice COVID-19, iar în cadrul primelor etape au fost selectate șase specii pentru fiecare țară, prelevând-se eșantioane de biomasă care au fost analizate din punctul de vedere al potențialului de obținere a unor bioproduse. Ulterior au fost alese patru specii din fiecare țară, pe baza analizelor chimice preliminare ce urmăreau validarea utilizării biomasei pentru obținerea unor categorii diferite de bioproduse. Speciile alese spre cultivare în România, în localitățile Moara și Zamostea, au fost Robinia pseudoacacia L. (Salcâm), Carpinus betulus L. (Carpen), Populus nigra L. (Plop negru) și Betula pendula Roth (Mesteacăn), în timp ce în celelalte țări s-au cultivat Ulmus pumila L. (Ulmul de Turkestan), Juniperus communis L. (Ienupăr comun), Cistus ladanifer L. (Cistus), Rosmarinus officinalis L. (Rozmarin), Betula pendula Roth (Mesteacăn), Cytisus scoparius (L.) (Mături), Robinia pseudoacacia L. (Salcâm), Rubus fruticosus agg. (Mur negru).

Extractele din aceste specii au fost realizate cu ajutorul unei unități portabile de distilare, iar în urma evaluării posibilității de utilizare a bioplasticelor în producerea cosmeticelor bioactive, plopul negru din Zamostea (România) și salcâmul din Moara (România) au indicat rezultate promițătoare pentru producția de acid lactic.

Ulmul de Turkestan a dovedit un bun potențial în producerea de cărbune activ și biochar. Până în prezent, mesteacănul, ulmul de Turkestan și rozmarinul au indicat cele mai bune rezultate în producerea de material absorbant utilizabil în creșterea animalelor de companie. În același timp au fost finalizate și primele teste pentru producerea plăcilor aglomerate, plăci cu emisii scăzute de formaldehidă fiind obținute din toate speciile. Specia arbustivă de mături arată, de asemenea, un potențial bioactiv ridicat, dar testele sunt încă în curs de desfășurare. În proiectul aflat în derulare urmează efectuarea unui al doilea test de producție a bioproduselor.

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Suceava, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului Progrese importante în cadrul Proiectului BeonNAT, la care participă și o echipă de studenți din USV.
 Vizualizări articol: 502 | 
Notează articolul: 
  • Nota curentă 0.00/5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Progrese importante în cadrul Proiectului BeonNAT, la care participă și o echipă de studenți din USV0.05

Comentarii

Monitorul de Suceava nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.


Timpul de 60 zile în care puteaţi posta comentarii pe marginea acestui articol a expirat.



RE-PAIR
Directia Generala Anticoruptie
Meniul ZILEI în restaurante sucevene

HaiHui prin Bucovina

Ultima oră: local

Alte articole

Alte titluri din Local

Ştiri video

Gala Top 10 Suceveni

Top Articole

Mersul trenurilor de călători

SONDAJE

Cum considerați că ar trebui aleși primarii și presedinții de Consilii Județene?

Un tur de scrutin
Două tururi de scrutin
Nu știu / Nu mă interesează

Fotografia zilei - fotografie@monitorulsv.ro

Fotografia zilei